Dieta na podwyższony cholesterol

Jak skutecznie i trwale obniżyć wysoki poziom cholesterolu za pomocą diety? Podstawą leczenia podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi jest odpowiednie żywienie. Sprawdź nasze przepisy, zalecenia specjalistów i polecane produkty.

    Podstawą leczenia hipercholesterolemii, czyli podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, jest odpowiednia dieta. W pierwszej fazie choroby zaleca się wyłącznie stosowanie diety antycholesterolowej. Za pomocą odpowiedniego sposobu żywienia, można znacznie obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, już po trzech miesiącach.

    Dieta niskocholesterolowa polega, z jednej strony na ograniczeniu produktów zawierających duże dawki „złego” cholesterolu, a z drugiej na zwiększeniu spożycia tych, które powodują wzrost „dobrego” cholesterolu. Dieta obniżająca poziom cholesterolu oparta jest na produktach zawierających błonnik, kwasy omega-3 i cenne witaminy. W diecie antycholesterolowej mogą znaleźć się także jajka.

    Co jeszcze obniża cholesterol? Sprawdź nasze artykuły i poznaj produkty obniżające cholesterol, które warto włączyć do codziennego menu.

    Jak świętować pierwszy dzień wiosny?
    Sprawdź!