Grasica - co to i gdzie jest? Budowa i funkcje

Grasica jest gruczołem, który znajduje się w klatce piersiowej, tuż za mostkiem. Budowa grasicy obejmuje płat prawy i płat lewy. Jakie funkcje w organizmie pełni?


Reklama

Spis treści

Co to jest grasica?

Grasica jest gruczołem wydzielania wewnętrznego. Położona jest pośrodkowo, poniżej gruczołu tarczowego i do przodu od tchawicy. Grasica powiększa się do 2-3 roku życia, a od okresu dojrzewania zanika (ulega inwolucji) na rzecz tkanki tłuszczowej. W okresie dojrzewania waży ok. 25g, po czym w wieku senioralnym zmniejsza się nawet do wagi 0,5 g. 

Co ważne, grasika odpowiada za produkcję szerszej grupy hormonów, jak:

  • tymopentyna,
  • tymostymulina,
  • tymozyna,
  • tymulina,
  • tymopoetyna,
  • grasiczy czynnik hormonalny. 

Budowa grasicy

Grasica składa się z dwóch płatów :

  • płata prawego (lobus dexter),
  • płata lewego (lobus sinister).

Każdy płat zbudowany jest z tkanki limfatycznej, między którą wnikają pasma tkanki łącznej, pochodzące z torebki otaczającej grasicę. Pasma te dzielą płaty na płaciki zwane zrazikami (lobuli thymi) oraz wnikają w głąb miąższu grasicy gdzie towarzyszą jej naczyniom i nerwom.

Reklama

Funkcje grasicy

Jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju odporności organizmu. W okresie zarodkowym limfocyty produkowane w szpiku kostnym dostają sie do grasicy, gdzie „uczą“ się rozpoznawania obcych tkanek, a następnie wędruja do innych narządów chłonnych, które dopiero w życiu pozapłodowym przejmuja funkcję wytwarzania tych ciałek krwi.

Limfocyty grasicze (limfocyty T) lokalizują się w śledzionie (w grudkach śledzionowych) oraz w węzłach chłonnych na granicy kory i rdzenia. Obszary te nazywamy grasiczozależnymi. Ponadto grasica pełni funkcję gruczołu wydzielania wewnętrznego. Uwalniana przez nią tymozyna, wpływa na czynność komórek T od chwili, gdy opuszczaja one grasicę- pod jej wpływem kończy się etap rozwoju limfocytów a rozpoczyna ich aktywności immunologiczna.

Czytaj również:

Reklama

Bibliografia

  • Atlas anatomii człowieka, F.H. Netter, wyd. I polskie, red. J. Moryś, ISBN: 978-83-7609-337-6
  • Bochenek A., Reicher M.: „Anatomia człowieka. Tom I. Anatomia ogólna, kości, stawy i więzadła, mięśnie”. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2006

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!