Nowy sklep

już ON-LINE

Shake proteinowy – na odchudzanie i na masę. Jaki wybrać?

Shake proteinowy może stanowić samodzielny posiłek, może też być dodatkiem do głównego dania. Koktajl białkowy powinien zawierać około 20 g białka, a także węglowodany oraz opcjonalnie odżywkę białkową i przyprawy poprawiające smak napoju. Jak samodzielnie przyrządzić taki koktajl?
Migdałowy shake proteinowy w szklance
źródło:123RF

Na czym polega dieta proteinowa?

Dieta proteinowa to rodzaj żywienia opierający się na dostarczaniu organizmowi wymaganej ilości białek w ciągu dnia. Podaż protein należy rozdzielić pomiędzy poszczególne posiłki, tak żeby na każdy przypadało nie więcej niż ok 20 g białka. 

Jadłospis proteinowy może opierać się na produktach, które znajdziemy w kuchni, zawierających dużą ilość pożytecznych dla organizmu aminokwasów oraz na suplementach, takich jak białko do picia. Ten ostatni można przyrządzić jako shake proteinowy, w którego składzie mogą się znajdować zarówno naturalne składniki spożywcze, jak i porcja gotowej odżywki białkowej zmieszana z innymi komponentami, których możemy poszukać w lodówce. 

Dieta oparta na zrównoważonej ilości białek, węglowodanów oraz tłuszczów to właściwa droga do sukcesu. Do tego powinno się dołożyć mikroelementy takie jak warzywa i owoce, stojące obecnie na samym szczycie piramidy zdrowego żywienia. Taki rodzaj żywienia wymaga starannego przygotowania, liczenia kalorii spożywanych dań oraz przekładania tego, co się ma zamiar zjeść na plan treningowy. Chodzi o to, żeby dieta pomogła osiągnąć cel, a zatem wspierała wysiłek związany z intensywnymi ćwiczeniami, powodowała, że tkanka mięśniowa będzie się powiększać, a tkanka tłuszczowa zmniejszać. 

Kiedy należy stosować szejk proteinowy? 

Dietę bogatą w proteiny należy wdrożyć w przypadku podejmowania regularnej i intensywnej aktywności fizycznej. Z pewnością z jej dobrodziejstw powinni korzystać sportowcy. Natomiast także każda osoba, której zależy na uzupełnieniu niedoborów białkowych powinna pochylić się nad jadłospisem zawierającym proteiny. Coraz częściej po taki rodzaj żywienia sięgają osoby, które ruszają się w sposób umiarkowany, czy nawet rekreacyjny, ale systematyczny i czują, że białko to makroelement, którego muszą na bieżąco dostarczać ustrojowi.

Dieta białkowa składająca się m.in. z takich składników jak szejk proteinowy nadaje się do redukowania wagi, do wsparcia w budowaniu masy mięśniowej, do naprawy mikrouszkodzeń powstałych w tkance mięśniowej po ćwiczeniach, do ochrony przed powstawaniem kontuzji, do regeneracji organizmu po wysiłku, do produkcji energii, do wzmacniania odporności, czy do regulacji procesu krzepnięcia krwi.

Proteinowy shake to jedno z rozwiązań na szybką podaż białka w ciągu dnia, zarówno przed, w trakcie, jak i po treningu.

Czym jest shake proteinowy?

Szejki proteinowe stanowią szeroką gamę produktów, które można przygotować samodzielnie, w domu, a nawet w pracy (jeśli istnieje w firmie zaplecze kuchenno-socjalne). Są też gotowe preparaty, które wystarczy kupić i wypić.

Taki koktajl powinien zawierać jak najwięcej składników o dużej zawartości pełnowartościowego białka. Można, choć nie trzeba, dodać do takiej mieszanki porcję odżywki białkowej. Przepisów na smaczne i odżywcze szejki białkowe nie brakuje. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a zaraz po treningu taki koktajl może się okazać zbawienny. 

Shake proteinowy zamiast posiłku to zawsze ratunek kiedy nie mamy możliwości przyrządzić wysokobiałkowego dania, składającego się np. z piersi indyka, kaszy gryczanej i sałatki z warzyw strączkowych z pestkami dyni i słonecznika. 

Shake wysokobiałkowy to także dobry pomysł na uzupełnienie strat białkowych po treningu. Wówczas najlepiej wypić go do 30 minut po zakończeniu ćwiczeń. 

Jakie są przepisy na koktajl proteinowy?

Koktajl proteinowy powinien się składać z produktów wysokobiałkowych (takich jak np. kefir, jogurt naturalny, maślanka) oraz z węglowodanów, które dają siłę, dostarczają też składników mineralnych, witamin i błonnika. W tej drugiej grupie powinny się zatem znaleźć m.in. owoce, warzywa, miód, płatki owsiane, musli. Do shake’a może także dodać odżywkę białkową. A żeby smak napoju był lepszy i bardziej wyrazisty warto dosypać do niego np. cynamonu, tartego pub sypkiego imbiru, liści mięty, czy melisy.

Świetnym pomysłem jest shake proteinowy na śniadanie. Wystarczy, że zmiksujemy ze sobą w blenderze kilka odżywczych, nasyconych białkami składników i pierwszy, a zarazem najważniejszy posiłek dnia jest gotowy. Jakie komponenty możemy połączyć aby dały naturalny shake proteinowy?

Oto kilka przykładowych przepisów na zdrowe i pożywne koktajle białkowe. Pierwszy z nich wykonuje się w ten sposób, że blenduje się razem ¾ szklanki mrożonych malin, 3 łyżki płatków owsianych, 50 g chudego twarogu i około pół szklanki jogurtu naturalnego (ewentualnie mleka o niskiej zawartości tłuszczu). Po połączeniu i zmieszaniu składników koktajl można od razu wypić lub przelać np. do bidonu lub termosu i zabrać ze sobą na trening, czy do pracy. Taki nektar należy jednak przechowywać w chłodnym miejscu.

Inna receptura zakłada, że należy połączyć ze sobą 1 banana, 2 łyżki jogurtu greckiego, szklankę maślanki, łyżkę płatków owsianych i łyżeczkę miodu. 

Kolejny przepis polubią smakosze czekolady. Mieszamy ze sobą 2 łyżeczki nasion chia, pół szklanki mleka (może być sojowe, owsiane lub kokosowe), łyżkę kakao, łyżeczkę miodu, 2 szczypty cynamonu i na około godzinę odstawiamy taką miksturę do lodówki. Po tym czasie mieszankę blendujemy i posypujemy ją kostką startej czarnej czekolady (co najmniej 80 %) i posypujemy owocami (np. malinami, borówkami, czy jagodami – mogą być świeże lub mrożone).

Co jeść oprócz shaków proteinowych?

Naturalny shake białkowy to oczywiście pomocne, zdrowe i pyszne rozwiązanie dietetyczne. Jednak trudno spożywać koktajle na każdy posiłek. Pomiędzy shake’ami warto korzystając z wiedzy o wadze protein w codziennym pożywieniu wprowadzać do jadłospisu dania zawierające jak najwięcej tego makroelementu. Bardzo istotne są tutaj morskie ryby, takie jak halibut, szprotka, czy tuńczyk. Poza tym warto regularnie jeść mięso, najlepiej wołowinę oraz pierś z indyka i kurczaka. Ważne w białkowej diecie są też produkty nabiałowe (np. twaróg, sery, mleko, jogurt naturalny, kefir, itp.) oraz jaja. Ponadto bogate w proteiny są także składniki roślinne, np. soczewica, ziarna słonecznika, pestki dyni, groch, biała fasola, orzechy, migdały, płatki owsiane oraz kasze.

Białka należy łączyć z węglowodanami oraz tłuszczami, jednak w racjonalnych proporcjach, tak żeby nie zaprzepaścić całej diety oraz wysiłku wkładanego w trening. Proteiny powinny się znaleźć w każdym posiłku. 

Czytaj też:

Bibliografia

  • Walczak J.A., 2014. Białko w żywieniu sportowców. Food Forum; 1(4), 184-189.
  • Ziemlański Ś., Niedźwiecka- Kącik D., Zalecenia żywieniowe i zdrowotne dla sportowców. Centralny Ośrodek Sportu Resortowe Centrum Metodyczno-Szkoleniowe Kultury Fizycznej i Sportu, Warszawa, 1997.

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: Jaki świąteczny prezent ucieszyłby Cię najbardziej?

  ręcznie wykonany

  kosmetyki

  dobry alkohol

  odzież

  coś z wyposażenia wnętrz lub małe AGD

  karta podarunkowa do wykorzystania na dowolny zakup

  bilety na kulturalne wydarzenie

  voucher na atrakcję