Dieta mamy karmiącej - przepisy


 

Dieta matki karmiącej powinna opierać się o pięć zdrowych posiłków w ciągu dnia. W okresie karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu od 200 do 500 kalorii. Zapotrzebowanie energetyczne do kwestia indywidualna. Kobiety, które sporo przytyły podczas ciąży, mogą jeść nieco mniejsze porcje. Karmienie naturalne pomaga bowiem szybko zgubić ciążowe kilogramy.

Należy jeść częściej, a mniej, dlatego jedzenie pięciu posiłków co trzy godziny jest bardzo ważne. Organizm kobiety musi na bieżąco wytwarzać pokarm, dlatego nie wolno pozwolić sobie niedobór energii.

Różnorodnie i lekkostrawnie

Dieta matki karmiącej nie musi być uboga i nudna, ale powinna być lekkostrawna. W pierwszych dniach po porodzie, zwłaszcza po cesarskim cięciu, opiera się głównie na gotowanym mięsie, warzywach i ryżu. Po kilku dniach stopniowo można wprowadzać też inne produkty, nadal unikając ciężkostrawnych oraz tłustych mięs i sosów. Rezygnujemy też z surowych mięs i ryb, które mogą być przyczyną poważnego zatrucia. Po kilku tygodniach możemy powrócić do normalnej diety. Im bardziej urozmaicona, tym większa szansa, ze w mleku matki znajdą się wszystkie składniki potrzebne dziecku do prawidłowego rozwoju.

Co jeść, a czego unikać?

Matka karmiąca powinna zadbać o to, żeby dostarczyć do organizmu niezbędne witaminy i mikroelementy. W diecie bardzo ważne jest białko i wapń. W okresie karmienia piersią znacznie wzrasta bowiem zapotrzebowanie na wapń. Żeby zapewnić odpowiednie ilości, należy jeść dużo serów, nabiału, ryb, chudego mięsa oraz pić mleko. Wapń znajdziemy też w kaszach, pełnioziarnistym pieczywie i warzywach o ciemnozielonych liściach.

Ważne są nie tylko produkty, ale także sposób ich przetwarzania. W pierwszych tygodniach lepiej całkowicie zrezygnować ze smażonych potraw, które mogą podrażniać delikatny układ pokarmowy malucha. Zamiast tego wybierajmy produkty gotowane lub pieczone.

Matki karmiące muszą dostarczyć do organizmu też odpowiednią ilość żelaza, żeby uniknąć niedoborów i anemii. Gdzie go szukać? Przede wszystkim w czerwonym mięsie, jajach, rybach, kaszach, orzechach i roślinach strączkowych. Komponując menu warto połączyć te produkty z warzywami lub owocami, które zawierają duże dawki witaminy C. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza.

Unikajmy z kolei ostrych przypraw, które mogą podrażniać układ pokarmowy malucha i być przyczyną bolesnych kolek. Zamiast pieprzu i soli, używajmy w kuchni więcej ziół. Nie wskazane są też bardzo aromatyczne potrawy, które mogą zmienić smak mleka mamy np. czosnek.

Nie zapominaj o piciu wody

W diecie matki karmiącej oprócz posiłków ważna jest także odpowiednia ilość płynów. Woda jest potrzebna do wytworzenia mleka. Karmiąc piersią bardzo szybko poczujemy pragnienie. Nie wolno dopuścić do odwodnienia organizmu, dlatego należy przygotować sobie szklankę wody i popijać podczas karmienia. Oprócz wody kobiety karmiące mogą pić owocowe i ziołowe herbatki. Należy unikać jednak kawy i napojów gazowanych oraz alkoholu, który przedostaje się do pokarmu, szkodząc maluchowi.

- Dieta kobiet karmiących, podobnie jak kobiet ciężarnych, powinna być zbilansowana, bogata w witaminy i składniki mineralne. Przygotowywane potrawy wcale nie muszą być nudne i bez smaku – mówi Dawid Furmanek, bloger kulinarny M-EAT-ing.pl - Sytym i zarazem zdrowym posiłkiem mogą być na przykład potrawy na bazie rozmaitych kasz. Zapraszam do wspólnego gotowania.

Risotto z kaszy pęczak z kurczakiem, warzywami i skórką pomarańczową

Składniki:

  • kasza pęczak 200 g
  • bulion warzywny 600 ml
  • pierś z kurczaka 300 g
  • sok z 1 pomarańczy
  • garść drobno pokrojonej mięty
  • olej neutralny 50 ml
  • średniej wielkości cukinia
  • papryka żółta i czerwona
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie: Delikatnie podgrzej w rondlu olej, dodaj kaszę i mieszaj ją przez kilka minut do momentu aż wchłonie ona część oleju. Sukcesywnie dolewaj do rondla bulion warzywny i stale mieszaj zawartość rondla - uzyskasz dzięki temu bardziej kremową potrawę na końcu.

Bulion dolewaj tak długo aż kasza stanie się al dente. Na koniec gotowania dodaj pokrojoną w kosteczkę cukinię i papryki. Dolej jeszcze trochę bulionu i gotuj aby warzywa zmiękły, ale zachowały wciąż swą chrupkość.

Na sam koniec dodaj kawałki kurczaka, uprzednio zamarynowane w soku z pomarańczy z miętą. Przemieszaj dokładnie potrawę i gotuj na wolnym ogniu dopóki mięso całkowicie się nie zetnie. Po nałożeniu risotta na talerz, posyp całość startą skórką z pomarańczy.