Masz tatuaż? Sprawdź, czy to bezpieczne dla Twojego zdrowia. 😯 Najnowsze wyniki badań zaskakują❗
Masz tatuaż? Sprawdź, czy to bezpieczne dla Twojego zdrowia. 😯 Najnowsze wyniki badań zaskakują❗
Masz tatuaż? Sprawdź, czy to bezpieczne dla Twojego zdrowia. 😯 Najnowsze wyniki badań zaskakują❗

Olejek pichtowy - właściwości i zastosowanie. Jak stosować i na co pomaga?

Olejek pichtowy tłoczony jest ze szczególnego gatunku jodły, rosnącej wyłącznie ekologicznie na nieskazitelnych terenach. Jakie zastosowanie znajduje w lecznictwie i pielęgnacji ciała? Dowiedz się, jakie ma właściwości.
Olejek pichtowy w buteleczce obok szyszki i gałęzi drzewa iglastego
Źródło: Materiały Partnera
W skrócie
  • Olejek pichtowy to substancja pozyskiwana w syberyjskiej jodły białokorej, bogata w związki organiczne pozytywnie wpływające na ludzkie zdrowie.
  • Olejek z jodły syberyjskiej tylko poprawia on odporność, a także wspomaga walkę z objawami przeziębienia. Na co jeszcze pomaga?
  • Jako jeden ze stosunkowo niewielu olejków eterycznych, olejek pichtowy nadaje się do użytku wewnętrznego i zewnętrznego. Jak go stosować?
SPRAWDŹ TEŻ: Jakie są najlepsze olejki do inhalacji zatok?
Spis treści

Reklama

Czym jest olejek pichtowy?

Olejek pichtowy (łac. Oleum Pini sibiricum) to olejek eteryczny pozyskiwany z jodły syberyjskiej, a dokładnie - jej gatunku rosnącego na wschodnich terenach Syberii.

Białokora jodła syberyjska to piękne drzewo o stożkowatej koronie i lekko cytrynowym zapachu. Do pozyskiwania olejku pichtowego używa się jej igieł oraz młodych pędów, które - co ciekawe - służą nie tylko człowiekowi, ale są wykorzystywane również przez dzikie zwierzęta.

Z dobrodziejstw olejku pichtowego czerpią również pszczoły - służy on bowiem do zwalczania chorobotwórczych roztoczy przyczyniających się do rozwoju warrozy, czyli choroby pszczół miodnych. Igłami pichty syberyjskiej niedźwiedzie wykładają swoje gawry, przygotowując się do zapadnięcia w zimowy sen.

Jak widać, nie tylko ludzie poznali się na dobroczynnym wpływie tej niezwykłej rośliny. Warto pamiętać, że nie każdy olejek jodłowy to ten z jodły syberyjskiej. W sklepach i aptekach dostać można również olejek z jodły pospolitej, który jest innym produktem.

Olejek pichtowy występuje też niekiedy pod nazwą „syberyjskiego olejku świerkowego”, co jest mylące, ponieważ nie jest on pozyskiwany z igieł świerku. Może występować w postaci czystej lub być składnikiem takich produktów jak maści, krople czy miód pichtowy.

Reklama

Właściwości olejku pichtowego

Olejek pichtowy zawiera wiele związków i substancji organicznych pozytywnie wpływających na organizm. Wśród najważniejszych składników olejku znajdują się:

  • kwasy tłuszczowe;
  • żywice - substancje nierozpuszczalne w wodzie, występujące przede wszystkim w drzewach iglastych;
  • terpeny - naturalne związki lotne składające się z cząsteczek węgla i wodoru, nadające roślinom zapach i smak;
  • flawonoidy - związki organiczne, występujące w roślinach, nadające im barwę oraz pełniące funkcję przeciwutleniaczy.

Dzięki zawartym substancjom jodłowy, olejek pichtowy wykazuje lecznicze właściwości i w związku z tym może być stosowany zarówno do picia, jak i do stosowania zewnętrznego, czyli na skórę.

Wykazuje działanie antyseptyczne, wspomaga pracę układu odpornościowego i układu krążenia. Zwalcza nie tylko bakterie, ale też wirusy i grzyby chorobotwórcze, dlatego olejek pichtowy stosuje się np. do oczyszczania ran.

To jednak nie wszystkie jego zalety i możliwe zastosowania.

Na co pomaga olejek pichtowy?

Zastosowanie olejku pichtowego obejmuje różne gałęzie przemysłu, w tym farmaceutyczną, kosmetyczną i drogeryjną. Przede wszystkim używa się go w celach leczniczych i pielęgnacyjnych.

Na co pomaga? Wskazaniami do stosowania olejku pichtowego są np.

  • osłabienie odporności,
  • infekcje wirusowe,
  • problemy skórne,
  • pasożyty,
  • rany,
  • osłabiona kondycja skóry, włosów i paznokci.

Jak już zostało wspomniane, olejek z białokorej jodły syberyjskiej nadaje się do stosowania zarówno wewnętrznego, jak i zewnętrznego, co tworzy szerokie spektrum możliwości.

Co ciekawe, celem oczyszczenia dróg oddechowych można go też wdychać w formie tradycyjnej inhalacji.

Tak liczne wskazania do zastosowania zawdzięcza on swoim właściwościom leczniczym i zawartym w nim związkom.

Olejek pichtowy na objawy przeziębienia i grypy

Czy olejek z jodły syberyjskiej sprawdza się podczas infekcji dróg oddechowych i przy grypie? Jak najbardziej, ponieważ wykazuje on działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne i niweluje wiele dolegliwości towarzyszących przeziębieniu.

Na co może okazać się pomocny olejek pichtowy?

  • Na płuca - substancje lotne zawarte w olejku oczyszczają drogi oddechowe i działają na nie antyseptycznie.
  • Na kaszel - oczyszczanie dróg oddechowych z zalegającej w nich wydzieliny niweluje kaszel towarzyszący infekcjom takim jak przeziębienie czy zarażenie koronawirusem.
  • Na zatoki i katar - substancje lotne dostające się do nosa oczyszczają jego przewody i zatoki z zalegającej wydzieliny, hamują namnażanie chorobotwórczych drobnoustrojów i ułatwiają swobodne oddychanie. Pomagają na ból głowy wywołany uporczywym katarem i zatkanym nosem.
  • Na gardło - antyseptyczne działanie olejku pichtowego hamuje namnażanie bakterii odpowiedzialnych za rozwijanie stanów zapalnych gardła. Pomaga też na anginę, zapobiegając rozprzestrzenianiu ropnych wykwitów.

Olejek pichtowy działa bakteriobójczo, m.in. na gronkowca i paciorkowca - drobnoustroje odpowiedzialne za rozwój tak powszechnych chorób, jak stan zapalny dróg oddechowych, zapalenie gardła czy infekcje układu moczowego.

Jego stosowanie może skutecznie wspierać i przyspieszać leczenie dolegliwości wywołanych namnażaniem bakterii.

Olejek pichtowy na problemy skórne

Wyciąg z jodły syberyjskiej, stosowany miejscowo, wspomaga leczenie różnych chorób skóry i paznokci. Działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze sprawia, że olejek pichtowy może pomagać na:

  • Kurzajki - te nieestetyczne zmiany wywołane wirusem często są trudne do wyleczenia. Smarowanie zaatakowanych miejsc olejkiem z jodły białokorej to jeden z naturalnych sposobów pozbywania się kurzajek.
  • Trądzik - antyseptyczne działanie olejku hamuje rozprzestrzenianie zmian trądzikowych (w tym trądziku różowatego) i łagodzi stan zapalny.
  • Opryszczkę - stosowany miejscowo hamuje rozrost opryszczki wargowej. Warto pamiętać jednak, że opryszczka to choroba ogólnoustrojowa, dlatego jednocześnie zaleca się doustne stosowanie olejku celem podniesienia odporności i wsparcia walki z wirusem.
  • Łuszczycę - olejek tonizuje skórę i przyspiesza jej regenerację, co jest wskazane przy zmianach łuszczycowych oraz powstających na ich skutek przebarwieniach. Jego stosowanie nie może jednak zastąpić tradycyjnego leczenia.
  • Grzybicę paznokci - olejek pichtowy wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, dlatego jego regularne wsmarowywanie w płytkę paznokciową wspiera walkę z grzybicą.
  • Łupież - ta choroba skóry głowy także wywoływana jest przez grzyby, dlatego olejek z pichty może skutecznie hamować jej rozwój.

Olejek pichtowy na pasożyty

Substancje lotne zawarte w niektórych olejkach eterycznych skutecznie odstraszają niektóre pasożyty i owady.

Czy olejek pichtowy jest np. dobry na kleszcze, wywołujące groźną boreliozę? Niestety - dla kleszczy mieszkających głównie w lasach zapach jodłowy nie jest przykry i nie odstrasza ich skutecznie.

Działa natomiast odstraszająco na komary i w pewnym stopniu chroni przed ukąszeniami. Jak już zostało wspomniane - olejek pichtowy zwalcza roztocza wywołujące warrozę, czyli chorobę pszczół. Atakuje ona zarówno czerwie, jak i dorosłe osobniki, dlatego pszczelarze szukają naturalnych sposobów na walkę z roztoczami, niewpływających na jakość miodu.

Czy olejek pichtowy można stosować na wszy? Te zagnieżdżające się we włosach owady nie lubią zapachu niektórych olejków eterycznych, jednak ich skuteczność w walce z wszawicą jest ograniczona. Olejki można natomiast stosować zapobiegawczo.

Na co jeszcze można stosować olejek pichtowy?

Na jakie inne dolegliwości można stosować olejek pichtowy? Czy jest on dobry na:

  • nerki? Wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu może zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych i odkładaniu się piasku na nerkach.
  • stawy? Wcierany w bolące miejsca niweluje dolegliwości oraz obrzęk. Można go zatem stosować przy bólu stawów, stłuczeniach i innych urazach, ale też wspomagająco na reumatyzm.
  • wrzody? Ponieważ przyczyną powstawania wrzodów jest aktywność bakterii Helicobacter pylori, doustne stosowanie olejku z jodły syberyjskiej może zahamować ich rozprzestrzenianie. Warto jednak pamiętać, że metoda ta nie może zastępować tradycyjnej terapii.
  • choroby kobiece? Olejek zalecany jest jako naturalna metoda na grzybicę, jednak przy wszelkich niepokojących objawach ze strony narządów płciowych należy udać się do specjalisty ginekologa. Stosowanie olejku nie może być jedynym postępowaniem przy podejrzeniu infekcji, chlamydii czy innych dolegliwości.
  • na rany i na zajady? Pichta odkaża, ale też przyspiesza gojenie i regenerację naskórka, dlatego może być aplikowana miejscowo na płytkie rany czy otarcia.

Reklama

Olejek pichtowy na twarz, włosy i paznokcie

Wyciąg z jodły białokorej zaleca się stosować nie tylko w celach leczniczych, ale również pielęgnacyjnych. Ma on dobroczynny wpływ na włosy i skórę, wykazuje bowiem właściwości:

  • nawilżające,
  • zmiękczające,
  • wygładzające,
  • ujędrniające.

Aplikowanie olejku pichtowego na twarz daje dobre efekty, nawet u osób o cerze problematycznej (np. z trądzikiem, zaskórnikami czy skłonnością do zaczerwienień). Stosowany regularnie na zmarszczki, wygładza je nieco i poprawia ogólny wygląd dojrzałej skóry.

Co ważne, nie powinno się wcierać w skórę samego olejku pichtowego. Zdecydowanie lepszym sposobem jest dodanie kilku jego kropel do oleju bazowego lub używanego kosmetyku, np. kremu czy balsamu. Jest on też dobrym środkiem do masażu, np. na cellulit.

Olejek z jodły zaleca się stosować na skórę głowy, szczególnie jeśli ulega ona nadmiernemu złuszczaniu. Poprawa kondycji skóry zmniejsza wypadanie włosów i działa korzystnie na ich zdrowie i wygląd.

Kropla olejku pichtowego może być też stosowana jako odżywka na brwi, działająca nawilżająco i dostarczająca włoskom dobroczynnych substancji.

Reklama

Jak stosować olejek pichtowy?

Olejek pichtowy nadaje się zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego, a tę właściwość posiada stosunkowo niewiele olejków eterycznych.

Jak stosować go doustnie? Nadaje się on do picia w postaci czystej - kilka kropel można nanieść na łyżeczkę miodu lub cukru lub po prostu połknąć same krople, popijając wodą. Krople olejku można też dodać do niegazowanej wody i wypić.

Jeśli chodzi o dawkowanie olejku spożywczego, zwykle zaleca się przyjmowanie 5-20 kropli dziennie. W przypadku większych ilości, najlepiej podzielić je na kilka mniejszych dawek przyjmowanych co kilka godzin.

Eteryczny olejek pichtowy świetnie sprawdza się też w aromaterapii. Aby wdychać zawarte w nim substancje lotne, wystarczy kilka kropel wlać do kominka zapachowego lub wykonać klasyczną inhalację - umieścić kilka kropel olejku w ciepłej wodziei wdychać parę nosem lub ustami (w zależności od potrzeb).

W niektórych aptekach czy sklepach zielarskich kupić można preparat w żelu do stosowania zewnętrznego. Żel służy przede wszystkim do nacierania (stóp, pleców, klatki piersiowej), np. podczas przeziębienia.

W celach rozgrzewających zaleca się także moczenie nóg w gorącej wodzie z dodatkiem ekstraktu z jodły syberyjskiej lub dodanie kilku jego kropli do kąpieli.

Olejek pichtowy znajduje też szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jak już zostało wspomniane, w celach pielęgnacyjnych najlepiej dodawać go do ulubionych kosmetyków - do szamponu, kremu, balsamu czy maseczki.

Można też mieszać go z tonikiem do mycia twarzy lub olejami bazowymi do aplikowania na skórę lub włosy.

Z czym mieszać olejek pichtowy?

Olejek pichtowy można stosować w postaci czystej lub w różnych mieszankach. Świetnie miesza się on z innymi olejami roślinnymi, takimi jak olej arganowy, olej z pestek winogron i oliwa z oliwek.

Połączone substancje oleiste sprawdzają się np. do olejowania włosów, którego wykonywanie 2-3 w tygodniu zalecane jest celem poprawy kondycji włókien i skóry głowy.

Zabieg taki szczególnie poleca się osobom o włosach suchych i wysokoporowatych. Dostarczane im tłuszcze i substancje odżywcze zwiększają ich odporność i siłę, nawilżają oraz zapobiegają nadmiernemu wypadaniu.

Podobne właściwości wykazuje połączenia olejku pichtowego z naftą kosmetyczną, a do smarowania skóry - olejku pichtowego i rycynowego. Obydwa działają zmiękczająco, wygładzająco i nawilżająco, ale też skutecznie oczyszczają i hamują rozwój stanu zapalnego.

Reklama

Olejek pichtowy dla dzieci i kobiet w ciąży

Czy olejek pichtowy można podawać dzieciom? Nie zaleca się go stosować u niemowląt i małych dzieci do 3 roku życia.

U dzieci w wieku szkolnym można używać go w formie inhalacji na katar lub kaszel. Trzeba jednak pamiętać, że z wszelkich olejków eterycznych wykonuje się tylko inhalacje tradycyjne. Nie nadają się one do stosowania z nebulizatorach.

Z racji tego, że dzieci często się przeziębiają i cierpią na inne infekcje wirusowe objawiające się cieknącą lub zalegającą wydzieliną w drogach oddechowych, w celu poczucia ulgi, warto próbować naturalnych metod oczyszczania.

Inhalacje z olejku pichtowego lub moczenie stóp w gorącej wodzie z jego dodatkiem może być skuteczną metodą na walkę z objawami przeziębienia. Należy jednak pamiętać, że takie sposoby uzupełniają jedynie tradycyjne leczenie i nie mogą zastępować wizyty u lekarza.

Ze względu na brak odpowiednich badań i niewystarczającą wiedzę, stosowanie olejku pichtowego jest niewskazane w ciąży i podczas karmienia piersią.

Reklama

Przeciwwskazania do stosowania olejku pichtowego

Jak już zostało powiedziane, olejku pichtowego nie powinny używać:

  • dzieci poniżej 3 roku życia - nawet substancje, które u pacjentów dorosłych działają prozdrowotnie i niosą wiele korzyści, dla małych, nie w pełni jeszcze rozwiniętych organizmów mogą nie być w pełni bezpieczne,
  • kobiety w ciąży - ciąża to szczególny czas, w którym kobieta nie powinna stosować żadnych substancji bez konsultacji z lekarzem prowadzącym, niektóre nawet bardzo zdrowe preparaty mogą nie być bezpieczne dla rosnącego i rozwijającego się płodu,
  • matki karmiące piersią - szczególną ostrożność powinny zachowywać też kobiety karmiące, ponieważ to, co dostarczają swojemu organizmowi, przedostaje się do ich pokarmu.

Szczególną ostrożność zaleca się też pacjentom skłonnym do alergii. Uczulenie na olejek pichtowy nie występuje często, jednak u niektórych pacjentów może on wywoływać podrażnienia i reakcje alergiczne.

Przeciwwskazaniem do stosowania olejku pichtowego jest też astma oskrzelowa - intensywny zapach oraz substancje lotne mogą wywoływać ataki suchego, duszącego kaszlu.

Skutki uboczne stosowania olejku pichtowego

Mimo że olejek pichtowy u większości pacjentów nie wywołuje działań niepożądanych, w odosobnionych przypadkach może występować alergia na ten preparat. Przy stosowaniu miejscowym objawia się ona głównie:

  • podrażnieniem skóry,
  • zaczerwienieniem,
  • obrzękiem,
  • wysypką,
  • innymi zmianami skórnymi.

W przypadku stosowania doustnego może wystąpić obrzęk w obrębie jamy ustnej i przełyku, pieczenie, swędzenie, również zmiany skórne, a także rozmaite dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Warto unikać kontaktu olejku z błonami śluzowymi i oczami. W razie wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Ryzyko pojawienie się skutków ubocznych rośnie również przy przedawkowaniu olejku pichtowego, dlatego należy zawsze używać go zgodnie z zaleceniami producenta lub po konsultacji ze specjalistą.

Opinie na temat olejku pichtowego

Wśród zwolenników naturalnych metod wspierania odporności i leczenia różnych chorób, wyciągi roślinne - w tym olejek pichtowy do picia i stosowania miejscowego - cieszą się z reguły dobrymi opiniami.

Rośliny rzeczywiście zawierają rozmaite związki organiczne wykazujące pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie i mogą skutecznie wspierać leczenie wielu dolegliwości.

Olejek z jodły syberyjskiej posiada też pozytywną opinię wielu pszczelarzy, walczących z roztoczami wywołującymi warrozę u pszczół.

Naturalne metody zawsze budzą jednak pewne kontrowersje - jedni chwalą sobie bezpieczeństwo ich stosowania, inni - poddają w wątpliwość ich skuteczność

Jeśli chodzi o najnowsze badania, skupiają się one głównie na aktywności olejku pichtowego wobec bakterii (A. Kędzia i wsp.) Okazuje się, że produkt rzeczywiście działa antyseptycznie, jednak jego wpływ nie jest jednakowo silne wobec wszystkich szczepów bakterii.

Cena olejku pichtowego

Gdzie najlepiej kupić olejek pichtowy? Substancje o działaniu prozdrowotnym należy wybierać ze sprawdzonych źródeł, by mieć gwarancję bezpieczeństwa ich stosowania. Olejek z jodły syberyjskiej dostać można w aptekach oraz sklepach zielarskich i sklepach ze zdrową żywnością - zarówno stacjonarnych, jak i internetowych

Jak zrobić bezpieczne zakupy online i wybrać odpowiedni olejek pichtowy? Warto najpierw poczytać opinie o sprzedającym i konkretnym produkcie, jakich w sieci zazwyczaj można znaleźć bardzo wiele. Preparaty tego rodzaju oferowane są przez ogromną ilość sprzedawców, spośród których nie wszyscy są godni zaufania.

Ile kosztuje olejek pichtowy? Zwykle jest on dostępny w małych buteleczkach po 50 ml, a ich cena wynosi od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych.

Skąd te różnice? Cena zależy od czystości substancji, miejsca jej pozyskiwania, pakowania itd. 100 ml ekstraktu z jodły w formie żelu kupić można natomiast za nieco ponad 10 zł.

Czytaj również

Bibliografia

  • A. Kędzia i wsp., Aktywność olejku pichtowego (Oleum Pichtae) wobec bakterii beztlenowych, w: Postępy Fitoterapii 2019; 20(1): 30-34.
  • Dzieje badań i stosowania w medycynie krajowych roślin pasożytniczych z rodziny Serophulariaceae oraz Cuscutaceae, źródło: Nauka Polska https://nauka-polska.pl/#/profile/research?id=46343&_k=aq9z8u [17.05.2023].
  • R. Klimek, Olejki eteryczne, Warszawa, Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, 1957, s. 327-330.
  • M. Polakowska, Leśne rośliny zielarskie, Warszawa, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1987, s. 105.
Justyna Gabrysiak-Kula
Artykuł napisany przez
Justyna Gabrysiak-Kula
W 2009 roku zdobyła tytuł magistra kulturoznawstwa Uniwersytetu Łódzkiego. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobyła w Radiu Łódź, współtworząc audycje młodzieżowe. Od kilku lat pracuje jako copywriter, specjalizując się w tematyce medycznej, kosmetycznej, parentingowej i w dziedzinach pokrewnych. Napisała dotąd setki artykułów o zdrowiu. Prywatnie wychowuje dzieci, pływa i czyta książki, choć to właśnie pisanie było zawsze jej ulubionym zajęciem.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Olejki
Olej z czarnuszki - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga?
Nasiona i olej z rośliny czarnuszki
Olej z rokitnika - poznaj jego właściwości i sprawdź, jakie ma dawkowanie
Pomarańczowe owoce rokitnika
Olejek z glistnika - jak stosować i zrobić olejek z jaskółczego ziela?
Olejek z glistnika jaskółcze ziele w ratanowym koszyku
Podobne artykuły
Zywokost
Olejek żywokostowy - działanie, zastosowanie i cena. Na co pomaga?
Olejek kamforowy
Jak stosować olejek kamforowy do ucha?
Olej rycynowy w leczeniu
Olej rycynowy - działanie przeczyszczające i przeciwbólowe. Kiedy i jak stosować?
Dynia i olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga?
Ostropest
Olej z ostropestu - właściwości, przeciwwskazania i opinie. Jak długo stosować?

Reklama


Jak leczyć się w prywatnych szpitalach? 🏥
Sprawdź!