Syrop z pędów sosny – właściwości
Syrop z sosny warto zażywać przez cały rok, poprawi on odporność i wzmocni organizm. Ma również działanie wykrztuśne i bakteriobójcze. W dodatku jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Syrop z młodych pędów sosny najlepiej zrobić w maju, pędy zawierają wtedy najwięcej dobroczynnych składników.
Syrop z sosny
Syrop z pędów sosny zawiera:
- witaminę C – zwalcza wolne rodniki i poprawia odporność,
- sole mineralne – mają dobry wpływ na kości, a także normują gospodarkę wodną organizmu,
- węglowodany – cukry podnoszą poziom energii w organizmie,
- flawonoidy – działają przeciwzapalnie, moczopędnie, rozkurczowo i przeciwutleniająco,
- gorycze – w niewielkich ilościach poprawiają apetyt, mają działanie kojące, a wręcz uspakajające.
Syrop sosnowy – zastosowanie
Syrop z sosny, a dokładnie z jej szyszek, jest prostym w przygotowaniu, naturalnym antybiotykiem, który pomoże w walce z wieloma objawami choroby. Na jakie dolegliwości najlepiej go stosować?
- gdy pojawiają się pierwsze oznaki przeziębienia,
- na kaszel lub chrypę,
- na zapalenie gardła i oskrzeli,
- na ból gardła,
- na grypę,
- na katar,
- na ogólne osłabienie organizmu,
- na dreszcze.
Syrop z sosny nie tylko złagodzi dokuczliwe objawy nieżytu górnych dróg oddechowych, ale również znacznie skróci czas rekonwalescencji.
Przeciwwskazaniem do stosowania syropu sosnowego jest astma i krztusiec.
Syrop z pędów sosny dla dzieci
Syrop z sosny dla dzieci niewątpliwie jest jednym z najlepszych wyborów w walce z chorobą u dziecka. Największą jego zaletą jest jego naturalność, a także to, że bogaty jest w substancje odżywcze i wspomagające odporność.
Syrop z sosny na kaszel będzie lepszą alternatywą niż syrop z czosnku czy syrop z buraka, ponieważ jest słodki i klarowny, co z pewnością zachęci dzieci do jego wypicia picia.
Syrop z sosny w ciąży
Syrop sosnowy na kaszel jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, zrobiony z naturalnych składników nie powinien zaszkodzić przyszłej mamie, złagodzi dokuczliwe objawy przeziębienia i poprawić samopoczucie.
Syrop z sosny – przepis
Przepis na syrop z pędów sosny: jak zrobić syrop sosnowy?
Przełom kwietnia i maja to najbardziej odpowiedni czas na zebranie pędów.
Syrop przygotowany późną wiosną posłuży przez cały rok, będzie bogaty w wiele substancji, które pozwolą utrzymać ciało w dobrej kondycji (w szczególności w okresie przeziębienia i grypy).
Syrop z pędów sosny przepis – syrop z sosny bez gotowania:
- Najlepsze pędy to te jasnozielone (w brązowych szypułkach), maksymalnie do 12 cm długości. Powinny być lepkie (pełne soku). UWAGA! Dobrze jest nie zrywać wszystkich pędów z drzewka, aby miało szanse podrosnąć. Oberwanie wszystkich może znacznie osłabić sosnę. Warto zatem zebrać pędy z kilku drzewek, po troszku z każdego.
- Zebrane pędy należy bardzo ostrożnie opłukać pod wodą.
- Pędy można pokroić na kawałki około jednego centymetra lub zgnieść w moździerzu (dzięki temu lepiej puszczą sok).
- Do słoika wkładamy na przemian pogniecione lub pocięte pędy i cukier. Warstwa pędów powinna mieć mniej więcej trzy centymetry grubości, na nie sypiemy około czterech łyżeczek cukru. I tak aż do zapełnienia słoika.
- Na sam koniec można wlać odrobinę wody.
- Słoik należy porządnie zakręcić i odstawić. Czas odstawienia zależny jest od pogody, jeśli jest słonecznie wystarczy od tygodnia do około trzech, jeśli pogoda jest pochmurna i mało słoneczna trzeba poczekać dłużej.
- Powstały syrop przelewamy do małego, dobrze wyparzonego słoiczka, najlepiej przez sitko o niewielkich oczkach. Gotowy syrop należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Syrop z młodych pędów sosny przepis – syrop z pędów sosny gotowany:
- Około trzech garstek młodych pędów sosny lub szyszek należy opłukać w wodzie.
- Pędy lub szyszki zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy około dwóch godzin.
- Wywar odcedzamy i ponownie gotujemy dodając cukier od 80 dag do nawet 1 kg.
- Po dodaniu cukru wywar gotujemy ponownie dwie do trzech godzin.
- Podczas tego etapu ważne jest częste mieszanie. Wywar będzie gęstniał, zmieni również kolor na brązowy. Wtedy syrop jest gotowy. Należy uważać aby syrop nie przywarł do garnka i się nie przypalił.
- Gorący syrop przelewamy do suchych i wyparzonych słoików. UWAGA! Syrop należy przelewać ostrożnie, aby się nie poparzyć.
- Słoiki szczelnie i bardzo mocno zakręcamy. Stawiamy do góry nogami (nakrętką do dołu).
- Po ostygnięciu syrop jest gotowy.
Syrop z pędów sosny – dawkowanie
- 1 łyżeczka dziennie – profilaktycznie, na wzmocnienie odporności;
- 3-4 razy dziennie po 1 łyżki – dorośli w czasie choroby;
- 3 razy dziennie po 1 łyżeczce – dzieci w czasie choroby.