Nowy sklep

już ON-LINE

Makaron durum: kcal i odchudzanie. Cena makaronu z semoliny

Makaron durum jest zdrowszy i bardziej wartościowy odżywczo, niż makaron ze zwykłej mąki pszennej. Właściwości makaronu z twardej pszenicy durum docenią między innymi osoby odchudzające się oraz uprawiające sport.
Nieugotowany makaron durum
źródło:123RF

Spis treści

Makaron durum

Makaron durum wytwarzany jest z tak zwanej semoliny, czyli mąki pozyskiwanej ze specjalnej odmiany pszenicy Triticum durumJest to zboże będące mutacją pradawnej płaskurki (Triticum dicoccum), które charakteryzuje się wyjątkową twardością i grubością nasion. Pszenica durum wyróżnia się też kolorem. Dzięki zawartości dużych ilości żółtego barwnika o nazwie luteina jest znacznie ciemniejsza od innych odmian – jej barwę określa się często, jako bursztynową. 

Kolejnym wyróżnikiem Triticum durumjest podwyższona zawartość glutenu. To szczególne białko, które zwiększa możliwości plastyczne mąki i pozwala bezproblemowo wyrabiać z niej makaron. Z tego powodu mąka durum często nazywana jest makaronową. Przekłada się to wprost na zastosowanie – w Europie oraz Ameryce Północnej z semoliny produkuje się większość makaronów, w tym popularne nitki spaghetti, rurki, świderki, muszelki i inne. 

Makaronzsemoliny">
 

Makaron z semoliny

Makaron z semoliny uchodzi za znacznie zdrowszy, niż produkty ze zwykłej mąki pszennej, która nie cieszy się szczególną estymą wśród naukowców, lekarzy i dietetyków. Pszenica durum stanowi bogate źródło dobrze zbilansowanych białek oraz składników mineralnych i witamin. Jest zasobna w kwas foliowy, w szczególności potrzebny kobietom w ciąży w celu ochrony przed wystąpieniem wad płodu. Z kolei wspomniana wyżej luteina oddziałuje niezwykle pozytywnie na kondycję oczu. Z drugiej strony należy mieć na uwadze, że tak jak inne tego typu produkty, znaczną część wartości odżywczych makaron z semoliny traci w czasie gotowania, w wyniku nasiąknięcia wodą. 

Kluczowa jest też informacja o dużej zawartości glutenu. Choć białko to poprawia parametry fizyczne mąki, stanowi jednocześnie duże zagrożenie dla osób cierpiących na jego nietolerancję, zwłaszcza w skrajnej postaci, jaką jest celiakia. Szacuje się, że problem ten dotyczy około 1 procenta ogółu populacji. Podkreślić jednak należy, że gluten z pszenicy durum, choć znajduje się w większej ilości, zazwyczaj jest lepiej tolerowany aniżeli ten pochodzący z pszenicy zwykłej, co ma związek z odmienną strukturą białek. 

Jakiemawłaściwościmakaronzpszenicydurum?">

Reklama

Jakie ma właściwości makaron z pszenicy durum?

Makaron z pszenicy durum, bez dodatku jaj i innych składników, zawiera w przeliczeniu na 100 g produktu:

  •  6 gramów białka, 
  • 0,7 grama tłuszczów,
  • 38 gramów węglowodanów,
  • 3 gramy błonnika.

W porównaniu z produktami pszennymi, wyższa jest zawartość białek, co docenią między innymi osoby uprawiające sport, budujące masę mięśniową i często zmuszone regenerować organizm po wzmożonym wysiłku. Z drugiej strony większa zawartość błonnika sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Podkreśla się, że w składzie makaronu z semoliny jest więcej składników mineralnych, niż w makaronie z pszenicy zwykłej, a wymienić wśród nich można między innymi fosfor, potas, żelazo, cynk i miedź. Produkt ten bogatszy jest też w komplet witamin z grupy B.

Ilemakcalmakarondurum?">

Ile ma kcal makaron durum?

Wartość energetyczna suchego produktu przed ugotowaniem wynosi około 330 kcal na 100 gramów, to jest 30-40 kcal mniej, niż w przypadku nitek uformowanych ze zwykłej mąki pszennej. Natomiast po ugotowaniu kaloryczność spada do poziomu 150-190. Warto też wspomnieć o parametrze, jakim jest tzw. indeks glikemiczny

W przypadku makaronu durum ugotowanego al dente jest on bardzo niski – wynosi około 35. To kluczowa informacja dla cukrzyków, oznaczająca, że nawet po spożyciu większej ilości makaronu z semoliny nie należy obawiać się poważnego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Dla porównania, w przypadku produktu ze zwykłej pszenicy, IG po ugotowaniu wynosi mniej więcej 70, co jest z kolei wynikiem wysokim, niekorzystnym dla diabetyków. 

Pszenicadurumaodchudzanie">

Pszenica durum a odchudzanie

Co to jest pszenica durum? Często polecana jest na odchudzanie. Nie jest to produkt wybitnie dietetyczny, pamiętać jednak należy, że większość makaronów wbrew pozorom jest relatywnie mało kaloryczna. W dodatku pszenica durum dostarcza względnie dużych ilości błonnika, który przyspiesza przemianę materii oraz zapewnia uczucie sytości, ograniczając potrzebę podjadania po obiedzie. 

Niezwykle ważny jest w tym kontekście także niski indeks glikemiczny. Należy bowiem pamiętać, że produkty o niewielkim IG dłużej uwalniają zawarty w nich cukier, co także wydatnie zmniejsza uczucie głodu i chęć sięgnięcia po kolejny posiłek. 

Cenamakaronuzpszenicydurum">

Reklama

Cena makaronu z pszenicy durum

Cena makaronu z pszenicy durum jest niewygórowana. Większość tego typu produktów można nabyć w cenie 2 do 5 złotych za opakowanie 400 lub 500 gramów. Jest to jeden z najtańszych makaronów na rynku, co ma związek z jego powszechnością, a także wydajnością upraw zboża, jakim jest pszenica. Makaron durum w dużych ilościach i licznych formach kupić można w każdym hipermarkecie, dyskoncie, delikatesach czy osiedlowym sklepie spożywczym. Dodatkowo w sklepach z tzw. zdrową żywnością dostaniemy produkty wytworzone z pszenicy pochodzącej z ekologicznych upraw. Swego rodzaju ciekawostką są też makarony barwione na czarno, zielono czy czerwono, między innymi z dodatkiem warzyw. 

Czytaj też:

Bibliografia

  • Małgorzata Grembecka, Agnieszka Mielczarek, Piotr Szefer, Jakość makaronów w świetle ich składu pierwiastkowego, Rocznik. PZH 2011, 62, Nr 3
  • Wojciech Kolanowski, Wiadomości ogólne o produkcji makaronu, Przegląd Zbożowo-Młynarski, Luty 2006

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: Czego najbardziej oczekujesz, jak rozpoczynasz dietę?

  Szybkich efektów w postaci dużej liczby zgubionych kilogramów

  Lepszego samopoczucia, poprawy kondycji

  Zmniejszenia masy tłuszczowej, zwiększenia mięśniowej

  Zmniejszenia objętości w obwodach

  Polepszenia stanu zdrowia (wyników badań)

  Obniżenia wieku metabolicznego