Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗

Makaron durum: kcal i odchudzanie. Cena makaronu z semoliny

Makaron durum jest zdrowszy i bardziej wartościowy odżywczo, niż makaron ze zwykłej mąki pszennej. Właściwości makaronu z twardej pszenicy durum docenią między innymi osoby odchudzające się oraz uprawiające sport.
Nieugotowany makaron durum
źródło:123RF
Spis treści

Makaron durum

Makaron durum wytwarzany jest z tak zwanej semoliny, czyli mąki pozyskiwanej ze specjalnej odmiany pszenicy Triticum durumJest to zboże będące mutacją pradawnej płaskurki (Triticum dicoccum), które charakteryzuje się wyjątkową twardością i grubością nasion. Pszenica durum wyróżnia się też kolorem. Dzięki zawartości dużych ilości żółtego barwnika o nazwie luteina jest znacznie ciemniejsza od innych odmian – jej barwę określa się często, jako bursztynową. 

Kolejnym wyróżnikiem Triticum durumjest podwyższona zawartość glutenu. To szczególne białko, które zwiększa możliwości plastyczne mąki i pozwala bezproblemowo wyrabiać z niej makaron. Z tego powodu mąka durum często nazywana jest makaronową. Przekłada się to wprost na zastosowanie – w Europie oraz Ameryce Północnej z semoliny produkuje się większość makaronów, w tym popularne nitki spaghetti, rurki, świderki, muszelki i inne. 

Reklama

Makaron z semoliny

Makaron z semoliny uchodzi za znacznie zdrowszy, niż produkty ze zwykłej mąki pszennej, która nie cieszy się szczególną estymą wśród naukowców, lekarzy i dietetyków. Pszenica durum stanowi bogate źródło dobrze zbilansowanych białek oraz składników mineralnych i witamin. Jest zasobna w kwas foliowy, w szczególności potrzebny kobietom w ciąży w celu ochrony przed wystąpieniem wad płodu.

Z kolei wspomniana wyżej luteina oddziałuje niezwykle pozytywnie na kondycję oczu. Z drugiej strony należy mieć na uwadze, że tak jak inne tego typu produkty, znaczną część wartości odżywczych makaron z semoliny traci w czasie gotowania, w wyniku nasiąknięcia wodą. 

Kluczowa jest też informacja o dużej zawartości glutenu. Choć białko to poprawia parametry fizyczne mąki, stanowi jednocześnie duże zagrożenie dla osób cierpiących na jego nietolerancję, zwłaszcza w skrajnej postaci, jaką jest celiakia. Szacuje się, że problem ten dotyczy około 1 procenta ogółu populacji. Podkreślić jednak należy, że gluten z pszenicy durum, choć znajduje się w większej ilości, zazwyczaj jest lepiej tolerowany aniżeli ten pochodzący z pszenicy zwykłej, co ma związek z odmienną strukturą białek. 

Reklama

Jakie ma właściwości makaron z pszenicy durum?

Makaron z pszenicy durum, bez dodatku jaj i innych składników, zawiera w przeliczeniu na 100 g produktu:

  •  6 gramów białka, 
  • 0,7 grama tłuszczów,
  • 38 gramów węglowodanów,
  • 3 gramy błonnika.

W porównaniu z produktami pszennymi, wyższa jest zawartość białek, co docenią między innymi osoby uprawiające sport, budujące masę mięśniową i często zmuszone regenerować organizm po wzmożonym wysiłku. Z drugiej strony większa zawartość błonnika sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Podkreśla się, że w składzie makaronu z semoliny jest więcej składników mineralnych, niż w makaronie z pszenicy zwykłej, a wymienić wśród nich można między innymi fosfor, potas, żelazo, cynk i miedź. Produkt ten bogatszy jest też w komplet witamin z grupy B.

Reklama

Ile ma kcal makaron durum?

Wartość energetyczna suchego produktu przed ugotowaniem wynosi około 330 kcal na 100 gramów, to jest 30-40 kcal mniej, niż w przypadku nitek uformowanych ze zwykłej mąki pszennej. Natomiast po ugotowaniu kaloryczność spada do poziomu 150-190. Warto też wspomnieć o parametrze, jakim jest tzw. indeks glikemiczny

W przypadku makaronu durum ugotowanego al dente jest on bardzo niski – wynosi około 35. To kluczowa informacja dla cukrzyków, oznaczająca, że nawet po spożyciu większej ilości makaronu z semoliny nie należy obawiać się poważnego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Dla porównania, w przypadku produktu ze zwykłej pszenicy, IG po ugotowaniu wynosi mniej więcej 70, co jest z kolei wynikiem wysokim, niekorzystnym dla diabetyków. 

Reklama

Pszenica durum a odchudzanie

Co to jest pszenica durum? Często polecana jest na odchudzanie. Nie jest to produkt wybitnie dietetyczny, pamiętać jednak należy, że większość makaronów wbrew pozorom jest relatywnie mało kaloryczna. W dodatku pszenica durum dostarcza względnie dużych ilości błonnika, który przyspiesza przemianę materii oraz zapewnia uczucie sytości, ograniczając potrzebę podjadania po obiedzie. 

Niezwykle ważny jest w tym kontekście także niski indeks glikemiczny. Należy bowiem pamiętać, że produkty o niewielkim IG dłużej uwalniają zawarty w nich cukier, co także wydatnie zmniejsza uczucie głodu i chęć sięgnięcia po kolejny posiłek. 

Reklama

Cena makaronu z pszenicy durum

Cena makaronu z pszenicy durum jest niewygórowana. Większość tego typu produktów można nabyć w cenie 2 do 5 złotych za opakowanie 400 lub 500 gramów. Jest to jeden z najtańszych makaronów na rynku, co ma związek z jego powszechnością, a także wydajnością upraw zboża, jakim jest pszenica.

Makaron durum w dużych ilościach i licznych formach kupić można w każdym hipermarkecie, dyskoncie, delikatesach czy osiedlowym sklepie spożywczym. Dodatkowo w sklepach z tzw. zdrową żywnością dostaniemy produkty wytworzone z pszenicy pochodzącej z ekologicznych upraw. Swego rodzaju ciekawostką są też makarony barwione na czarno, zielono czy czerwono, między innymi z dodatkiem warzyw. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Małgorzata Grembecka, Agnieszka Mielczarek, Piotr Szefer, Jakość makaronów w świetle ich składu pierwiastkowego, Rocznik. PZH 2011, 62, Nr 3
  • Wojciech Kolanowski, Wiadomości ogólne o produkcji makaronu, Przegląd Zbożowo-Młynarski, Luty 2006
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Danie z płatków orkiszowych
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Danie z makaronem vermicelli
Płatki owsiane a otręby - czym się różnią i które są zdrowsze?
Produkty zbożowe
Podobne artykuły
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie

Reklama


Jak odżywić skórę od wewnątrz?
Dowiedz się!