Syrop glukozowy – co to jest i jak zrobić go w domu?

Glukoza
Źródło: 123RF

Autor

Jolanta Woźniak

Syrop glukozowy to zagęszczony roztwór, którego skład tworzy glukoza (do 80%) i niskocząsteczkowe wielocukry. W przemyśle spożywczym trwają cały czas poszukiwania substancji, która może skutecznie zastąpić cukier. Skuteczność w tym przypadku oznacza słodki smak takiej substancji, przy zapewnieniu wartości prozdrowotnych. I takie warunki spełnia syrop glukozowy, pod warunkiem stosowania go z umiarem.

Spis treści

 

Syrop glukozowy zawiera najlepiej przyswajalny przez organizm ludzki cukier czyli glukozę. Ten składnik syropu glukozowego jest wchłaniany i magazynowany przez organizm do wykorzystania w celach energetycznych. Glukoza jest ważnym składnikiem rozwoju zarówno mózgu, jak i mięśni. Syrop glukozowy pozyskiwany jest w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi, pochodzącej z ziemniaków, pszenicy czy kukurydzy. 

Jak działa syrop glukozowy?

Glukoza zawarta w syropie glukozowym wchłaniana jest w całym ciele człowieka. Dzięki prostemu i szybkiemu wchłanianiu, syrop glukozowy powoduje odpowiedni wzrost poziomu cukru we krwi. Poprzez swoje działanie energetyczne syrop glukozowy działa pozytywnie na organizm przed wysiłkiem umysłowym lub fizycznym. Jednocześnie ma na celu wzmocnienie słodkiego smaku określonych produktów spożywczych, a także poprawę ich konsystencji i barwy. Tym samym syrop glukozowy działa jak substancja słodząca. Dodany do napojów bezalkoholowych wzmacnia ich orzeźwiające działanie, jednocześnie je wydłużając. Glukoza w syropie glukozowym magazynowana jest w wątrobie w postaci czystego glikogenu. Pozytywne działanie syrop glukozowy zawdzięcza również brakowi nietolerowanemu przez wielu osób glutenu, gdyż pozyskiwany jest on ze skrobi ziemniaczanej. 

Jak zrobić syrop glukozowy?

Syrop glukozowy może być wykorzystywany w warunkach domowych do wypieków, jako zamiennik cukru. Nadaje on wyrobom cukierniczym gładkość i jedwabistą strukturę (np. połysk w sosach czekoladowych). Jako składnik mas cukrowych syrop glukozowy zapobiega krystalizacji. Idealnie sprawdza się w tworzeniu dekoracji wyrobów cukierniczych. Syrop glukozowy można kupić w sklepach cukierniczych. Ale w prosty sposób można zrobić go w domu. 

Przepis na syrop glukozowy

Aby przyrządzić syrop glukozowy, należy przygotować :

  • cukier – 700 g,
  • woda – 350 g,
  • sok z cytryny (ewentualnie opakowanie kwasku cytrynowego),
  • soda oczyszczona – 3 g.

Cukier należy zagotować w wodzie, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie należy dodać sok z cytryny i sodę. Tak przygotowany płyn gotuje się od 30 do 40 minut, pod przykryciem, na wolnym ogniu. Uzyskana gęsta konsystencja i złotawy kolor oznaczają, że syrop glukozowy jest już gotowy. Po przestudzeniu syrop przelewany jest do butelki lub słoiczka.

Uwaga – nie mieszamy i nie wstrząsamy syropu glukozowego, aby nie spowodować jego krystalizacji!

Czy syrop glukozowy jest zdrowy?

Często pojawia się opinia, iż syrop glukozowy jest szkodliwy dla organizmu człowieka. Regularne spożywanie syropu glukozowego ma niewątpliwie wpływ na gospodarkę węglowodanową każdego organizmu. Dlatego zawsze zalecana jest ostrożność. Bardzo często syrop glukozowy mylony jest z syropem glukozowo-fruktozowym. A to nie to samo. Spożycie tych syropów wywołuje różne skutki, a to oznacza ich różne właściwości zdrowotne. 

Syrop glukozowy jest mniej kaloryczny zarówno od cukru, jak i syropu glukozowo-fruktozowego. Pochodzenie roślinne syropu glukozowego zapewnia niektóre jego właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartości glukozy, syrop glukozowy jest w miarę dobrze przyswajany przez organizm, jednocześnie stanowiąc źródło energii. Glukoza uczestniczy w metabolizmie człowieka, a syrop glukozowy jednocześnie wspomaga procesy kontrolne metabolizmu człowieka. Spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego podnosi cholesterol i odpowiada za nadciśnienie. Tych negatywnych skutków nie zaobserwowano w przypadku spożywania syropu glukozowego. To głównie fruktoza odpowiada za negatywne oddziaływanie na ludzki organizm, a tego składnika syrop glukozowy nie posiada. Daje większą gwarancję, iż cukier nie zamieni się całkowicie w tłuszcz. 

Właściwości zdrowotne syropu glukozowego zależą również od tego, na jakiej bazie powstał. Jeśli bazą jest skrobia ziemniaczana, ostrożność w stosowaniu tego rodzaju syropu glukozowego muszą zachować osoby uczulone na gluten. Dla nich z pewnością będzie szkodliwy. Ale alternatywą jest syrop glukozowy na bazie pszennej.

Gdzie znajduje się syrop glukozowy?

Lista produktów spożywczych, zawierających syrop glukozowy jest dość długa. Dodawany jest głównie dla podniesienia walorów smakowych. Do podstawowych produktów zaliczamy:

  • wyroby cukiernicze (jak ciasta, torty, kremy),
  • słodycze (jak ciastka, cukierki),
  • napoje gazowane,
  • soki,
  • pieczywo,
  • mleko modyfikowane,
  • przetworzone produkty żywieniowe (np. jogurty, twarożki, przetwory mięsne i rybne).

Ważne jest, aby czytać etykiety na produktach spożywczych. Bardziej przyjazne organizmowi są te, które zawierają syrop glukozowy, a nie syrop glukozowo-fruktozowy

Warto pamiętać:

Stosowanie produktów z udziałem syropu glukozowego powinno być zawsze rozważne i w miarę możliwości ograniczane. Nie należy skrajnie eliminować spożycia syropu glukozowego, ale wskazana jest ostrożność w diecie. Syrop glukozowy nawet przy mniejszej swej kaloryczności może równieżmieć wpływ na przyrost wagi. Stanowi z pewnością zdrowszą alternatywę dla syropu z fruktozą, ale i tak jego nadmiar może szkodzić. Szczególnie, gdy spożywany jest przez diabetyków. 

Nadmiar cukru w postaci glukozy, fruktozy czy jakiejkolwiek innej zawsze szkodzi organizmowi, wywołuje choroby, a z pewnością sprzyja otyłości. 

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Czy uważasz, że decyzja o szczepieniu dziecka powinna być dobrowolna?

  tak

  nie

  nie mam zdania

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA