Dla Ciebie, na zdrowie!

Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek od tysięcy lat znany jest ze swojego dobroczynnego wpływu na organizm. Ma zastosowanie wzmacniające, działa antybakteryjnie i przeciwbólowo, a przy tym poprawia stan dróg oddechowych. Jest idealny przy leczeniu przeziębień.
Spis treści

To prawda, zapach z ust po zjedzeniu czosnku nie należy do najbardziej przyjemnych. Ale spożywane regularnie ząbki czosnku wielu nieprzyjemności pozwalają oszczędzić.
Aż ciężko uwierzyć, w jak wielu aspektach zdrowia pomaga jedzenie czosnku.

Reklama

Wpływ czosnku na funkcjonowanie układu krwionośnego

Czosnek ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego. Wystarczy jeść pół ząbka czosnku dziennie, aby uchronić się przed zakrzepami, które mogą spowodować atak serca lub udar mózgu. Zmniejsza on przy tym lepkość krwi i działa przeciwmiażdżycowo. Wspomaga metabolizm tłuszczów, obniżając poziom cholesterolu we krwi, dlatego u osób z chorobami serca zaleca się dwa ząbki dziennie. Ale nie tylko im. Spożywanie świeżego czosnku obniża stężenie cukru we krwi.

Poznaj właściwości i przepis na: Syrop z czosnku

Czosnek a odporność

Dzięki wielu zawartym w nim substancjom, w tym witaminie C, czosnek pobudza działanie układu odpornościowego. Niszczy przy tym nawet bakterie oporne na antybiotyki.

Reklama

Czosnek i choroby płuc

Jak się okazuje, czosnek pomaga w przewlekłych zapaleniach oskrzeli. Ponadto, według wyników badań naukowców z Chin, regularne jedzenie surowego czosnku o 44% może zmniejszyć ryzyko raka płuc. W przypadku osób palących to ryzyko zmniejsza się o 30%.

Inne właściwości czosnku

Cały czas trwają badania dotyczące wpływu czosnku na organizmu. Zawiera on z pewnością subtancje chemiczne mogące działać przeciwnowotworowo.

Niszczy on pasożyty przewodu pokarmowego, przeciwdziała przy tym malarii.

Co więcej, działa wykrztuśnie, ma działanie żółciotwórcze i żółciopędne.

Reklama

Jak jeść czosnek?

Powszechnie zaleca się jedzenie surowego czosnku, siekanego lub kruszonego. Można rozetrzeć go z masłem na kanapce lub dodać do napoju. Pycha raczej nikt nie powie - ale Na zdrowie - z pewnością!

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i zastosowanie. Na co pomaga?
Mniszek lekarski w na stole
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Koszerne jedzenie
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości i skutki uboczne. Na co pomaga?
Drzewo oczar wirginijski
Oczar wirginijski - właściwości i zastosowania. Jak działa?
Korzeń żeń-szenia na wiklinowym półmisku
Żeń-szeń - jakie ma właściwości i na co pomaga? Działanie
Może to Cię zainteresuje
Sproszkowana chlorella
Chlorella - właściwości i działanie. Z czym nie łączyć?
Antyoksydanty
Wolne rodniki - powstawanie i skutki. Jak się ich pozbyć?
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości i skutki uboczne. Na co pomaga?
Korzeń żeń-szenia na wiklinowym półmisku
Żeń-szeń - jakie ma właściwości i na co pomaga? Działanie

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie objawy alergii są dla Ciebie najbardziej uciążliwe?