Właściwości lecznicze i zastosowanie syropu z pędów sosny. Poznaj naturalny sposób na odporność i wzmocnienie organizmu

Wielu z nas w okresie przeziębienia i grypy szuka specyfików, które szybko poprawią stan zdrowia. Tymczasem jednym z najlepszych środków na ból gardła jest sosna, a dokładnie syrop z jej młodych pędów. Warto już wiosną pomyśleć o jesiennych niedyspozycjach zdrowotnych, ponieważ najlepszy syrop z sosny robi się w maju. Jak zrobić syrop z sosny? Syrop z pędów sosny – przepis, właściwości i zastosowanie. Syrop z sosny w ciąży – czy jest bezpieczny?
Syrop z sosny
Źródło: 123RF
  • Syrop z pędów sosny wzmacnia organizm i poprawia odporność. Najlepiej przygotować go w maju i spożywać przez cały rok.
  • Bogaty m. in. w witaminę C, sole mineralne i flawonoidy syrop z pędów sosny pomaga zwalczać wszelkie objawy przeziębienia jak kaszel, katar, czy ból gardła.
  • Syrop z pędów sosny ze względu na swoją naturalność jest bezpieczny dla dzieci i nie powinien zaszkodzić również kobietom w ciąży.
  • Przygotowanie syropu z pędów sosny jest bardzo proste i tanie. Warto zapoznać się ze sposobem jego dawkowania dla dzieci i dorosłych, w czasie przeziębienia i w ciągu całego roku.
SPRAWDŹ TEŻ: Syrop prawoślazowy na kaszel i gardło – właściwości i działanie
Spis treści

Syrop z pędów sosny – właściwości

Syrop z sosny warto zażywać przez cały rok, poprawi on odporność i wzmocni organizm. Ma również działanie wykrztuśne i bakteriobójcze. W dodatku jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Syrop z młodych pędów sosny najlepiej zrobić w maju, pędy zawierają wtedy najwięcej dobroczynnych składników.

Syrop z sosny

Syrop z pędów sosny zawiera:

  • witaminę C – zwalcza wolne rodniki i poprawia odporność,
  • sole mineralne – mają dobry wpływ na kości, a także normują gospodarkę wodną organizmu,
  • węglowodany – cukry podnoszą poziom energii w organizmie,
  • flawonoidy – działają przeciwzapalnie, moczopędnie, rozkurczowo i przeciwutleniająco,
  • gorycze – w niewielkich ilościach poprawiają apetyt, mają działanie kojące, a wręcz uspakajające.

Syrop sosnowy – zastosowanie

Syrop z sosny, a dokładnie z jej szyszek, jest prostym w przygotowaniu, naturalnym antybiotykiem, który pomoże w walce z wieloma objawami choroby. Na jakie dolegliwości najlepiej go stosować?

  • gdy pojawiają się pierwsze oznaki przeziębienia,
  • na kaszel lub chrypę,
  • na zapalenie gardła i oskrzeli,
  • na ból gardła,
  • na grypę,
  • na katar,
  • na ogólne osłabienie organizmu,
  • na dreszcze.

Syrop z sosny nie tylko złagodzi dokuczliwe objawy nieżytu górnych dróg oddechowych, ale również znacznie skróci czas rekonwalescencji.

Przeciwwskazaniem do stosowania syropu sosnowego jest astma i krztusiec.

Syrop z pędów sosny dla dzieci

Syrop z sosny dla dzieci niewątpliwie jest jednym z najlepszych wyborów w walce z chorobą u dziecka. Największą jego zaletą jest jego naturalność, a także to, że bogaty jest w substancje odżywcze i wspomagające odporność.

Syrop z sosny na kaszel będzie lepszą alternatywą niż syrop z czosnku czy syrop z buraka, ponieważ jest słodki i klarowny, co z pewnością zachęci dzieci do jego wypicia picia.

Syrop z sosny w ciąży

Syrop sosnowy na kaszel jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, zrobiony z naturalnych składników nie powinien zaszkodzić przyszłej mamie, złagodzi dokuczliwe objawy przeziębienia i poprawić samopoczucie.

Syrop z sosny – przepis

Przepis na syrop z pędów sosny: jak zrobić syrop sosnowy?

Przełom kwietnia i maja to najbardziej odpowiedni czas na zebranie pędów.

Syrop przygotowany późną wiosną posłuży przez cały rok, będzie bogaty w wiele substancji, które pozwolą utrzymać ciało w dobrej kondycji (w szczególności w okresie przeziębienia i grypy).

Syrop z pędów sosny przepis – syrop z sosny bez gotowania:

  • Najlepsze pędy to te jasnozielone (w brązowych szypułkach), maksymalnie do 12 cm długości. Powinny być lepkie (pełne soku). UWAGA! Dobrze jest nie zrywać wszystkich pędów z drzewka, aby miało szanse podrosnąć. Oberwanie wszystkich może znacznie osłabić sosnę. Warto zatem zebrać pędy z kilku drzewek, po troszku z każdego.
  • Zebrane pędy należy bardzo ostrożnie opłukać pod wodą.
  • Pędy można pokroić na kawałki około jednego centymetra lub zgnieść w moździerzu (dzięki temu lepiej puszczą sok).
  • Do słoika wkładamy na przemian pogniecione lub pocięte pędy i cukier. Warstwa pędów powinna mieć mniej więcej trzy centymetry grubości, na nie sypiemy około czterech łyżeczek cukru. I tak aż do zapełnienia słoika.
  • Na sam koniec można wlać odrobinę wody.
  • Słoik należy porządnie zakręcić i odstawić. Czas odstawienia zależny jest od pogody, jeśli jest słonecznie wystarczy od tygodnia do około trzech, jeśli pogoda jest pochmurna i mało słoneczna trzeba poczekać dłużej.
  • Powstały syrop przelewamy do małego, dobrze wyparzonego słoiczka, najlepiej przez sitko o niewielkich oczkach. Gotowy syrop należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Syrop z młodych pędów sosny przepis – syrop z pędów sosny gotowany:

  • Około trzech garstek młodych pędów sosny lub szyszek należy opłukać w wodzie.
  • Pędy lub szyszki zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy około dwóch godzin.
  • Wywar odcedzamy i ponownie gotujemy dodając cukier od 80 dag do nawet 1 kg.
  • Po dodaniu cukru wywar gotujemy ponownie dwie do trzech godzin.
  • Podczas tego etapu ważne jest częste mieszanie. Wywar będzie gęstniał, zmieni również kolor na brązowy. Wtedy syrop jest gotowy. Należy uważać aby syrop nie przywarł do garnka i się nie przypalił.
  • Gorący syrop przelewamy do suchych i wyparzonych słoików. UWAGA! Syrop należy przelewać ostrożnie, aby się nie poparzyć.
  • Słoiki szczelnie i bardzo mocno zakręcamy. Stawiamy do góry nogami (nakrętką do dołu).
  • Po ostygnięciu syrop jest gotowy.

Syrop z pędów sosny – dawkowanie

  • 1 łyżeczka dziennie – profilaktycznie, na wzmocnienie odporności;
  • 3-4 razy dziennie po 1 łyżki  – dorośli w czasie choroby;
  • 3 razy dziennie po 1 łyżeczce – dzieci w czasie choroby.

Artykuł napisany przez
Czytaj również

Bibliografia

  • Joanna Szczepanik, Sosna zwyczajna, Zdrowie i Ekologia, 2019
  • Tomasz Samojlik, Najsłuszniejsze drzewo – historia sosny zwyczajnej (Pinus sylvestris L.) w Puszczy Białowieskiej do końca XVIII stulecia, ROCZNIK DENDROLOGICZNY Vol. 54 – 2006, 7–27
Więcej z kateogrii: Zdrowie
Przeczytaj artykuł
3 najczęstsze błędy przy mierzeniu temperatury
Przeczytaj artykuł
Domowe sposoby na ból gardła - kobiety w ciąży i dzieci
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
3 najczęstsze błędy przy mierzeniu temperatury
Domowe sposoby na ból gardła - kobiety w ciąży i dzieci
Dreszcze – uczucie zimna i dreszcze. Przyczyna, leczenie
Syrop z czosnku - właściwości oraz przepis

Przychodnia online dla Ciebie

Szybka konsultacja lekarska online przez telefon.

Zacznij leczenie, przedłuż receptę na przyjmowane leki - szybko i bez kolejek.

Wybierz konsultację

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Ból owulacyjny - ile trwa i jak go załagodzić?
Dieta ketogeniczna – na czym polega? Zasady i jadłospis
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?

Reklama