Najzdrowsze miejsce w internecie

10 powodów, dla których warto polubić awokado

Jeśli jeszcze nie wprowadziliście do waszego jadłospisu awokado, to najwyższy czas to zrobić. Dlaczego właśnie teraz? Bo coraz mniej mamy świeżych sezonowych polskich warzyw, a awokado ma tak wiele witamin i minerałów, że wiele z nich może zastąpić.
Owoc awokado
Źródło: 123RF
Spis treści

Dlaczego warto jeść awokado?

1. 80 procent awokado stanowi zdrowy tłuszcz - lekkostrawny, który prawie nie zawiera cholesterolu, a więc idealny dla naszych komórek.

2. Awokado to naturalne źródło lecytyny czyli pożywienia mózgu.

3. Zawiera tak ważne dla nas witaminy, jak A, B1, B2, C, PP, K oraz E. ​

4. Jest bogate w wapń, potas, fosfor oraz miedź.

5. Jest to idealny pokarm dla matek karmiących, młodzieży i dzieci uczących się, osób pracujących umysłowo, przemęczonych psychicznie oraz w podeszłym wieku.  Polecany jest także dla osób wychudzonych i osłabionych.

6. Dietetycy polecają awokado pacjentom chorym, u których występuje nadciśnienie, miażdżyca, a także z problemy z wątrobą.

7. Awokado daje wiele możliwości kulinarnych. Na surowo sprawdzi się w sałatkach. Poza tym można z niego zrobić sosy, koktajle warzywne i owocowe, podać z kaszą i ryżem. Można z niego przygotować smaczne smarowidło do chleba, wystarczy dodać odrobinę cytryny i papryki w proszku.

8. Zawiera sporo kalorii (100 g owoców zawiera ponad 220 kcal), ale to dobre kalorie!

9. Świetnie zastąpi masło.

10. Sprawdza się jako maseczka odżywcza na zmęczoną  i odwodnioną cerę.

Warto zapamiętać

  1. W sklepie najczęściej kupimy niedojrzałe owoce awokado. Należy je włożyć do papierowej torebki i trzymać w szafce (nie lodówce). Po 2 dniach awokado zmięknie i dojrzeje.
  2. Jeśli zużyjemy tylko połowę owocu, a resztę chcemy przechować, musimy zostawić w nim pestkę i przykryć skórkę, wtedy nie sczernieje. 
  3. Dobrym sposobem zabezpieczającym przed sczernieniem jest pokropienie owocu sokiem z cytryny.
  4. Owoc można lekko poddusić na oleju z orzechów włoskich. Posypać papryką wędzoną. To idealna przekąska dla osób, które nie lubią smaku surowego awokado.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Koszerne jedzenie
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Owoce dzikiej róży
Olej z dzikiej róży - właściwości. Jak i na co stosować?
Wilcza jagoda
Wilcza jagoda – czy jest trująca? Zastosowanie
Sok i syrop z owoców czarnego bzu
Sok z czarnego bzu - jak go zrobić? Właściwości i przepis
Może to Cię zainteresuje
Owoce dzikiej róży
Olej z dzikiej róży - właściwości. Jak i na co stosować?
Zabieg operacyjnego przeszczepu trzustki
Przeszczep trzustki - czy jest możliwy i ile się czeka?
Widok kominów z fabryk zanieczyszczających powietrze
Zanieczyszczenia powietrza - źródła. Jaki wpływ na zdrowie?
Felinoterapeutka ze swoim kotem
Felinoterapia - czym jest terapia z kotem i komu może pomóc?