To koniec Alzheimera? 😮 Nowy lek może odmienić życie chorych pacjentów. Sprawdź❗
To koniec Alzheimera? 😮 Nowy lek może odmienić życie chorych pacjentów. Sprawdź❗
To koniec Alzheimera? 😮 Nowy lek może odmienić życie chorych pacjentów. Sprawdź❗

Makaron z soczewicy - czerwonej i zielonej. Czy jest zdrowy?

Makaron z soczewicy jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Produkt ten zawiera duże ilości białka, błonnika pokarmowego oraz cennych minerałów i witamin. Dzięki temu makaron z czerwonej soczewicy idealnie sprawdza się w diecie cukrzycowej, bezglutenowej, redukcyjnej, ciążowej, a także wegańskiej i wegetariańskiej oraz wielu innych.
Danie z makaronem z soczewicy
źrodło:123RF
Spis treści

Reklama

Makaron z soczewicy

Makaron z soczewicy znany jest przede wszystkim jako doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Produkt ten cechuje się ponadto zerową zawartością glutenu, umiarkowaną kalorycznością oraz niskim indeksem glikemicznym.

Jest też ceniony ze względu na bogactwo żelaza, fosforu, miedzi i magnezu, a także witamin z grupy B. 

Z tego względu polecany jest do spożycia przez:

  • osoby chorujące na cukrzycę,
  • pacjentów cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu,
  • osoby na diecie redukcyjnej, odchudzające się,
  • osoby cierpiące na problemy trawienne,
  • wegetarian i wegan mających zapotrzebowanie na alternatywne wobec mięsa źródła białka,
  • osoby uprawiające sport, poszukujące wydajnych źródeł białka,
  • kobiety w ciąży (kwas foliowy),
  • pacjentów cierpiących na niedokrwistość (anemię) z niedoboru żelaza.

Jest przy tym uznawany za pożywny i doskonale komponujący z innymi produktami żywnościowymi. 

Reklama

Makaron z czerwonej soczewicy

Wyróżniamy dwie podstawowe odmiany produktu – makaron z czerwonej soczewicy oraz wytwarzany z soczewicy zielonej. Pierwszy z wymienionych spotykany jest i stosowany częściej.

Czerwona soczewica de facto jest soczewicą brązową, pozbawioną łupinki, dzięki czemu staje się lepiej przyswajalna dla organizmu. Uchodzi za łatwostrawną, a przy tym wyjątkowo smaczną. Wytwarzana z niej mąka, która stanowi półprodukt do wyrobu makaronu, jest niezwykle popularna w kuchni azjatyckiej, ale od lat zdobywa uznanie także na Zachodzie.

Produkty tego typu cieszą się szczególnym uznaniem szczególnie wśród osób na diecie wegańskiej, które w celu zachowania równowagi, poszukiwać muszą innych źródeł białka, aniżeli zwierzęce.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Makaron z zielonej soczewicy

Makaron z zielonej soczewicy używany jest nieco rzadziej. Jeśli chodzi o właściwości odżywcze i zdrowotne, nie różni się szczególnie od produktu wytwarzanego z soczewicy czerwonej, uważany jest natomiast za delikatniejszy w smaku i jako taki stosowany do mniej wyrazistych dań. 

Szczegółowe porównanie makaronu z soczewicy czerwonej i zielonej wygląda następująco (dane w przeliczeniu na 100 gramów produktu):

 

makaron

z soczewicy czerwonej

z soczewicy zielonej

Wartość energetyczna

343 kcal

341 kcal

Białko

23 g

25 g

Węglowodany

56 g

45 g

Tłuszcze

1,7 g

2,0 g

Reklama

Czy makaron z soczewicy jest zdrowy?

Czy makaron z soczewicy jest zdrowy?Zdecydowanie tak i to z wielu powodów. 

  1. Soczewica nie jest zbożem, siłą rzeczy nie zawiera więc glutenu. Dla większości populacji nie stanowi to żadnej różnicy, jednak dla osób cierpiących na nietolerancję tego białka, w tym niezwykle groźną celiakię, jest to wiadomość kluczowa – makaron z soczewicy mogą one spożywać bez obaw.
  2. Indeks glikemiczny ugotowanejczerwonej soczewicy wynosi zaledwie 26. To bardzo niska wartość, dlatego wytwarzane z niej produkty mogą z powodzeniem stanowić podstawę diety cukrzycowej, nie powodując ryzyka znacznego wzrostu stężenia glukozy po posiłku. Ma to związek m.in. ze strukturą węglowodanów, gdzie cukry proste stanowią niewielki zaledwie odsetek.
  3. Duża ilość błonnika przyspiesza procesy przemiany materii, zapewnia też uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu makaron z soczewicy idealnie sprawdza się jako element diety na odchudzanie. Dzięki temu produkt ten obniża też ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego i odbytu. 
  4. Stanowiąc cenne źródło kwasu foliowego, makaron z soczewicy powinien być spożywany przez kobiety w ciąży. Badania dowodzą, że niedobór tej substancji zwiększa ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u płodu, w tym uszkodzeń cewy nerwowej lub kręgosłupa.  
  5. Soczewica oraz jej wyroby obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Doskonale więc sprawdzają się w profilaktyce nadciśnienia, miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.  
  6. Duże ilości żelaza zawarte w makaronie z soczewicy wspierają procesy wytwarzania czerwonych krwinek, zapobiegając występowaniu anemii. 
  7. Zawartość miedzi korzystnie wpływa na pigmentację oraz ogólną kondycję włosów.
  8. Znaczny udział magnezu oraz witamin z grupy B korzystnie oddziałuje na układ nerwowy, łagodząc efekty działania stresu.

Reklama

Z czym podawać makaron z soczewicy - przepisy

Korzyści prozdrowotne nie są jedynym walorem makaronu z soczewicy. Wiele osób ceni też jego smak oraz możliwość zastosowań w kuchni. Istnieją rozliczne przepisy na makaron z soczewicy. Produkt ten najczęściej przyrządza się na ostro, z warzywami, takimi jak cukinia, pomidory oraz papryczki chili, z dodatkiem cebuli, czosnku oraz imbiru. Dobrze też komponuje się z fasolą, grochem, dynią, kalarepą, marchwią, a nawet burakami. 

Z czym podawać makaron z soczewicy ponadto? Interesujące jest połączenie z pokrojonym w kostkę i podsmażonym tofu (plus wybrane warzywa i przyprawy). Ponieważ makaron z soczewicy kojarzony jest z kuchnią azjatycką, warto eksperymentować także z sosem sojowym. Osoby nie przebywające na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej z pewnością docenią też makaron z soczewicy, jako dodatek do kurczaka z warzywami.

Czytaj również

Bibliografia

  • Ewelina Hallmann, Pamiętajmy o strączkowych, Wszechnica Żywieniowa Szkoły Wyższej Gospodarstwa Wiejskiego, http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl
  • Czerwona czy zielona - którą soczewicę wybrać i jakie są między nimi różnice?, https://ekogram.pl
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Ryż parboiled - prostszy i lepszy sposób na obróbkę termiczną
Ryż parboiled w drewnianej misce
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Tortilla z kaszą perłową
Nasiona chia - jak przygotować i gdzie kupić? Właściwości, kcal i cena
Chia
Podobne artykuły
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie

Reklama


Jak leczyć się w prywatnych szpitalach? 🏥
Sprawdź!