Dla Ciebie, na zdrowie!

Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek od tysięcy lat znany jest ze swojego dobroczynnego wpływu na organizm. Ma zastosowanie wzmacniające, działa antybakteryjnie i przeciwbólowo, a przy tym poprawia stan dróg oddechowych. Jest idealny przy leczeniu przeziębień.
Spis treści

To prawda, zapach z ust po zjedzeniu czosnku nie należy do najbardziej przyjemnych. Ale spożywane regularnie ząbki czosnku wielu nieprzyjemności pozwalają oszczędzić.
Aż ciężko uwierzyć, w jak wielu aspektach zdrowia pomaga jedzenie czosnku.

Reklama

Wpływ czosnku na funkcjonowanie układu krwionośnego

Czosnek ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego. Wystarczy jeść pół ząbka czosnku dziennie, aby uchronić się przed zakrzepami, które mogą spowodować atak serca lub udar mózgu. Zmniejsza on przy tym lepkość krwi i działa przeciwmiażdżycowo.

Wspomaga metabolizm tłuszczów, obniżając poziom cholesterolu we krwi, dlatego u osób z chorobami serca zaleca się dwa ząbki dziennie. Ale nie tylko im. Spożywanie świeżego czosnku obniża stężenie cukru we krwi.

Dzięki wielu zawartym w nim substancjom, w tym witaminie C, czosnek pobudza działanie układu odpornościowego. Niszczy przy tym nawet bakterie oporne na antybiotyki.

Reklama

Czosnek i choroby płuc

Jak się okazuje, czosnek pomaga w przewlekłych zapaleniach oskrzeli. Ponadto, według wyników badań naukowców z Chin, regularne jedzenie surowego czosnku o 44% może zmniejszyć ryzyko raka płuc. W przypadku osób palących to ryzyko zmniejsza się o 30%.

Reklama

Inne właściwości czosnku

Cały czas trwają badania dotyczące wpływu czosnku na organizmu. Zawiera on z pewnością subtancje chemiczne mogące działać przeciwnowotworowo.

Niszczy on pasożyty przewodu pokarmowego, przeciwdziała przy tym malarii.

Co więcej, działa wykrztuśnie, ma działanie żółciotwórcze i żółciopędne.

Reklama

Jak jeść czosnek?

Powszechnie zaleca się jedzenie surowego czosnku, siekanego lub kruszonego. Można rozetrzeć go z masłem na kanapce lub dodać do napoju. Pycha raczej nikt nie powie - ale Na zdrowie - z pewnością!

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Przeczytaj artykuł
Ile czosnku dziennie?
Dzienna dawka czosnku
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - jak zrobić i na co pomaga?
Jarmuż trzymany w rękach
Jarmuż - jakie ma właściwości i jak go jeść? Przepisy
świeże buraki w głębokim talerzu
Buraki - właściwości i wartości odżywcze. Jak przetwarzać?
Czosnek powodujący uczulenie
Uczulenie na czosnek - objawy. Jak sobie radzić z alergią?
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Jak mobilizować bliznę? 🩹
Sprawdź!