ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗

Woskowijki - czym są i jak je zrobić? Opinie i cena

Woskowijki to naturalne opakowania do żywności. Powstały jako zdrowy substytut folii aluminiowej. Oprócz tego, że dobrze zabezpieczają żywność są jeszcze biodegradowalne. Warto wiedzieć jak je stosować i jak czyścić. Sprawdź, czy i jak zrobić je samodzielnie.
Warzywa pakowane w woskowijki
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Woskowijki to rodzaj naturalnego opakowania żywności. Z czego są zrobione?
  • Te specjalne ściereczki służą do pakowania artykułów spożywczych. Dobrze nadają się do zawijania kanapek. Dlaczego?
  • Woskowijki można kupić m.in. w sklepach z produktami eko, naturalnymi, czy zielarskimi.
  • Te ekologiczne opakowania można też wykonać je samodzielnie. Jak to zrobić?
Spis treści

Reklama

Co to są woskowijki?

Woskowijka staje się coraz popularniejszym zagadnieniem. Co to takiego? Jest to rodzaj naturalnej tkaniny służącej do zawijania żywności, po to, by dłużej była świeża i nadawała się do spożycia.

Ten naturalny i biodegradowalny materiał to wynalazek, który pojawił się na polskim rynku stosunkowo niedawno. Stanowi on odpowiedź na ekologiczne zapotrzebowania konsumentów.

Co ważne, jest także alternatywą dla foliowych, aluminiowych i papierowych opakowań na produkty spożywcze, które w większości przypadków zostały wyprodukowane ze sztucznych i toksycznych komponentów, mogących przedostawać się do jedzenia. 

A co to dokładnie jest woskowijka, z czego jest wykonana? Bazę woskowijek stanowi wosk pszczeli, który posiada właściwości antyseptyczne i konserwujące.

Dodatkowo materiał jest zabezpieczany żywicą drzewną oraz olejkiem jojoba. W wersji wegańskiej wosk pszczeli jest zastępowany, np. woskiem sojowym.

Reklama

Jakie są rodzaje woskowijek?

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów woskowijek. Można zatem zakupić woskowijki małe, średnie oraz w rozmiarze XL, czy nawet XXL. Te naturalne opakowania spotyka się również w rulonie, dzięki czemu samodzielnie można dostosować ich wielkość do własnych potrzeb. Są one określane jako wrapki woskowijki.

Niektórzy klienci wybierają opakowania z zapięciem, np. woskowijki z guzikiem, dzięki czemu mają pewność, że ich jedzenie jest szczelnie zapakowane.

Te specjalne ściereczki mogą mieć różne kształty (zwykle są to kwadraty lub prostokąty) oraz wzory. Pomysłowość producentów nie ma granic. Można zatem natknąć się na bardzo kolorowe i bogate w ciekawe printy lub wybrać proste wzornictwo i kolorystykę. To pozostaje kwestią gustu.

Z pewnością każdy znajdzie odpowiedni produkt dla siebie. Przy wyborze woskowijek najlepiej jest sugerować się własnymi potrzebami.

Reklama

Jak używać woskowijek?

Wystarczy przez chwilę potrzymać to naturalne opakowanie w ciepłych dłoniach. Pod wpływem ogrzania woskowijka staje się plastyczna i można ją użyć np. do owinięcia chleba, ciasta, warzyw, sera, czy innych artykułów spożywczych.

Zatem woskowijki służą do przechowywania żywności, która dzięki walorom tych naturalnych opakowań, jest dłużej świeża i smaczna.

Nie powinno się natomiast przechowywać w nich mięsa i ryb, ponieważ wówczas taka ściereczka będzie jednorazowa. Po mięsie i rybach należałoby ją dokładnie uprać w gorącej wodzie, a tego z woskowijką nie wolno robić.

Woskowijki to też dobry pomysł na kanapki. Przygotowane na wynos bułki lub kromki chleba wystarczy zawinąć w odpowiednich rozmiarów ekologiczny materiał, delikatnie docisnąć go dłońmi.

Woskowijki da się czyścić i nie jest to skomplikowany proces. Czyszczenie ekologicznych opakowań należy wykonywać po każdym ich użyciu. Warto wypłukać je pod bieżącą, letnią wodą (nie może być gorąca, ponieważ w ten sposób można wytrącić specyficzne właściwości woskowijek), można użyć do mycia naturalnego mydła lub delikatnego detergentu, a następnie dokładnie je wysuszyć.

Nie należy prać woskowijek w pralce, myć w zmywarce, ani wieszać ich na kaloryferze

Woskowijki są wielorazowe, jednak przy częstym użytkowaniu należy je wymieniać co kilka miesięcy. Z racji tego, że są biodegradowalne, wyrzuca się je do śmieci ekologicznych.

Reklama

Jak zrobić woskowijki?     

Do samodzielnego przygotowania woskowijki potrzebny jest:

  • wosk (pszczeli lub inny, np. sojowy),
  • bawełniane ściereczki (można wykorzystać starą pościel, prześcieradło lub inne tkaniny, jednak muszą być w 100% bawełniane),
  • papier do pieczenia,
  • rondel,
  • pędzelek.

Jak zrobić woskowijki? Około 100 g wosku rozpuszcza się w rondlu. W międzyczasie należy przygotować odpowiednich rozmiarów bawełniane kawałki materiału, które układa się na papierze do pieczenia. Rozpuszczony wosk trzeba cienko i precyzyjnie rozsmarować na tkaninie.

Następnie przykrywa się ją drugą warstwą papieru do pieczenia i przeprasowuje żelazkiem w temperaturze 100°. Jak ściereczka ostygnie, powoli odkleja się ją od papieru i można jej używać.

Inny przepis na woskowijki polega na wykorzystaniu twardego wosku, który rozkrusza się i na bawełnianym kawałku materiału, zabezpieczonym uprzednio od góry i od dołu papierem do pieczenia. Potem przeprasowuje się ją gorącym żelazkiem i sprawdza czy wosk się równomiernie roztopił i dotarł do każdego zakamarka ściereczki.

Można się wesprzeć gotowymi diy, o tym jak zrobić woskowijki, które są dostępne w Internecie.

Reklama

Gdzie można kupić woskowijki i ile kosztują?

Jeśli nie ma czasu, ochoty oraz materiałów potrzebnych do produkcji woskowijek, można je po prostu kupić. Woskowijki są dostępne zarówno w sklepach stacjonarnych, sprzedających artykuły ekologiczne, naturalne lub zielarskie, jak i tych internetowych. Niekiedy można he także dostać w drogeriach oraz na stoiskach ze sprzętem gospodarstwa domowego.

Cena woskowijek może się różnić w zależności od ich wielkości, tego, z czego są dokładnie wykonane oraz czy posiadają dodatkowy atut, np. wspomniane wcześniej zapięcie.

Trzeba się liczyć z kosztem około 25-50 zł za takie pojedyncze opakowanie. Wybierając produkt z guzikiem, tnależy zapłacić około 50-60 zł. Jeśli klient decyduje się całą rolkę woskowijek, musi zmierzyć się z ceną wahającą się w okolicy 120 zł za dużą tubę.

Wosk do woskowijki oraz inne potrzebne składniki do domowego wyrobu ekologicznych opakowań do żywności najczęściej kupuje się w tych samych sklepach, gdzie znajdują się gotowe woskowijki.

Czytaj również

Bibliografia

  • Goik U., Goik T., Załęska I., Właściwości wosku pszczelego i jego zastosowanie w kosmetyce i kosmetologii, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Kosmetologia Estetyczna 6/2016/vol. 5.
  • Siegel-Maier Karyn, Naturalna Pani Domu. 5 domowych środków, które zastąpią całą drogerię, Vital, 2014, ISBN 978-83-00-01018-9.
  • Wągrowska Katarzyna, Żyj bez śmieci, Znak Nowa Litera, 2017, Kraków.
Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Ziemniaki
Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć? Naturalne źródła i suplementacja
Grafika artykułu Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć. Na grafice znajduje się szklanka z ropuszczonym kolagenem i tytuł artykułu.
Podobne artykuły
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!