Rodzaje makaronu: typy, kształty i właściwości. Nazwy odmian

Ze względu na swoje właściwości odżywcze makaron powinien być jedzony nawet dwa-trzy razy w tygodniu. Dzięki ogromnej liczbie rodzajów makaronu z pewnością nie znudzi nam się smakowanie rozmaitych past, sałatek, zapiekanek, spaghetti, lasagne, w których właśnie ten składnik stanowi bazę.
Różne rodzaje makaronu na drewnianej desce
źrodło:123RF

Spis treści

Skąd pochodzi makaron?

Makaron ryżowy, makaron pszenny, makaron z soi, soczewicy, czy orkiszu wzięły swój początek z jednego produktu spożywczego, stanowiącego połączenie mąki, wody, niekiedy jaj (wówczas mówimy o makaronie jajecznym) oraz takich dodatków jak np. sok ze szpinaku, kurkuma, czy koncentrat pomidorowy.

Obecnie można się zetknąć z tym, że na sklepowych półkach leżą rozmaite rodzaje makaronu, różniące się między sobą kształtem, formą, kolorem, wielkością, grubością, itp. A kiedy zrobiono go po raz pierwszy i skąd pochodzi ten popularny składnik obiadowy? 

Kolebką makaronu wcale nie są Włochy, a Chiny, gdzie odkryto makaron liczący cztery tysiące lat. Starożytny makaron miał około pół metra długości. Odnotowano także wzmianki na temat makaronu, które zostały dokonane około II wieku naszej ery, a potem także w XII wieku. Pochodziły one z Włoch. Znana jest też opowieść o tym, że ceniony odkrywca i podróżnik, Marco Polo, przywiózł makaron z Chin do Włoch i w ten sposób otrzymał on nową ojczyznę.

Jak się produkuje makaron?

Nieco inaczej będzie przebiegała produkcja różnych rodzajów. Z pewnością makaron domowy będzie także wyrabiany w inny sposób niż ten fabryczny. Jednak ogólnie metoda wyrobu tego produktu wygląda podobnie. 

Podstawowym komponentem makaronu jest semolina, którą wytwarza się z najzdrowszej pszenicy durum lub też mąka makaronowa. Drugim istotnym składnikiem jest woda, która powinna być płynem zdatnym do picia i posiadać odpowiednią temperaturę. Często do makaronu dodaje się także jaja, a niekiedy również barwniki, które, co do zasady, powinny być naturalne (ciasto makaronowe jest barwione szpinakiem, pomidorami, marchwią, burakami, ziołami, czy kurkumą). 

Z podanych elementów sporządza się ciasto, które się następnie formuje, wykrawa pożądane kształty, suszy, sortuje i pakuje, najczęściej do półkilogramowych opakowań.

Ten domowej roboty otrzymuje się w drodze cienkiego rozwałkowania ciasta, zrolowania go i pocięcia na paski o szerokości wstążki. Potem suszy się je i na kilka minut wrzuca do gotującej się wody.

Rodzaje makaronu

Rodzaje makaronu ze względu na kształt, wielkość, przeznaczenie – to podstawowa klasyfikacja. Najpopularniejszym typem jest makaron spaghetti. Wygląda jak długie, okrągłe nitki i jest często wykorzystywany jako podstawa głównego dania. W połączeniu z sosami (np. pomidorowym, śmietanowym), oliwą z oliwek, mięsem, rybami, owocami morza, czy warzywami stanowi pożywne i smaczne danie.

Jakie jeszcze występują rodzaje makaronów? M.in. rurki, określane też jako penne, które są krótkimi, okrągłymi, grubymi produktami, idealnie pasującymi np. do zapiekanek makaronowych, czy past z sosami, warzywami, rybami lub mięsem. Makaron świderki to kolejna propozycja makaronowa, nazywana też fusilli, którą można odgrzewać i nadal świetnie smakuje. Następny znany rodzaj makaronu, a także nazwa potrawy, to lasagne. To prostokątne płaty ciasta, które przekłada się wybranym farszem (np. z mięsa mielonego, grzybów, itp.). Makaron łazanki to z kolei rodzaj popularnych w Polsce, które łączy się np. z kiszoną kapustą, grzybami (to wersja wigilijna), czy kiełbasą, a także dodaje do zup, itp.

Inne typy makaronu to np.:

  • cannelloni (grube rurki świetnie nadające się do faszerowania np. mięsem mielonym, czy warzywami);
  • kokardki (we Włoszech znane jako farfalle; z uwagi na swój dekoracyjny wygląd można je dodawać do sałatek);
  • tagliatelle (wyglądem przypominają wstążki);
  • pappardelle (także wyglądają jak wstążki, ale są szersze i bardziej płaskie);
  • anelli (pierścionki);
  •  creste di gallo (grzebień koguta);
  •  capellini (włosy anioła);
  • chiocciole (muszelki);
  •  ravioli (pierożki);
  • vermicelli (cienkie, długie nitki, szczególnie popularne w kuchni azjatyckiej);
  • rotelle (kółeczka).

Właściwości makaronu

Makaron włoski to nie jedyny typ  jakie oferuje branża spożywcza. Znamy także m.in. makaron chińskimakaron tajski, poza tym występują też w wersji dla wegetarian i wegan. Na opakowaniu znajduje się wówczas opis: „makaron wegetariański”, czy „makaron wegański”. Mąka jest w tym przypadku wytwarzana np. z soczewicy, czy ciecierzycy.

Właściwości odżywcze przynoszących pożytek organizmowi będą zatem zależne od szczegółowego składu danego rodzaju makaronu. Z pewnością makaron stanowi bazę węglowodanową dla ustroju. Oprócz węglowodanów zawiera również m.in.:

  •  białka, 
  • błonnik
  • witaminy (zwłaszcza te z grupy B),
  • minerały (takie jak np. żelazo, cynk, miedź, magnez). 

Więcej cennych komponentów skrywają makarony pełnoziarniste i gryczane. One także są polecane osobom odchudzającym się, diabetykom, ludziom otyłym i z nadwagą, ponieważ cechuje je niska kaloryczność. 

Rodzaje makaronów do danych dań

Zarówno kształty makaronu, jak i jego wielkość warto dobierać do konkretnych potraw. I tak długie, cieńsze makarony pasują do dań typu spaghetti. Można je wówczas łączyć np. z mięsem mielonym, kawałkami kurczaka, owocami morza, rybami, warzywami, czy sosami. Krótsze, grubsze rodzaje, wyglądem przypominające rurki warto wykorzystywać do różnych past z mięsem, rybami, warzywami, zieleniną, ziołami, sosami, pesto, itp. Malutkie natomiast pasują do zup warzywnych, owocowych oraz mlecznych. 

Makarony o ciekawych kształtach, takich jak np. kokardki, muszelki, kółeczka stanowią urozmaicenie sałatek. Świderki, czy łazanki można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Dobrze smakują np. ze śmietaną, truskawkami i odrobiną cukru. Grubsze, podobne do rur lub głębokich muszli, idealnie nadają się do faszerowania. Nadzieniem może być mięso połączone z jakimś warzywem, zieloną pietruszką i ziołami, czy też np. boczek z kurkami.

Czytaj też:

Bibliografia

  • Makaron. Zwykły, niezwykły i typowo włoski, Wydawnictwo Vemag, 2018, ISBN 4050847010317.
  • Szymanderska Hanna, Makarony, pierogi i naleśniki, Multico, 2010, 1, ISBN 9788370738662

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

Powyższy artykuł prezentuje treści informacyjne i został opracowany wyłącznie przez redakcję serwisu. Artykuł zawiera informacje o wybranych produktach dostępnych w internetowym Sklepie Medme.pl i ma charakter autopromocyjny Sklepu Medme.pl Wybór prezentowanych produktów lub kategorii produktów został dokonany w sposób rzetelny, wyłącznie przez redakcję serwisu.