
Spis treści
- Dieta śródziemnomorska - jadłospis
- Dieta śródziemnomorska - zasady
- Dieta śródziemnomorska - produkty
- Dieta śródziemnomorska - odchudzanie
- Dieta śródziemnomorska - wady i zalety
- Dieta śródziemnomorska - przepisy
- Śródziemnomorska dieta - przykładowy jadłospis
Francuzi, Hiszpanie czy Włosi, z racji klimatu wynikającego z położenia geograficznego, na co dzień mogą się delektować świeżymi warzywami i owocami. To ukształtowało ich nawyki żywieniowe, ale dieta śródziemnomorska i dania śródziemnomorskie na pewno nie są zarezerwowane tylko dla nich.
Dieta śródziemnomorska - jadłospis
Jadłospis w ramach tej diety nie może zawierać składników smażonych w wysokich temperaturach. Sporadycznie mogą się w nim pojawiać wędliny, tłuste sery i mleko nieodtłuszczone.
Dieta śródziemnomorska - zasady
Jedną z zasad tej diety jest zminimalizowanie spożycia mięsa zwierzęcego typu wołowina czy wieprzowina, a wszystko to na rzecz regularnego jedzenia ryb, których białko jest świetnie przyswajalne. Ryby to także nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina D, jod, selen, wapń i magnez.
Jeśli chcemy schudnąć, należy też ograniczyć spożycie słodyczy. Można pozwolić sobie na odrobinę słodkości maksymalnie 3 razy w tygodniu. Łakocie takie jak ciastka czy batony warto jednak zastąpić pysznymi suszonymi owocami. Najlepiej, by pochodziły one z naszej domowej suszarki do owoców, gdyż te kupowane w sklepie są dodatkowo dosładzane, wcale nie małymi ilościami cukru.
- Zobacz też: Suszone owoce. 5 zdrowych propozycji
Dieta śródziemnomorska - produkty
- Dieta śródziemnomorska to jadłospis bogaty w warzywa, takie jak papryka, pomidory, ogórki, różnego rodzaju sałaty, oliwki, por, kabaczek, cukinia, fasola szparagowa. Może to być też kalafior i brokuł.
- Z owoców delektować się można cytrusami, bananami, arbuzami czy gruszkami.
- Dieta śródziemnomorska to także ciemne pieczywo i makarony oraz kasze, które - bez tłustych sosów - nie tylko nie tuczą, ale też pozytywnie wpływają na układ trawienny.
Dieta śródziemnomorska - odchudzanie
Jeśli będziemy stosować się do zasad diety śródziemnomorskiej a do tego ograniczymy liczbę spożywanych kalorii (o 500-1000 kcal), a do tego będziemy regularnie ćwiczyć, możemy liczyć na utratę zbędnych kilogramów. W ciągu miesiąca stosowania diety śródziemnomorskiej można stracić kilka kilogramów.
Dieta śródziemnomorska - wady i zalety
Dieta śródziemnomorska ma swoje wady i zalety. Lista tych pierwszych jest krótka - chodzi przede wszystkim o koszty dobrych jakościowo produktów, głównie ryb. Ponadto czasochłonne może okazać się przygotowanie niektórych potraw.
O zaletach tej diety, która w niektórych krajach jest naturalnym sposobem żywienia, można pisać długo. Jest ona bogata w różnorodne składniki i nie bez powodu nazywana jest najzdrowszą dietą świata. Polecana jest osobom z nadciśnieniem oraz zbyt wysokim cholesterolem.
Dieta śródziemnomorska - przepisy
Dania śródziemnomorskie wzbogacą orzechy i nasiona zbóż, a także kiełki. Przepisy kulinarne tej diety możemy też urozmaicić dodając bogatą w żelazo i witaminę C natkę pietruszki, ale też aromatyczny koperek i lubczyk.
- Czytaj też: Działanie i zastosowanie kopru ogrodowego
Śródziemnomorska dieta - przykładowy jadłospis
- DZIEŃ I
ŚNIADANIE: Kromka ciemnego pieczywa z pastą rybną własnej roboty (np. makrela z twarogiem), pomidor; pół jabłka
II ŚNIADANIE: średni banan, pół szklanki mleka odtłuszczonego
OBIAD: Zupa jarzynowa z dodatkiem jogurty i kawałkiem piersi z kurczaka/indyka, szklanka soku pomidorowego
PODWIECZOREK: owoc lub szklanka soku owocowego
KOLACJA: Około 250 g sałatki greckiej z warzywami i serem feta, kromka ciemnego pieczywa
- DZIEŃ II
ŚNIADANIE: Filiżanka płatków kukurydzianych ze 175 g jogurtu naturalnego i pomarańczą
II ŚNIADANIE: Szklanka kefiru, dwa owoce kiwi
OBIAD: Zupa - chłodnik z 200 g kefiru, rzodkiewki, botwiny, koperku i 1 jajka; owoc
PODWIECZOREK: owoc albo szklanka soku
KOLACJA: Około 250 g sałatki z warzywami i tuńczykiem, pół ciemnej bułki
- DZIEŃ III
ŚNIADANIE: Kromka ciemnego pieczywa z plastrem łososia (ok. 30g) i cytryną; pomidor, 2 mandarynki
II ŚNIADANIE: gruszka, szklanka mleka odtłuszczonego
OBIAD: Zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego na wywarze z warzyw z jogurtem i szklanką ciemnego makaronu
PODWIECZOREK: owoc lub szklanka soku
KOLACJA: Około 250 g sałatki z warzywami i serem mozzarella, pół ciemnej bułki
Czytaj też:
Oceń artykuł
(liczba ocen 32)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!