Koktajl bananowy z cytryną i łuską gryczaną

Składniki

  • 150g banana
  • 10g soku  z cytryny
  • 200-300ml wody mineralnej
  • 20g mielonej łuski gryczanej
  • 25g białka w proszku
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Cytrynę przełóż na blat i naciskaj ją otwartą dłonią. Gdy cytryna stanie się miękka, przekrój ją na pół i wyciśnij sok do miseczki. Banany obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Banany przełóż do blendera kielichowego, dodaj sok z cytryny, 200ml wody, białko w proszku i zacznij miksować owoc na gładki koktajl. W przypadku gdy koktajl jest zbyt gęsty, dolewaj sukcesywnie zachowaną wodę i miksuj do uzyskania ulubionej konsystencji. Do szklanki wsyp 2/3 łuski gryczanej. Nad samo dno przyłóż łyżkę i małym strumieniem wlewaj koktajl do szklanki. Nad szklanką można trzymać nóż i posypać wierzch koktajlu pozostałą łuską gryczaną.

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe  
Ewelina Bancerz-Poźniak - Dietetyk Nestle Health Science

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe