Soki na poprawę pamięci i koncentracji

Soki z owoców granatu i surowych warzyw mogą pomóc mózgowi zachować zdrowie. Zdrowy mózg, to przede wszystkim dobrze odżywiony mózg, dlatego diet ma duże znaczenie. Dowiedz się, jakie właściwości dla zdrowego mózgu posiada sok z granatu i surowych warzyw.
Naturalny sok na poprawę pracy mózgu
Źródło: 123RF

Spis treści

Właściwości soku z granatów znane były już przed wiekami. Jakie przypisuje się mu właściwości?

  • Starożytni chińscy lekarze uznawali sok z granatów za życiodajny nektar, który poprawia płodność i przedłuża młodość.
  • Sokiem z owoców granatu leczono niegdyś rany, a skórki stosowano przeciw biegunce, wrzodom, próchnicy zębów oraz w stanach zapalnych gardła.
  • Współcześnie sok z owoców granatu doczekał się wielu badań naukowych, które wykazały jego prozdrowotne działanie. Za największy skarb granatu uznaje się polifenole zaliczane do antyoksydantów, które niwelują działanie wolnych rodników. W soku z granatów jest trzykrotnie więcej antyoksydantów niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie.

Sok z owoców granatu - antyoksydanty chronią mózg

Sok z owoców granatu zawiera polifenole o działaniu przeciwutleniającym, które chronią mózg i nerwy przed wolnymi rodnikami. W konsekwencji pomagają obniżyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób mózgu (np. choroba Alzheimera, Parkinsona).

Badania wykazały, że odkładanie się białka (Beta-amyloidu) odpowiedzialne za powstanie choroby Alzheimera, zmniejsza się o połowę, gdy regularnie pijemy sok z owoców granatu. Jest on wskazany dla osób w każdym wieku. Regularne picie soku z owoców granatu przez matki zmniejsza ryzyko i powikłania niedotlenienia mózgu dziecka.

Można powiedzieć, że naturalny sok z owoców granatu to cud natury. Posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne, z których powinniśmy korzystać na co dzień, aby cieszyć się zdrowym mózgiem. Ale to jeszcze nie koniec dobrodziejstw jakie dla mózgu płyną z natury!

Przepis na sok zdrowy dla mózgu

Przygotuj:

  • 2 jabłka (bez gniazd nasiennych)
  • 1 1/2 obranego imbiru
  • 1/4 szklanki natki pietruszki
  • 1/2 obranej cytryny
  • 1 ogórek
  • 2 łodygi selera naciowego

Następnie zmiksuj wszystko w blenderze i dodaj wody jeśli sok będzie dla ciebie za gęsty.

Reklama

Soki z surowych warzyw w diecie dla mózgu

Soki z surowych warzyw są zdrowe dla mózgu ze względu na dobroczynne enzymy, jakie są obecne w niektórych owocach i warzywach.

Enzymy te – nazywane także substancjami fitoodżywczymi chronią mózg przed wolnymi rodnikami, co obniża prawdopodobieństwo rozwoju chorób neurodegeneracyjnych oraz nowotworowych.

Najskuteczniejsze działanie odżywcze posiadają soki z owoców i warzyw, które niedługo przed przyrządzeniem soku zostały zerwane lub zebrane. Tylko w takich owocach i warzywach enzymy są żywe i dzięki temu odżywcze. Transport czy przechowywanie w chłodniach neutralizuje enzymy i sprawia, że przestają być aktywne.

Czytaj też:

Reklama

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!