Reklama
Jakie witaminy znajdują się w pomidorach?
Pomidor ma w sobie mnóstwo witaminy C. Wystarczy codziennie zjadać średniej wielkości warzywo, aby dostarczyć organizmowi ponad połowę dziennego zapotrzebowania na tę substancję.W pomidorach znajdziemy również witaminy A, K, E, B1, B2, B3 i B6, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wielu układów i narządów.
Są one odpowiedzialne m.in. za dobry wzrok, działanie mięśni i krzepliwość krwi. Pomidor to nie tylko skarbnica witamin, ale również minerałów, m.in.:
- potasu,
- fosforu,
- wapnia,
- magnezu.
Wspomagają one pracę serca i układu nerwowego, obniżają ciśnienie krwi, a także odpowiadają za zdrowe i mocne kości.
Pomidor – skarbnica likopenu
Pomidor to doskonałe źródło likopenu – barwnika, który jest także antyoksydantem, dzięki czemu przeciwdziała rozwojowi nowotworów i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Co ciekawe, nie ginie on podczas obróbki termicznej – wręcz przeciwnie, w przetworach jest go więcej niż
w świeżych warzywach.
Pomidor w niewielkiej ilości zawiera jeszcze jeden barwnik – beta-karoten, czyli prowitaminę A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A. Jest ona niezbędna w procesie widzenia, poprawia także wygląd skóry.
Reklama
Odmiany pomidorów
W sklepach znajdziemy wiele odmian pomidorów.
Do najpopularniejszych zaliczamy:
- pomidory malinowe, charakteryzujące się słodkim, delikatnym smakiem – doskonałe do jedzenia na świeżo w formie sałatek czy jako dodatek do kanapek,
- pomidory cherry,niewielkie, o średnicy około 3 cm, słodkie i soczyste, wykorzystywane przede wszystkim do sałatek,
- pomidory podłużne(rzymskie, śliwkowe), mięsiste i jędrne, prawie nie zawierają pestek, dzięki czemu są idealne do przetworów – keczupów, sosów i przecierów,
- bawole serca, o charakterystycznym, nieregularnym kształcie – są wielkoowocowe, mięsiste
i soczyste, najlepiej smakują na surowo, choć nadają się również do przetworów.
Czytaj: