Pieczony dorsz z jarmużem na puree z dyni z curry oraz prażoną kaszą

Składniki

  • 70g fileta z dorsza
  • 50g zielonego jarmużu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150g dyni
  • 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej z ziarnami
  • 30g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • woda do gotowania jarmużu, dyni i kaszy gryczanej
  • sól i pieprz do smaku
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Z jarmużu usuń grube, twarde nerwy, a zachowane liście zblanszuj we wrzątku przez 2-3 minuty. Po tym czasie jarmuż wyjmij z naczynia i przełóż do zimnej wody, a następnie na ręcznik papierowy. Osuszony jarmuż przełóż do miski i polej łyżką oleju rzepakowego, dopraw szczyptą soli i pieprzem. W drugim naczyniu obtocz dorsza w łyżce oleju, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Piecz dorsza w piekarniku w 185 stopniach Celsjusza przez ok. 12-15 minut - w zależności od grubości ryby - lub do momentu aż z dorsza można będzie oddzielić upieczone płatki mięsa. Dynię obierz i pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Odcedź dynię i przełóż do wysokiego naczynia, zachowując wodę z gotowania. Do dyni dodaj curry i zacznij miksować warzywo blenderem ręcznym, dolewając sukcesywnie wodę, w której gotowała się dynia. Gotowe puree dopraw musztardą francuską. Wystudzoną kaszę gryczaną przesyp na zimną i suchą patelnię i wstaw naczynie na mały ogień. Kaszę praż tak długo aż stanie się chrupka. Na środek talerza wyłóż porcję puree z dyni, jarmuż, porcję dorsza, którego posyp na końcu uprażoną kaszą gryczaną. 

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni