Dlaczego warto jeść awokado?
1. 80 procent awokado stanowi zdrowy tłuszcz - lekkostrawny, który prawie nie zawiera cholesterolu, a więc idealny dla naszych komórek.
2. Awokado to naturalne źródło lecytyny czyli pożywienia mózgu.
3. Zawiera tak ważne dla nas witaminy, jak A, B1, B2, C, PP, K oraz E.
4. Jest bogate w wapń, potas, fosfor oraz miedź.
5. Jest to idealny pokarm dla matek karmiących, młodzieży i dzieci uczących się, osób pracujących umysłowo, przemęczonych psychicznie oraz w podeszłym wieku. Polecany jest także dla osób wychudzonych i osłabionych.
6. Dietetycy polecają awokado pacjentom chorym, u których występuje nadciśnienie, miażdżyca, a także z problemy z wątrobą.
7. Awokado daje wiele możliwości kulinarnych. Na surowo sprawdzi się w sałatkach. Poza tym można z niego zrobić sosy, koktajle warzywne i owocowe, podać z kaszą i ryżem. Można z niego przygotować smaczne smarowidło do chleba, wystarczy dodać odrobinę cytryny i papryki w proszku.
8. Zawiera sporo kalorii (100 g owoców zawiera ponad 220 kcal), ale to dobre kalorie!
9. Świetnie zastąpi masło.
10. Sprawdza się jako maseczka odżywcza na zmęczoną i odwodnioną cerę.
Warto zapamiętać
- W sklepie najczęściej kupimy niedojrzałe owoce awokado. Należy je włożyć do papierowej torebki i trzymać w szafce (nie lodówce). Po 2 dniach awokado zmięknie i dojrzeje.
- Jeśli zużyjemy tylko połowę owocu, a resztę chcemy przechować, musimy zostawić w nim pestkę i przykryć skórkę, wtedy nie sczernieje.
- Dobrym sposobem zabezpieczającym przed sczernieniem jest pokropienie owocu sokiem z cytryny.
- Owoc można lekko poddusić na oleju z orzechów włoskich. Posypać papryką wędzoną. To idealna przekąska dla osób, które nie lubią smaku surowego awokado.