Produkty, których nie powinieneś trzymać w lodówce

Starszy niż rok
O świeżość produktów najbardziej obawiamy się latem. Chowamy je w lodówce, gdyż wysoka temperatura i światło wydają się szkodliwe. Często jednak popełniamy błąd. Jakich produktów nie należy trzymać w lodówce?
 

Pomidory wolą wyższą temperaturę

W lodówce nie należy przechowywać pomidorów. Wbrew pozorom nie pozostają one dzięki temu dłużej twarde i świeże. W wyniku działania niskiej temperatury, zarówno ich struktura, jak i smak ulegną zmianie. Wskutek zimna na skórce mogą pojawić się przebarwienia. Najlepsza temperatura dla pomidorów to około 10 stopni.

Podobnie rzecz ma się z ziemniakami. Ich ulubionym miejscem są suche, ciemne miejsca, takie jak szafka czy spiżarnia. Trzymane w lodówce stają się słodkie i miękkie. Do lodówki nie powinno się wkładać także ogórków. Wszystkie z warzyw należy wyjąć z foliowych torebek, by nie fermentowały.

Cebula i czosnek nie lubią lodówek

Zimno ma niekorzystny wpływ na cebulę oraz czosnek. Warzywa te należy przechowywać w ciemnych, suchych miejscach. Cebula pozostawiona w lodówce zacznie szybko mięknąć i pleśnieć, pozostawiając nieprzyjemny zapach. Podobnie czosnek. Jeśli został już obrany, to należy zużyć pozostałe ząbki czosnku w ciągu kilku kolejnych dni.

Zobacz: Czosnek i cebula - mój sposób na odporność

Cytrusy i banany z tropików

Nie tylko warzywa źle znoszą niskie temperatury. Podobnie dzieje się w przypadku przechowywania pomarańczy bądź cytryn. Na skórce oraz na miąższu mogą pojawić się przebarwienia świadczące o psuciu się owoców. Tracą one również swój niepowtarzalny smak oraz zapach.

Zobacz też: Jak wygląda jadłospis wegetarianina?

Mały wyjątek pojawia się w przypadku przechowywania w lodówce bananów. Trzymanie owoców w chłodnych warunkach pozwala na zatrzymanie procesu dojrzewania. Banany zachowają swoją świeżość, jeśli trzymane będą w lodówce dzień lub dwa, ale nie dłużej.

Arbuz orzeźwiający bez lodówki

Często popełnianym błędem jest też przechowywanie w lodówce arbuza. Robimy to, by nadać mu soczystości, ale tak naprawdę pozbawiamy go antyoksydantów, które są dla nas pożyteczne. Arbuz jest tak soczystym i orzeźwiającym owocem, że nie potrzebuje pobytu w lodówce. Owoc ten najlepiej zjeść od razu.

Kawa i herbata źle znoszą wilgotność

W lodówce nie powinniśmy przechowywać kawy, herbaty oraz wszelkich produktów sypkich, które źle znoszą wysoką wilgotność utrzymującą się w lodówce. W ten sposób wcale nie zachowujemy świeżości produktów. Kawa straci w ten sposób swój aromat oraz wchłania zapach z lodówki, co niekorzystnie wpływa na jej smak.

Oleje wolą ciepło

Wszelkie płynne tłuszcze należy trzymać w ciepłych, zacienionych warunkach. Oleje i oliwy nie lubią zarówno światła, jak i zimna. Odpowiednia temperatura to około 7 stopni, w niższej mogą zmętnieć i stracić swój smak. Wyjątkiem jest tutaj olej lniany, który jest bardzo nietrwały, dlatego chłodne warunki utrzymają olej w świeżości.

Czytaj też: 10 zdrowych przekąsek, za które Twój organizm Ci podziękuje

Oceń artykuł

(liczba ocen 19)

Pytanie: Gdzie najczęściej kupujesz produkty ekologiczne?

  Na targu

  W Internecie

  W supermarkecie

  W sklepie ze zdrową żywnością

  Od lokalnych dostawców

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA