Pomidory wzmacniają żołądek, oczyszczają i wzmacniają wątrobę, oczyszczają krew, usuwają z organizmu toksyny, wspomagają trawienie, są stosowane w braku apetytu, niestrawności, zastoju pożywienia, anoreksji, zaparciach.
Pomocne przy wysokim ciśnieniu i bólach głowy, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych. Pomidory można stosować w dietach niskokalorycznych i zasadotwórczych, przeciwko otyłości i cukrzycy, w chorobach serca i niedokrwistości.
Reklama
Jakie witaminy znajdują się w pomidorach?
Pomidory zawierają mnóstwo witaminy C. Już średniej wielkości warzywo pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na nią.
Aby nie zaburzyć jej wchłaniania się do organizmu, pomidorów nie należy łączyć z surowymi ogórkami, ponieważ zawierają one enzym ją niszczący. Pomidory kryją w sobie również sporo witaminy E i beta-karotenu, a także witaminy z grupy B. To warzywa bardzo bogate w potas. Zawierają również:
- wapń,
- magnez,
- żelazo.
Reklama
Właściwości pomidorów
Zawarta w pomidorach witamina C zwiększa odporność organizmu, a witamina E zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów krwi, wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
Potas z kolei:
- obniża ciśnienie,
- wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego.
Zawarte w pomidorach pektyny obniżają natomiast poziom cholesterolu. Warzywa te zawierają sporo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Jak jeść pomidory?
Pomidor jest warzywem, które wyśmienicie smakuje zarówno na surowo, jak i w przetworach. To doskonały składnik sałatek i kanapek, jak i wspaniała baza sosówdo makaronów.
Nie można zapomnieć także o klasycznej zupie pomidorowej, która jest prawdziwą likopenową bombą! Wszystko dlatego, że likopen nie ginie podczas obróbki termicznej, a w przetworach pomidorowych jest go więcej niż w świeżych warzywach.
Reklama
Jakich pomidorów unikać?
Najlepsze są pomidory, które dojrzewają na krzakach - gruntowe. Takie pomidory dojrzewają na słońcu i uprawiane są w glebie. W domu należy przechowywać je w temperaturze pokojowej, bowiem trzymane w lodówce tracą smak i aromat.
W sklepach możemy znaleźć jednak pomidory szklarniowe, które są uprawiane na wełnie mineralnej, sztucznie nawożone, spryskiwane środkami owado- i grzybobójczymi, nierzadko traktowane chemicznymi regulatorami wzrostu, które przyspieszają dojrzewanie pomidorów. Dlatego na pewno nie są tak zdrowe jak te gruntowe.
Unikajmy także pomidorów zielonych. Jeśli zostaną zerwane jako zielone, aby dojrzeć później, mogą osłabić funkcję nerek i nadnerczy.
Reklama
Co zrobić z pomidorów?
Zupy, sosy, warzywne gulasze, zapiekanki – z pomidorów można przygotować wiele znakomitych potraw. Poniżej przepis na bruschettę– szybką i pyszną przystawkę:
- Ciabattę kroimy na kromki. Każdą z nich nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą.
- Dwa pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i odsączamy z nadmiaru soku pomidorowego.
- Kawałki pomidorów układamy na kromkach pieczywa i zapiekamy w piekarniku przez około
5 minut. Posypujemy świeżymi listkami bazylii i oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.