Reklama
Makaron razowy
Makaron to artykuł spożywczy, który jeszcze do niedawna stanowił w Polsce niemal wyłącznie dodatek do zup, typu rosół, czy pomidorowa. Jednak od pewnego czasu można zaobserwować zmianę i podążanie w stronę kuchni śródziemnomorskiej oraz dalekowschodniej. Makaron razowy to jedna z odmian makaronowych. Jest on wykonany z mąki razowej, z pełnego przemiału pszenicy, co powoduje charakterystyczny ciemny kolor tego produktu.
To, co wyróżnia razowy makaron, to oprócz jego ciemnej barwy i nieco odmiennego smaku (bardziej sprężystego i intensywniejszego w porównaniu z białym makaronem), to też wartości odżywcze oraz niska kaloryczność produktu. Z tego względu wzbudza on zainteresowanie osób będących na diecie, cukrzyków, chorych walczących ze zbyt wysokim cholesterolem, otyłością, nadwagą, a także ludzi dbających o zdrowe odżywianie się.
Aby zapewnić organizmowi odpowiednie nasycenie, wystarczy spożyć zaledwie około 50 g makaronu razowego podczas posiłku. Warto pamiętać, że to nie makaron tuczy, a niektóre dodatki typu ciężkie sosy, ciężkostrawne mięsa, sery, itp.
Wartości odżywcze makaronu razowego
Na co zwrócić uwagę wybierając taki czy inny makaron razowy? Wartości odżywcze. Mają one niebagatelne znaczenie dla właściwego funkcjonowania organizmu. A co konkretnie kryje się w makaronie razowym? Witaminy z grupy B oraz E, a także składniki mineralne, takie jak:
Ponadto w tym rodzaju makaronu występują też aminokwasy i błonnik pokarmowy, którego niemałe pokłady znajdujące się z tych razowych wpływają na przyspieszenie procesu metabolicznego.
Warto też zwrócić uwagę na typ węglowodanów składających się na razowy makaron. Mamy tutaj przede wszystkim skrobię, która działa jak paliwo napędowe dla komórek organizmu zapewniając im dużo niezbędnej energii.
Podsumowując: jedząc makaron razowy zapewniamy sobie optymalną dzienną dawkę mocy, witamin, pierwiastków mineralnych, czy błonnika. Spożywamy zatem zdrowy, lekki posiłek, pod warunkiem, że nie będziemy łączyć razowego makaronu z wysokokalorycznymi produktami, takimi jak np. ciężkie sosy (zwłaszcza te z papierka).
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Kalorie w makaronie razowym
Porównując pod względem kalorycznym makaron razowy do zwykłego, jasnego makaronu, szala zwycięstwa zdecydowanie wskazuje na makaron razowy. Kcalzliczone po ugotowaniu tego rodzaju makaronu stanowią znikomą ilość. W 100 g tego produktu mieści się ich około 150. W 100 g makaronu razowego mieści się około 31 g węglowodanów (głównie złożonych), około 5,8 g białka, około 4,5 g błonnika i około 1,5 g tłuszczy. Zjedzenie 100 g makaronu razowego zapewnia około 7 procent dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Sprawia to, że opisywany produkt można uznać za niskokaloryczny, zatem bezpieczny m.in. dla osób będących na diecie.
Gdyby te 100 g razowego makaronu przełożyć na kaloryczność innych produktów spożywczych, to odpowiadałyby one przykładowo zjedzeniu 3 jabłek lub 1,5 plastra żółtego sera, albo też wypiciu 1 szklanki mleka.
Należy też podkreślić, że makaron razowy na diecie to dobry pomysł, bo już niewielka jego ilość sprawia, że czujemy się na długo nasyceni, a ponadto obniża się nam poziom cukru we krwi oraz wchłanianie złego cholesterolu.
Gdzie i za ile kupić makaron razowy?
Co robić jeśli najdzie nas ochota na makaron razowy? Gdzie kupić taki produkt? Obecnie nie ma większego kłopotu z nabyciem go. Większość sklepów, nie tylko tych wielkopowierzchniowych, posiada je na swoich półkach. Jeśli jednak napotkamy na trudności w otrzymaniu tego artykułu, powinniśmy się udać do sklepu ze zdrową żywnością lub też na stoisko z produktami ekologicznymi, dla wegetarian i wegan.
Ile kosztuje makaron razowy? Cena zazwyczaj jest nieco wyższa niż koszt zwykłego makaronu, jednak nie jest to duża różnica. Średnio za pół kilograma trzeba zapłacić około 4-5 zł. Zważywszy na ogrom walorów zdrowotnych i smakowych, dobrze jest jeść je regularnie.
Reklama
Do czego dodawać makaron razowy?
Będąc w posiadaniu szczegółowych informacji m.in. na temat tego ile kalorii ma makaron razowy, łatwiej będzie nam się przełamać i go spróbować.
Makaron razowy świetnie komponuje się z różnymi daniami typu pasty. Można je łączyć z warzywami, nasionami roślin strączkowych, oliwami, olejami, pesto, owocami morza, rybami (typu łosoś, halibut, czy makrela), orzechami i pestkami (np. słonecznika, dyni, itp.), a także z przyprawami i ziołami. Makaron razowy nitki można wykorzystać do przygotowania potrawy typu spaghetti np. z sosem pomidorowym, kremowym, czy ziołowym.
Ten typ makaronu od niepamiętnych czasów uchodzi za idealny dodatek do zup, zatem nie krępujemy się i dodawajmy go do pierwszych dań. Można go też dosypać do sałatki, co urozmaici nie tylko jej smak, ale i wygląd.