Reklama
Nasiona chia - przepisy
Jedną z najłatwiejszych propozycji są pyszne koktajle.
Składniki koktajlu z szałwią hiszpańską:
- 1 szklanka mleka roślinnego, na przykład migdałowego (ok. 200-250 ml),
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 banan,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka soku z pigwy,
- kardamon – szczypta.
Banana obrać i pokroić na kilka mniejszych kawałków. Do blendera wlać mleko, miód, sok z pigwy oraz dodać cząstki banana. Dosypać przyprawy i zmiksować całość na jednolitą masę. Przelać do innego pojemnika, następne dodać nasiona chia i odstawić całość (w gorące dni najlepiej do lodówki) przynajmniej na godzinę, aż ziarna spęcznieją. Jeśli nasz koktajl będzie zbyt gęsty, możemy dolać odrobinę mleka. Jeśli napój jest zbyt słodki możemy dodać kilka kropli cytryny lub innego kwaśnego owocu.
Reklama
Przepis na pudding z chia
Pudding bananowy z nasion chia
Składniki:
- 100 ml soku bananowego (lub na przykład pomarańczowego, ryżowego, sojowego)
- około 30 g (3 łyżki) nasion chia
- truskawki lub jeżyny lub maliny (lub mieszanka tych owoców)
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- kilka kropli cytryny
- lody owocowe lub śmietankowe/waniliowe
Nasiona chia zalać sokiem bananowym i odstawić przynajmniej na godzinę, od czasu do czasu mieszać. W tym czasie rozmrozić owoce, jeśli nie mamy świeżych. Uzyskany w trakcie rozmrażania sok również można wykorzystać, dodając do nasion i mleka.
Po zakończeniu namaczania nasion do uzyskanej dość gęstej masy dodajemy cukier waniliowy oraz cytrynę. Na wierzch kładziemy garść owoców, a nie kulkę lodów. Całość na koniec można udekorować listkiem mięty.
Reklama
Pudding chia z mlekiem kokosowym
Pudding kokosowy z nasion chia
Składniki:
- 100 ml mleka kokosowego,
- około 30 g (3 łyżki) nasion chia,
- 1 średni owoc mango,
- syrop z agawy.
Nasiona zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin. Mango należy umyć i obrać, następnie zmiksować na konsystencję musu. Jeśli nie mamy do tego sprzętu można po prostu je rozgnieść czy pokroić w drobną kosteczkę. Po namoczeniu nasion na uzyskaną z nich masę wlać mus z mango. Jeśli deser nie jest wystarczająco słodki, można dodać do niego syropu z agawy.
Reklama
Deser z nasionami chia
Chleb z chia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki żytniej
- 1-1,5 łyżki soli
- płatki lub otręby (jęczmienne, owsiane, żytnie) – szklanka
- pół szklanki nasion chia
- pół szklanki mieszanki innych nasion (np. słonecznika, dyni)
- 0,8 l wody ciepłej
- zakwas
Aby mógł powstać chleb, najpierw musimy przygotować zakwas. Około 50-100 g mąki żytniej wymieszać z podobną ilością letniej wody, następnie odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach do uzyskanej masy należy dodać ponownie 50-100 g mąki i wodę, a tę czynność powtarzamy jeszcze przez 4-5 dni.
Mąkę (4 szklanki), sól, płatki i otręby wymieszać „na sucho”, dopiero potem dodać wodę oraz gotowy zakwas i znów dokładnie wymieszać. Należy pamiętać, aby odłożyć kilka łyżek z uzyskanej masy do słoika. Wówczas będziemy mieć już „materiał” na kolejny chleb bez konieczności robienia czasochłonnego zakwasu od nowa.
Do pozostałej części zakwasu dodać chia i pozostałe nasiona. Wymieszać i przełożyć do foremek posmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Pozostawić w temperaturze pokojowej aż do wyrośnięcia na około 8 godzin. Po tym czasie foremki z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika, który ustawiamy na 180 stopni. Po 30 minutach od uzyskania 180 stopni należy zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Łączny czas pieczenia to około 60 minut.
Reklama