Suplementacja na siłowni - przeczytaj, zanim zaczniesz👈
Suplementacja na siłowni - przeczytaj, zanim zaczniesz👈
Suplementacja na siłowni - przeczytaj, zanim zaczniesz👈

Dieta tygodniowa - jak przygotować zdrowy jadłospis na 7 dni?

Dieta tygodniowa umożliwia prawidłowe zaplanowanie żywienia na kolejne 7 dni. Pomaga osiągnąć założone cele zdrowotne i sylwetkowe bez względu na to, czy dotyczą one redukcji, czy przybrania na masie. Wyjaśniamy, jak przygotować dietę tygodniową i jakie produkty powinny się w niej znaleźć.
Dieta tygodniowa
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Dieta tygodniowa spełnia różne cele. W zależności od swojej kaloryczności może być dietą redukcyjną, jak i dietą na przytycie. Przed jej wprowadzeniem zalecane jest oszacowanie swojego zapotrzebowania energetycznego i dopasowanie założeń diety do oczekiwanego efektu.
  • Dieta tygodniowa jest pierwszym krokiem do osiągnięcia efekty w postaci redukcji masy ciała, budowy masy mięśniowej, czy poprawy zdrowia. Trwałe i duże zmiany wymagają jednak zdecydowanie dłuższego czasu niż 7 dni. Dlatego założenia diety muszą być dopasowane do indywidualnych możliwości i potrzeb.
  • Sposób żywienia musi być dopasowany do wieku. Osoby po 50 roku życia są bardziej narażone na problemy zdrowotne i problemy z redukcją masy ciała, dlatego w ich przypadku wskazany może być dieta tygodniowa o innych założeniach niż dieta tygodniowa dla dzieci i młodzieży.
SPRAWDŹ TEŻ: Chcesz schudnąć 5 kg? Ta dieta i ćwiczenia są dla ciebie!
Spis treści

Reklama

Jak przygotować dietę tygodniową?

Jak sama nazwa wskazuje, dieta tygodniowa trwa 7 dni. Podczas jej trwania codziennie obowiązują pewne założenia, które dopasowane są do celów danej osoby. Może być to dieta odchudzająca, dieta na masę, a także dieta zdrowotna, skomponowana tak, aby wspierała leczenie chorób np. cukrzycy.

Stosowanie tygodniowego jadłospisu jest dużym ułatwieniem na co dzień. Można powiedzieć, że jest to dieta dla leniwych, ponieważ eliminuje konieczność codziennego zastanawiania się nad tym, co ugotować, aby żywienie było dobrze zbilansowane. Znajomość zasad komponowania zdrowego jadłospisu na 7 dni pomaga więc zarówno zaoszczędzić czas, jak i zaobserwować szybkie efekty. Jak zaplanować dietę tygodniową?

  • Pierwszy krok to znalezienie swojego celu. Może być nim redukcja masy ciała, przytycie lub poprawa stanu zdrowia. Świadomość tego, co chcemy osiągnąć, jest niezbędna do ustalenia głównych założeń diety i monitorowania jej skuteczności.
  • Planowanie zdrowej diety warto zacząć od obliczenia zapotrzebowania kalorycznego, dzięki czemu łatwiej będzie ustalić kaloryczność jadłospisu. Można zrobić to, korzystając ze wskazówek opisanych w naszym artykule „Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć samodzielnie”? Osoby, których celem jest redukcja masy ciała, podczas planowania diety, powinny uwzględnić deficyt kaloryczny wynoszący ok. 300-500 kcal. Natomiast w przypadku chęci przybrania na masie konieczne jest dodanie ok. 200-400 kalorii do swojego całkowitego zapotrzebowania kalorycznego.
  • Kolejna kwestia to rozkład makroskładników, czyli węglowodanów, białek i tłuszczów. Osoby, które lubią produkty zbożowe np. makarony, pieczywo, tortille oraz dania na słodko, mogą ustalić podaż węglowodanów na poziomie ok. 50% kaloryczności. Większa ilość zalecana jest sportowcom i osobom intensywnie trenującym, a mniejsza w przypadku niskiej aktywności fizycznej i cukrzycy. Ważnym makroskładnikiem jest też białko. Minimalna podaż białka powinna wynosić 1 g na każdy kilogram masy ciała. Jednak na diecie redukcyjnej warto zwiększyć jego ilość do 1,5 g, a w przypadku diety na masę nawet do 2 g na kilogram masy ciała.
  • Podczas planowania zdrowej diety i jadłospisu tygodniowego, warto też wziąć pod uwagę swoje preferencje i możliwości. Aby osiągnąć wymarzone cele, trzeba dać sobie czas i uzbroić się w cierpliwość. Osoby, które nie mają czasu na gotowanie każdego posiłku „od zera”, powinny zdecydować się na proste przepisy, nie wymagające dużego zaangażowania lub korzystać ze zdrowych gotowców. Dzięki temu łatwiej będzie utrzymać założenia na co dzień.
  • Posiłki na diecie tygodniowej powinny być zgodne z zasadami tzw. „Zdrowego Talerza”. Co to oznacza? Połowę talerza powinny zajmować warzywa lub owoce. Są one dobrym źródłem błonnika oraz witamin i antyoksydantów. Można podawać je w formie surówek, sałatek, sosów, puree. ¼ talerza powinny stanowić produkty białkowe takie jak chude mięso, ryby, jajka lub strączki. Ostatnią część talerza powinny zajmować pełnoziarniste produkty zbożowe np. makarony, ryż, kasze, pieczywo. Komponowanie posiłków w taki sposób pomoże dostarczyć wszystkich makroskładników, błonnika, witamin i minerałów oraz zadbać o wysoką jakość diety.

Reklama

Przykładowy jadłospis na 7 dni

Swoje żywienie warto planować z wyprzedzeniem i ustalać jadłospis na cały tydzień. Taka rozpiska diety pomoże zaplanować zakupy oraz oszczędzić sporo czasu każdego dnia. Posiłki główne, zwłaszcza obiady, warto gotować raz na kilka dni. Planowanie jadłospisu na tydzień ogranicza też marnowanie jedzenia, ponieważ kupujemy tylko te produkty, których faktycznie potrzebujemy i które zostaną wykorzystane. Zmniejsza to też ryzyko kupowania produktów spoza listy zakupów, zwłaszcza słodkich i słonych przekąsek, które mogłyby opóźniać pojawienie się efektów. Przedstawiamy przykładowy, prosty jadłospis na cały tydzień, jako inspiracja dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę.

Poniedziałek

  • Śniadanie: Jajecznica a pomidorami i szczypiorkiem z grzanką żytnią
  • II Śniadanie: Jogurt naturalny z bananem i bakaliami
  • Obiad: Makaron z sosem bolońskim
  • Przekąska: Marchewka z hummusem
  • Kolacja: Zupa krem z brokułów i cukinii

Wtorek

  • Śniadanie: Owsianka kakaowa z bananem i migdałami
  • II Śniadanie: Papryka z hummusem
  • Obiad: Makaron z sosem bolońskim
  • Przekąska: Jabłko z orzechami włoskimi, kefir
  • Kolacja: Zupa krem z brokułów i cukinii

Środa

  • Śniadanie: Kanapki żytnie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
  • II Śniadanie: Pudding chia z musem z mango
  • Obiad: Udka z kurczaka z ryżem i surówką coleslaw
  • Przekąska: Sałatka caprese z mozzarellą i pomidorem
  • Kolacja: Kanapki z hummusem, jajkiem i ogórkiem

Czwartek

  • Śniadanie: Kanapki żytnie z twarożkiem na słodko i dżemem truskawkowym
  • II Śniadanie: Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem
  • Obiad: Udka z kurczaka z ryżem i surówką coleslaw
  • Przekąska: Pudding chia z musem mango
  • Kolacja: Sałatka nicejska z tuńczykiem i ziemniakami

Piątek

  • Śniadanie: Owsianka cynamonowa z duszonym jabłkiem
  • II Śniadanie: Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem
  • Obiad: Łosoś pieczony z ziemniakami i brokułami na parze
  • Przekąska: Sałatka owocowa z pomarańczą, mango i bananem
  • Kolacja: Kanapki z pastą jajeczną z fetą i szypiorkiem

Sobota

  • Śniadanie: Omlet z pomidorem i mozzarellą
  • II Śniadanie: Jabłka zapiekane pod orzechową kruszonką
  • Obiad: Klopsiki drobiowe z ziołami, puree ziemniaczanym i fasolką szparagową
  • Przekąska: Koktajl z banana i mango na mleczku kokosowym
  • Kolacja: Sałatka grecka z fetą i oliwkami

Niedziela:

  • Śniadanie: Placuszki bananowe na kefirze
  • II Śniadanie: Sałatka caprese z pomidorem i mozzarellą
  • Obiad: Curry z soczewicy z ryżem i mleczkiem kokosowym
  • Przekąska: Jabłko z orzechami i gorzką czekoladą
  • Kolacja: Sałata z grillowanych warzyw i wołowiny

Dieta odchudzająca

Czy dieta tygodniowa może być skuteczną dietą odchudzającą? Jak najbardziej, zaplanowanie odpowiedniego deficytu kalorycznego na przestrzeni tygodnia jest pomocne w redukcji masy ciała. Po 7 dniach stosowania diety niskokalorycznej można zaobserwować na wadze ok. 0,5-1 kg mniej. Warto jednak pamiętać, że do redukcji 1 kg tkanki tłuszczowej potrzebny jest deficyt kaloryczny wynoszący aż 7000-8000 kcal. Taki deficyt na przestrzeni tygodnia i stosowanie restrykcyjnych, szybkich diet odchudzających np. 1000 lub 1200 kcal jest obarczone ryzykiem powikłań zdrowotnych. Osoby, które chcą bezpieczne, skutecznie i trwale zredukować masę ciała powinny uzbroić się w cierpliwość i zaplanować dietę redukcyjną na co najmniej kilka tygodni.

Czy wiesz, że
tzw. "dieta baletnicy" pozwala schudnąć nawet kilkanaście kilogramów w 10 dni? Jej głównym założeniem jest bardzo restrykcyjne odżywianie mające na celu szybką utratę masy ciała, które może jednak prowadzić do zgubnych skutków zdrowotnych.

Dieta oczyszczająca

Dieta oczyszczająca przez wiele osób nazywana jest jedną z najzdrowszych diet. Przypisuje się jej wiele właściwości i często traktuje jako niezbędny element odchudzania. Warto jednak mieć na uwadze, że na jej temat powstało bardzo wiele mitów, które nie mają potwierdzenia w nauce. Przede wszystkim, w organizmie każdego dnia zachodzą mechanizmy umożliwiające usuwanie szkodliwych związków i toksyn. Zaangażowane są w to m.in. nerki, wątroba i płuca. Dieta oczyszczająca powinna być więc ukierunkowana na wsparcie prawidłowego funkcjonowania organizmu i ograniczać produkty zaburzających fizjologiczne metody oczyszczania. Zasady diety oczyszczającej są więc zgodne z zasadami zdrowego żywienia. Powinna obfitować w warzywa i owoce, nieprzetworzone produkty białkowe i zbożowe, a także zdrowe tłuszcze. Ważne jest też wypijanie odpowiedniej ilości płynów, ponieważ szkodliwe substancje są usuwane z moczem i potem.

W celu oczyszczania organizmu często polecane są diety warzywne, owocowe, sokowe lub kapuściane. Są jednak obarczone ryzykiem poważnych niedoborów i zaburzeń pracy organizmu, jeśli będą stosowane przez długi czas. Jednodniowa dieta oczyszczająca może pomóc poczuć się lekko i zdrowo, jednak nie zaleca się stosowania jej przez dłuższy okres czasu.

Dieta warzywna – przykładowy jeden dzień jadłospisu

  • Śniadanie: zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki
  • Przekąska: zielony koktajl z ogórkiem, selerem naciowym i natką pietruszki
  • Obiad: lecz warzywne z cukinią, pomidorami i soczewicą
  • Kolacja: zupa krem z dyni i marchewki

Dieta tygodniowa w różnym wieku

Jadłospis tygodniowy powinien być dopasowana do wieku, ponieważ potrzeby organizmu zmieniają się w czasie. Planując dietę po 40 roku życia należy zwrócić szczególną uwagę na podaż białka, ponieważ ryzyko spadku masy i siły mięśniowej jest wtedy zdecydowanie wyższe. Odchudzanie po 50 również bywa trudniejsze, dlatego niezwykle istotne jest regularne kontrolowanie swojej masy ciała, zapotrzebowania energetycznego i kaloryczności diet. Niestety wraz z wiekiem wzrasta też ryzyko rozwoju niektórych chorób metabolicznych i cywilizacyjnych. Dieta i jadłospis powinny być więc niskoprzetworzone, bogate w warzywa, owoce i naturalne źródła białka, które pomagają utrzymać optymalny stan zdrowia przez długi czas. Zaleca się też ograniczanie cukru i soli w celu prewencji cukrzycy i nadciśnienia.

Dieta tygodniowa dla dzieci i młodzieży

Dzieci i młodzież znajdują się w fazie intensywnego wzrostu, a w ich organizmach zachodzi wiele zmian, dlatego ich dieta powinna być odpowiednio skomponowana. Białko, warzywa, owoce i pełnoziarniste zbożowa to produkty, których nie może zabraknąć w tygodniowym jadłospisie dla 7 latka, 8 latka, 9 latka i 10 latka. W tygodniu zaleca się też ograniczanie słodkich i słonych przekąsek oraz słodkich napojów gazowanych, a także cukru, soli, dań typu fast-food. Od najmłodszych lat produkty te powinny być traktowane wyłącznie jako żywność rekreacyjna i spożywane jedynie okazjonalnie. A jak powinna wyglądać dieta dla dziecka z nadwagą? Nie należy szybko wprowadzać restrykcyjnych diet odchudzających, ponieważ mogą niekorzystnie wpływać na rozwój organizmu, wzrost, a także przyszłe relacje z jedzeniem. W proces normalizacji masy ciała powinna zaangażować się cała rodzina i wspólnie dbać o wprowadzenie nowych i trwałych nawyków żywieniowych.

Czytaj również

Bibliografia

  • Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie 2020, https://www.archiwum.mz.gov.pl/wp-content/uploads/2014/01/NormyZywieniaNowelizacjaIZZ2012.pdf [dostęp: 09.12.2024]
  • Osilla E., Safadi A., Sharma S. Calories, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499909/ [dostęp: 09.12.2024]
  • Kim J. Optimal Diet Strategies for Weight Loss and Weight Loss Maintenance, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8017325/ [dostęp: 09.12.2024]
  • Carbone J., Pasiakos S. Dietary Protein and Muscle Mass: Translating Science to Application and Health Benefit, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6566799/ [dostęp: 09.12.2024]
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Diety
Koszerne jedzenie - co to jest żywność koszerna?
Koszerne jedzenie
Dieta detox, czyli jadłospis, który oczyści Twój organizm z toksyn w 1, 3 lub 7 dni
Pokarmy usuwające toksyny z organizmu
Na czym polega post przerywany? Poznaj zasady, efekty i jadłospis diety IF
Produkty z diety IF
Podobne artykuły
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Dieta 1000 kcal - dla kogo jest polecana? Na jakie efekty liczyć?
Pieczony dorsz to dobra propozycja na obiad przy diecie wątrobowej
Dieta wątrobowa. Przepisy na cały tydzień. Co można jeść?
Soki owococo-warzywne
Dieta płynna - przepisy i jadłospis. Co jeść?
Kobieta z płaskim brzuchem
Dieta na płaski brzuch - jak wygląda i na czym polega? Sprawdź, jak schudnąć z tej partii ciała
Nastolatka
Dieta dla nastolatków - poznaj zasady zdrowego odżywiania młodzieży

Reklama


Czy suplementacja jest potrzebna seniorom?
Dowiedz się!