Makaron ryżowy – kalorie i wartości odżywcze. Jak gotować?

Makaron ryżowy to bohater głównie kuchni azjatyckiej, jednak warto poznać się z nim bliżej i chociaż od czasu do czasu przyrządzać na jego bazie potrawy, ponieważ odznacza się lekkostrawnością, pożywnością, ogromnym ładunkiem odżywczym, a przy tym niską kalorycznością.
Zupa z makaronem ryżowym
źrodło:123RF

Spis treści

Co to jest makaron ryżowy?

Podobnie jak w naszym kraju makaron pszenny cieszy się ogromną popularnością, tak na azjatyckich stołach króluje makaron ryżowy. Doceniany przede wszystkim w rejonie Azji Wschodniej, Południowo-Wschodniej oraz na Subkontynencie indyjskim, makaron z mąki ryżowej zaczyna podbijać także polskie podniebienia.

W Chinach i innych azjatyckich krajach jest on określany mianem „makaronu długiego życia” z uwagi na swoje walory odżywcze i zdrowotne. Azjaci wierzą, że spożywanie go przynosi szczęście, pomyślność oraz zdrowie. Dlatego nie może go brakować w święta (zwłaszcza w Nowy Rok), urodziny i podczas ważnych dla życia danej rodziny wydarzeń. 

Mieszkańcy kontynentu azjatyckiego uwielbiają przygotowywać dania z makaronem ryżowym, ponieważ oprócz wybitnego smaku wyróżnia się on też szybkim i prostym sposobem przygotowania.

Makaron ryżowy składa się z mąki ryżowej, wody oraz czasami takich dodatków jak tapioka, czy mąka kukurydziana. Wyrabia się także makaron z ciemnego ryżu. Wśród odmian znajdują się m.in.:

  • makaron ryżowy vermicelli;
  • shahe fen;
  • mixian;
  • sevai;
  •  khanom chin;
  • idiyappam.

Wartości odżywcze makaronu ryżowego

Z czego słynie makaron ryżowy? Właściwości odżywcze tego rodzaju makaronu to cecha, za którą cenią go miłośnicy dań makaronowych. Nic dziwnego, ponieważ makaron ten jest źródłem węglowodanów złożonych, które długo uwalniają się w organizmie, dając uczucie nasycenia przez długi czas. 

Makaron przezroczysty, jak się go zwyczajowo nazywa, charakteryzuje się bogatą zawartością składników mineralnych, takich jak selen, mangan, żelazo, sód, potas, magnez, a także witamin (z grupy B i E), białek oraz błonnika. Co istotne ten rodzaj makaronu nie zawiera cholesterolu, a tłuszcze zajmują w nim jedynie około 2 proc., czyli bardzo śladowe ilości. Dlatego śmiało można orzec, że makaron ryżowy jest lekkostrawny. W makaronie ryżowym nie sposób też doszukać się sztucznych barwników, konserwantów i innych chemicznych dodatków.

Ryżowy makaron stanowi idealny posiłek dla sportowców, osób aktywnych fizycznie, będących na diecie, uważających na poziom cholesterolu, a także osób z nietolerancją laktozy (bo nie zawiera glutenu).

Kalorie makaronu ryżowego

Jak wygląda kwestia kaloryczności posiłku, którego bazą jest makaron ryżowy? Kcal występujących w ugotowanych 100 g makaronu ryżowego jest bardzo niewiele, bo trochę ponad 100. Oznacza to, że ten rodzaj makaronu jest polecany osobom odchudzającym się, ze względu na niską kaloryczność tego składnika, a jednocześnie jego wysoką wartość odżywczą. 

Warto dla porównania nadmienić ile kalorii posiada ugotowany makaron z mąki pszennej. Otóż w 100 g ugotowanego makaronu pszennego znajduje się około 140 kcal. Jeśli zatem walczymy z nadwagą lub otyłością, mamy celiakię, czy kłopoty z układem trawiennym, idealnym wyborem na posiłek jest właśnie makaron ryżowy. Dieta składająca się z tego produktu spożywczego będzie lekka, pełnowartościowa i pożywna. 

Można wybrać długie (te najdłuższe osiągają nawet metr długości), cienkie nitki makaronowe lub krótsze wstążki. Te pierwsze lepiej sprawdzą się jako dodatek do zup, sosów, a drugie – do drugich dań, czy sałatek. Przy czym zgodnie z wierzeniem Azjatów powinno się jeść jak najdłuższy makaron, nie dzielić go na części, bo tylko wówczas przyniosą zdrowie i dobrobyt.

Jak gotować makaron ryżowy?

Zanim poznamy tajniki tego jak przyrządzać makaron ryżowynależy się najpierw dowiedzieć w jaki sposób je ugotować. 

Jak już wcześniej zostało wspomniane, tego rodzaju makaronu nie powinno się dzielić, ani łamać. W azjatyckich restauracjach podaje się nawet metrową kluskę w zupie, a klient z lubością mlaszcze i siorbie jedząc serwowane danie. Takie głośne zachowanie przy stole jest tam w dobrym tonie i nikogo nie dziwi, ani nie bulwersuje. 

Wiele osób zastanawia się ile gotować makaron ryżowy. Okazuje się, że to produkt dla leniwych, ponieważ zupełnie nie wymagają czekania aż woda zawrze, by wrzucić do niej nitki. Wystarczy zalać odmierzoną ilość makaronu wrzątkiem, przykryć je pokrywką i poczekać kilka minut (najczęściej od 4 do 6 minut; w razie wątpliwości informacje na temat długości trzymania pod przykryciem znajdziemy na opakowaniu) aż będą gotowe. Potem wystarczy odcedzić makaron i podawać go z zupą, sosem, owocami morza, rybami, warzywami, czy mięsem. 

Dania z makaronem ryżowym

Potrawy z makaronem ryżowymsą bardzo różnorodne. Od zup (np. zupa tajska z makaronem ryżowym) poprzez sosy z dodatkiem ziół i przypraw, czy sałatki na ciepło bądź zimno, aż po drugie dania, w których dominuje makaron ryżowy w towarzystwie mięsa, ryb, owoców morza, czy warzyw. Makaron z mąki ryżowej podaje się nawet w sajgonkach.

Skoro już wiemy, że nie musimy się zastanawiać nad tym ile kalorii ma makaron ryżowy, pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa kulinarnego wprowadzając do kuchni nieco orientu. 

Jedną z propozycji jest zupa tajska z pulpetami. Przygotowuje się ją w sposób następujący: do mięsa mielonego z indyka (około 300 g) należy dodać 2 łyżki sosu ostrygowego, posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną papryczkę chili, łyżeczkę mielonego imbiru i 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, zmieszać wszystkie składniki i uformować kuleczki. Następnie makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą, a po około 5 minutach odcedzamy go. Potem należy zagotować bulion i wrzucić do niego pokrojone: marchewkę, 2 ząbki czosnku, 4 liście kapusty pekińskiej oraz wsypać łyżkę suszonej trawy cytrynowej, 2 łyżki cukru trzcinowego i wcisnąć sok z limonki. Zupę można doprawić sosem ostrygowym (wedle uznania). Teraz na około 10 minut wrzucamy do zupy klopsiki. Zupę tajską podajemy z makaronem ryżowym (można użyć brązowego), pokrojonym szczypiorkiem i krążkami papryczki chili. Indyka można oczywiście zastąpić np. kurczakiem, krewetkami i innymi owocami morza.

Czytaj też:

Bibliografia

  • https://www.kwestiasmaku.com/przepis/orientalna-zupa-z-krewetkami-i-makaronem-ryzowym 9788381640398.
  • Pawlikowska Beata, Makarony świata, Edipresse, 2019, ISBN

Oceń artykuł

(liczba ocen 2)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

Powyższy artykuł prezentuje treści informacyjne i został opracowany wyłącznie przez redakcję serwisu. Artykuł zawiera informacje o wybranych produktach dostępnych w internetowym Sklepie Medme.pl i ma charakter autopromocyjny Sklepu Medme.pl Wybór prezentowanych produktów lub kategorii produktów został dokonany w sposób rzetelny, wyłącznie przez redakcję serwisu.