Reklama
Soczewica – źródło białka
Istnieje kilka odmian soczewicy, jednak w Polsce najpopularniejsza jest zielona i czerwona. Niezależnie od rodzaju, roślina ta jest świetnym źródłem białka dla wegetarian i wegan. W 100 g ugotowanej soczewicy znajduje się go aż 9 g. Dodatkowo jest ono bardzo dobrze przyswajalne, warto więc przyrządzać dania z soczewicy.
Warto pamiętać, że aby uniknąć straty białka, soczewicę należy solić dopiero na 10 minut przed końcem gotowania. Duża zawartość potasu sprawia, że soczewica zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Obecność żelaza pomaga natomiast w zwalczaniu anemii. Ze względu na dużą ilość kwasu foliowego, soczewica jest poleca także kobietom ciężarnym.
Jak gotować czerwoną soczewicę?
Soczewica czerwona to tak naprawdę soczewica brązowa pozbawiona łupinki. Dzięki temu jest ona lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona dość łatwo się rozgotowuje, dlatego z reguły wykorzystuje się ją do zup czy warzywnych sosów. Nie wymaga ona wcześniejszego namaczania.
Aby ugotować soczewicę czerwoną należy jej porcję opłukać na sicie. Załóżmy, że jest to jedna szklanka.
W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody. Dodajemy soczewicę. Gotujemy ją na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy soczewicę jeszcze na 10-15
w garnku. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.
Reklama
Jak gotować zieloną soczewicę?
Soczewica zielona nie rozpada się podczas gotowania tak, jak czerwona i zachowuje sypkość. Przygotujemy z niej świetny pasztet, pastę kanapkową lub zapiekankę. Będzie to także dobry dodatek do sałatki. Aby ugotować soczewicą zieloną na sypko, płuczemy jej porcję (szklankę) na sicie i namaczamy we wrzątku przez godzinę.
Po tym czasie ją odcedzamy, a w garnku zagotowujemy dwie szklanki wody. Dodajemy soczewicę. Od momentu ponownego zagotowania trzymamy ją na małym ogniu pod przykryciem przez kwadrans. Po tym czasie postępujemy tak, jak z soczewicą czerwoną – wyłączamy gaz i zostawiamy na kolejne 10-15 minut. Gotowe!
Czytaj: