Nowy sklep

już ON-LINE

Syrop z pędów sosny – właściwości lecznicze, zastosowanie i przepis

Wielu z nas w okresie przeziębienia i grypy szuka specyfików, które szybko poprawią stan zdrowia. Tymczasem jednym z najlepszych środków na ból gardła jest sosna, a dokładnie syrop z jej młodych pędów. Warto już wiosną pomyśleć o jesiennych niedyspozycjach zdrowotnych, ponieważ najlepszy syrop z sosny robi się w maju. Jak zrobić syrop z sosny? Syrop z pędów sosny – przepis, właściwości i zastosowanie. Syrop z sosny w ciąży – czy jest bezpieczny?
Syrop z sosny
Źródło: 123RF

Spis treści

Syrop z pędów sosny – właściwości

Syrop z sosny warto zażywać przez cały rok, poprawi on odporność i wzmocni organizm. Ma również działanie wykrztuśne i bakteriobójcze. W dodatku jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Syrop z młodych pędów sosny najlepiej zrobić w maju, pędy zawierają wtedy najwięcej dobroczynnych składników.

Zobacz też: Syrop z mniszka lekarskiego (mleczu) - przepis i zastosowanie

Syrop z sosny

Syrop z pędów sosny zawiera:

  • witaminę C – zwalcza wolne rodniki i poprawia odporność,
  • sole mineralne – mają dobry wpływ na kości, a także normują gospodarkę wodną organizmu,
  • węglowodany – cukry podnoszą poziom energii w organizmie,
  • flawonoidy – działają przeciwzapalnie, moczopędnie, rozkurczowo i przeciwutleniająco,
  • gorycze – w niewielkich ilościach poprawiają apetyt, mają działanie kojące, a wręcz uspakajające.

Reklama

Syrop sosnowy – zastosowanie

Syrop z sosny, a dokładnie z jej szyszek, jest prostym w przygotowaniu, naturalnym antybiotykiem, który pomoże w walce z wieloma objawami choroby. Na jakie dolegliwości najlepiej go stosować?

  • gdy pojawiają się pierwsze oznaki przeziębienia,
  • na kaszel lub chrypę,
  • na zapalenie gardła i oskrzeli,
  • na ból gardła,
  • na grypę,
  • na katar,
  • na ogólne osłabienie organizmu,
  • na dreszcze.

Syrop z sosny nie tylko złagodzi dokuczliwe objawy nieżytu górnych dróg oddechowych, ale również znacznie skróci czas rekonwalescencji. Przeciwwskazaniem do stosowania syropu sosnowego jest astma i krztusiec.

Sprawdź też: Syrop z buraka na kaszel – przepis i właściwości

Syrop z pędów sosny dla dzieci

Syrop z sosny dla dzieci niewątpliwie jest jednym z najlepszych wyborów w walce z chorobą u dziecka. Największą jego zaletą jest jego naturalność, a także to, że bogaty jest w substancje odżywcze i wspomagające odporność. Syrop z sosny na kaszel będzie lepszą alternatywą niż syrop z czosnku czy syrop z buraka, ponieważ jest słodki i klarowny, co z pewnością zachęci dzieci do jego wypicia picia.

Syrop z sosny w ciąży

Syrop sosnowy na kaszel jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, zrobiony z naturalnych składników nie powinien zaszkodzić przyszłej mamie, złagodzi dokuczliwe objawy przeziębienia i poprawić samopoczucie.

Sprawdź, też jak działa: Syrop z mniszka

Syrop z sosny – przepis

Przepis na syrop z pędów sosny: jak zrobić syrop sosnowy? Przełom kwietnia i maja to najbardziej odpowiedni czas na zebranie pędów. Syrop przygotowany późną wiosną posłuży przez cały rok, będzie bogaty w wiele substancji, które pozwolą utrzymać ciało w dobrej kondycji (w szczególności w okresie przeziębienia i grypy).

Syrop z pędów sosny przepis – syrop z sosny bez gotowania:

  • Najlepsze pędy to te jasnozielone (w brązowych szypułkach), maksymalnie do 12 cm długości. Powinny być lepkie (pełne soku). UWAGA! Dobrze jest nie zrywać wszystkich pędów z drzewka, aby miało szanse podrosnąć. Oberwanie wszystkich może znacznie osłabić sosnę. Warto zatem zebrać pędy z kilku drzewek, po troszku z każdego.
  • Zebrane pędy należy bardzo ostrożnie opłukać pod wodą.
  • Pędy można pokroić na kawałki około jednego centymetra lub zgnieść w moździerzu (dzięki temu lepiej puszczą sok).
  • Do słoika wkładamy na przemian pogniecione lub pocięte pędy i cukier. Warstwa pędów powinna mieć mniej więcej trzy centymetry grubości, na nie sypiemy około czterech łyżeczek cukru. I tak aż do zapełnienia słoika.
  • Na sam koniec można wlać odrobinę wody.
  • Słoik należy porządnie zakręcić i odstawić. Czas odstawienia zależny jest od pogody, jeśli jest słonecznie wystarczy od tygodnia do około trzech, jeśli pogoda jest pochmurna i mało słoneczna trzeba poczekać dłużej.
  • Powstały syrop przelewamy do małego, dobrze wyparzonego słoiczka, najlepiej przez sitko o niewielkich oczkach. Gotowy syrop należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Syrop z młodych pędów sosny przepis – syrop z pędów sosny gotowany:

  • Około trzech garstek młodych pędów sosny lub szyszek należy opłukać w wodzie.
  • Pędy lub szyszki zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy około dwóch godzin.
  • Wywar odcedzamy i ponownie gotujemy dodając cukier od 80 dag do nawet 1 kg.
  • Po dodaniu cukru wywar gotujemy ponownie dwie do trzech godzin.
  • Podczas tego etapu ważne jest częste mieszanie. Wywar będzie gęstniał, zmieni również kolor na brązowy. Wtedy syrop jest gotowy. Należy uważać aby syrop nie przywarł do garnka i się nie przypalił.
  • Gorący syrop przelewamy do suchych i wyparzonych słoików. UWAGA! Syrop należy przelewać ostrożnie, aby się nie poparzyć.
  • Słoiki szczelnie i bardzo mocno zakręcamy. Stawiamy do góry nogami (nakrętką do dołu).
  • Po ostygnięciu syrop jest gotowy.

Czytaj też: Syrop prawoślazowy na kaszel i gardło – właściwości i działanie

Reklama

Syrop z pędów sosny – dawkowanie

  • 1 łyżeczka dziennie – profilaktycznie, na wzmocnienie odporności;
  • 3-4 razy dziennie po 1 łyżki  – dorośli w czasie choroby;
  • 3 razy dziennie po 1 łyżeczce – dzieci w czasie choroby.

Poznaj właściwości i przepis na: Syrop z czosnku

Oceń artykuł

(liczba ocen 54)