Lody na ból gardła. Fakty i mity o bólu gardła

Jedzenie lodów na ból gardła
Źródło: 123RF
Lody na ból gardła – czy to działa? Czy lody są dobre na anginę? Ile jest w tym popularnym haśle prawdy? Dlaczego leczenie anginy lodami lepiej zastąpić profesjonalną terapią, z użyciem środków farmakologicznych o wysokiej skuteczności?

Lody na ból gardła

Lody na ból gardła? Niektórzy mówią, że tak. Sposób to jednak tyleż stary, co i niesprawdzony. Skuteczne leczenie anginy lodami jest jednym z utrwalonych mitów  paramedycznych, funkcjonujących w tradycyjnych przekazach, lecz nie znajdujących jednoznacznego potwierdzenia w badaniach naukowych. Oczywiście większość mitów zawiera pewną szczyptę prawdy i nie inaczej jest w tym przypadku. Jak zawsze kluczowe jednak jest wyselekcjonowanie suchych faktów.

Czy lody pomagają na ból gardła? Skąd pomysł, by tego typu dolegliwość leczyć za pomocą lodów? Jak pogodzić ów mit z przekonaniem, że to lody właśnie są najczęstszym źródłem wakacyjnych zachorowań?

Czy lody są dobre na ból gardła?

Czy lody są dobre na ból gardła? Z medycznego punktu widzenia odpowiedź jest niejednoznaczna, a wszelkie tezy - słabo udokumentowane. Najbliższe prawdy wydaje się twierdzenie, że jedzenie lodów może być relatywnie skuteczną, ale czysto doraźną metodą łagodzenia dolegliwości bólowych, w dodatku – o krótkotrwałym działaniu.

Cały efekt polega w tym przypadku na jednym z naturalnych mechanizmów znieczulających, czyli zmrożeniu. W ten sposób zmniejszona nieco zostaje wrażliwość zakończeń nerwowych. Zimno łagodzić też może obrzęk błon śluzowych. Czy to wystarcza, by powiedzieć, że są lody dobre na ból gardła?

Leczenie anginy lodami?

Leczenie anginy lodami, podobnie jak zwykłego zapalenia gardła, grypy czy przeziębienia ma charakter – o ile w ogóle – wyłącznie objawowy. W żaden sposób nie oddziałuje jednak na przyczynę choroby. Należy pamiętać, że wymienione wyżej schorzenia mają podłoże bakteryjne lub wirusowe – lody zaś nie mają działania przeciwdziałającego owym drobnoustrojom. Skłania to do refleksji, że w przypadku anginy czy innej choroby obejmującej błony śluzowe gardła, warto sięgnąć po metody mniej pociągające, za to zdecydowanie bardziej skuteczne.

Mowa w tym kontekście oczywiście o dostępnych w aptekach profesjonalnych środkach na ból gardła, działających zarówno na objawy (znaczenie silniej i dłużej niż lody), jak też na przyczyny (w odróżnieniu od lodów). Na marginesie warto dodać, że medykamenty – w świetle obecnej wiedzy naukowej – będą skuteczniejsze od wszelkiego rodzaju „domowych sposobów”, nie tylko tak kontrowersyjnych, jak lody, ale też tych „sprawdzonych”, jak czosnek, miód czy okłady z ziemniaka. Pamiętajmy, że tak zwane naturalne metody stosujemy wyłącznie wspomagająco lub w przypadku infekcji o słabym natężeniu.

Co zamiast zimnych lodów na gardło?

Zamiast zimnych lodów, na gardło lepiej oddziałują substancje takie, jak benzydamina. Jest to niesteroidowy lek przeciwzapalny, wyjątkowo skutecznie łagodzący dolegliwości bólowe oraz zwalczający ich przyczyny, a przy tym – nie podrażniający układu trawiennego. Benzydaminę znajdziemy między innymi w składzie preparatu o nazwie Uniben.

Jest to aerozol do stosowania w jamie ustnej, działający przeciwzapalnie, przeciwbólowo, znieczulająco i odkażająco. Dozownik wyposażony jest w długi aplikator, którym bez problemu sięgnąć można w głąb jamy ustnej. Rozwiązanie to jest bezpieczne dla dzieci i sprawdza się lepiej, niż tabletki, które w przypadku maluchów powodują ryzyko zadławieniea się. Warto dodać, że Uniben ma delikatny, lekko miętowy smak, co również ułatwia jego aplikację u dzieci. Pacjenci doceniają te zalety - Uniben został laureatem nagród „Dobra Marka 2019”, „Złoty Otis 2015” oraz „Produkt Roku 2015”.

Czy kiedy boli gardło, można jeść lody?

Wiemy już, że lody nie są najskuteczniejszą metodą na ból gardła. Nawet jeśli pomagają, to tylko doraźnie. Otwarte pozostaje pytanie – czy na dłuższą metę nie szkodzą jeszcze bardziej? Czy nie powodują dalszego pogorszenia stanu zdrowia? Czy kiedy boli gardło, można jeść lody? Na to pytanie znów brak jest jednoznacznej, podpartej badaniami odpowiedzi, wiele jednak wskazuje, że w sytuacji, gdy do infekcji już doszło, dodatkowych szkód lody nie wyrządzą. Inaczej sytuacja przedstawia się w przypadku osób zupełnie zdrowych, dla których ochłoda w postaci lodów może się skończyć nagłym zachorowaniem na anginę, lub inną infekcję. Dlaczego tak się dzieje?

Angina ropna a lody

Angina ropna a lody – prawda czy mit? Nie jest tak, jak zwykło się stereotypowo uważać, że chorobę bezpośrednio powoduje wychłodzenie gardła lodami. Zimno powoduje jednak osłabienie odporności organizmu, czego efektem jest podatność na działanie bakterii i wirusów odpowiedzialnych za rozwój anginy, grypy czy przeziębienia. Reasumując i porządkując wiedzę:

  • jedzenie lodów może doprowadzić do anginy i innych schorzeń bakteryjnych i wirusowych;
  • jedzenie lodów w czasie anginy może łagodzić ból, ale nie zwalcza przyczyn choroby;
  • zdecydowanie bardziej skuteczną i polecaną metodą leczenia bólu gardła, jest stosowanie profesjonalnych środków do tego przeznaczonych.

Czytaj też:

Bibliografia

  • Ewelina Gowin, Wanda Horst-Sikorska, Leczenie zapalenia gardła bez antybiotyku – czy to możliwe? Farmacja współczesna 2012; 5
  • https://uniben.pl/dlaczego-lek-uniben.html

Oceń artykuł

(liczba ocen 3)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA