Najzdrowsze miejsce w internecie

Tofu naturalne - jak przyprawić i jeść?

Mówi się, że naturalne tofu ma mdły smak. Niektórzy twierdzą, że jest całkowicie pozbawione smaku. Nikt jednak nie każe jeść go na surowo. Właściwe przyrządzenie go sprawi, że danie ucieszy nie jedno podniebienie. Istnieje bowiem mnóstwo przepisów na pyszne potrawy, których podstawą jest naturalne tofu. Sprawdź propozycje.
Tofu naturalne na kuchennym blacie
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Co to jest tofu naturalne?

Tofu naturalne to rodzaj sera tofu. To czysta, niezmącona wersja tofu, które powstaje z mleka sojowego. Obok tego naturalnego, które charakteryzuje się delikatnym smakiem (niektórzy twierdzą, że naturalne tofu jest bezsmakowe), występują inne rodzaje tofu, takie jak - tofu marynowane, tofu wędzone, silken tofu (jedwabiste) oraz z dodatkami (takimi jak np. zioła, przyprawy, czosnek, chilli, itp.).

Tofu stanowi ważny element diety dla osoby, która pragnie dostarczyć organizmowi dużą dawkę białka, wapnia, a także innych minerałów, takich jak:

  • potas
  • cynk
  • miedź, 
  • mangan, 
  • selen, 
  • fosfor. 

W tofu występują również witaminy, takie jak C, A, K, czy witaminy z grupy B. Dodatkowo działa przeciwnowotworowo. Ponadto dzięki regularnemu spożywaniu tego składnika zmniejsza się ryzyko zachorowania na schorzenia sercowo-naczyniowe, a objawy klimakterium nie są takie uciążliwe. Tofu ma także udział w redukowaniu tkanki tłuszczowej, o czym powinny wiedzieć osoby, które pragną schudnąć. 

Zanim jednak rzucimy się na tofu lepiej upewnić się, że jest to składnik, którego nasz ustrój potrzebuje i który nam nie zaszkodzi. Z nadmiernym przyjmowaniem go powinny uważać m.in. osoby chore na tarczycę.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Co można zrobić z naturalnego tofu?

Co można zrobić z naturalnego tofu? Jak jeść ten azjatycki przysmak, żeby odczuwać przyjemność z każdego kolejnego kęsa? 

Naturalne tofu jest o tyle uniwersalne, że można z nim eksperymentować na różne sposoby. Można go dodać do warzyw, owoców, jaj, kiełków, itp. Można z niego zrobić danie słone lub słodką przekąskę. 

Zatrzymajmy się na chwilę przy potrawach podawanych na słono. Jedną z takich propozycji stanowią kotleciki z tofu. Najpierw gotujemy około kg ziemniaków, blendujemy je i dodajemy ulubione przyprawy oraz zioła (w ilości jaką preferujemy), następnie rozkruszamy kostkę tofu i wsypujemy szklankę mąki (najlepiej z amarantusa lub z ciecierzycy).

Potem kroimy w kostkę 3 małe cebulki i szklimy je na patelni na tłuszczu (np. na oleju kokosowym wymieszanym z wodą). Po przestygnięciu dodajemy cebulę do masy i formujemy kotleciki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza i pieczemy kotlety w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut (po 15 minutach należy przewrócić kotlety na drugą stronę). 

Z naturalnego tofu smaczna jest też inna potrawa – tofu z cukinią, które można podawać z ryżem. Najpierw przygotowujemy sos składający się ze szklanki wody, sosów sojowych (po 3 łyżki jasnego i ciemnego), dwóch zmiażdżonych ząbków czosnku, dwóch łyżek mąki ziemniaczanej, dwóch łyżeczek przyprawy „Pięciu Smaków” i innych przypraw do smaku.

Następnie na oleju smażymy tofu (300 g) pokrojone w centymetrowe kwadraciki. Potem kroimy w paski czerwoną paprykę, zieloną paprykę, czerwoną cebulkę i pół cukinii. Najpierw podsmażamy na oleju cebulę, potem dodajemy paprykę, a na końcu cukinię. Kiedy wszystko sobą przejdzie dodajemy tofu i zalewamy całość sosem, potrawę dusimy pod przykryciem 10 minut. 

Reklama

Jak jeść naturalne tofu na słodko?

Aby naturalne tofu podawać w wersji na słodko dobrze jest wzbogacić je sokiem z cytryny lub sokiem z pomarańczy. Słodkie tofu… Jak przyrządzić takie danie?

Słodkie wydanie naturalnego tofu znajdziemy np. w sałatce owocowej z sosem tofu. Do wykonania sałatki potrzebne będą: pół kg mieszanki owoców (takich jakie lubimy), 5 łyżek rodzynek, 5 łyżek orzechów włoskich, łyżka miodu, łyżka cukru, pół łyżeczki aromatu waniliowego, szczypta soli oraz 150 g tofu.

Najpierw należy namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie. W czasie gdy rodzynki będą miękły można pokroić orzechy oraz owoce na kawałki lub plasterki. Następnie należy zmiksować ze sobą tofu, cukier, aromat waniliowy i sól, tak by powstał gładki sos. Owoce, miód i rodzynki należy przełożyć do miski, polać sosem i posypać orzechami. Można podawać od razu po przygotowaniu lub schłodzić chwilę w lodówce.

Z tofu naturalnego możemy też przyrządzić pyszne koktajle owocowe i warzywne. Oto przepis na jeden z nich: zmieszać na gładką masę dwie garście jagód (mogą być też borówki, truskawki, czy maliny), 90 g naturalnego tofu, szklankę mleka sojowego i banana. Pić najlepiej od razu po przygotowaniu.

Czytaj również

Bibliografia

  • https://www.agamasmaka.pl/2015/05/kotlety-ziemniaczane-pieczone.html
  • https://www.przepisy.pl/przepis/tofu-z-cukinia
  • https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-owocowa-z-sosem-tofu
  • Heather Thomas, The Tofu Cookbook, Ebury Press, 2019, ISBN 9781529104394.
Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj artykuł
Dieta przy łuszczycy - co jeść i czego unikać?
Przeczytaj artykuł
Dieta ziemniaczana - dla kogo? Zasady i przepisy
Placki z ziemniaków
Podobne artykuły
Kiszony kalafior – jak kisić? Przepis
Sok z kiszonej kapusty - jak zrobić i ile pić? Właściwości
Dania z pieczarek – jak zrobić i co?
Jakie witaminy ma kapusta kiszona?
Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama


Ból gardła u dziecka? 🤒
Sprawdź, co pomaga!