Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗
Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗
Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗

Jaką kawę wybrać? Co wpływa na jej smak i aromat?

66 proc. Polaków regularnie pije kawę. Średnio na jednego z nas przypada nieco ponad jedna filiżanka dziennie. To nieco mniej niż w innych krajach europejskich. Trzeba jednak przyznać, że napoje kawowe zdobyły ogromną popularność, odkąd weneccy kupcy w XVII wieku przywieźli pierwsze worki z ziarnami. Różnimy się znacznie preferencjami - niektórzy wybierają intensywne kawy ziarniste, inni mają wrażliwsze kubki smakowe i szukają kaw z łagodnym smakiem. Możemy parzyć ją w tradycyjny sposób, bądź korzystać z ekspresu - przelewowego, automatycznego, kolbowego, a także kapsułkowego. Dobór kawy ma jednak ogromne znaczenie. Przygotowaliśmy syntetyczny przewodnik, który ułatwi Ci wybór kawy. Opowiadamy o smaku, aromacie, rodzajach i innych cechach, które mają wpływ na nasze zadowolenie.
Przygotowanie filiżanki kawy
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Smak, aromat i inne cechy kawy

Niektórzy z nas wyczuwają tylko słodki, kwaśny lub gorzki smak kawy. U innych rozróżnienie to sprowadza się do dobrej kawy i tej gorszej. Warto jednak zwracać uwagę na smak i aromat.

Ziarna pochodzące z Ameryki Południowej są słodsze, z nutami karmelu, miodu, nieco czekoladowe. To dość słodka kawa, często też orzechowa. W Ameryce Środkowej wachlarz ten jest szerszy - w niektórych regionach otrzymuje się nuty owoców, w innych kawa jest bardziej kwiatowa.

Te dwa profile smakowe dominują też w Afryce, choć koneserzy wyczuwają wyraźne różnice. Na pewno są to kawy z wyższą kwasowością. W Azji samo ziarno różni się znacznie w zależności od obszaru.

W niektórych dominują przyprawy, w innych owoce. To, jaka kawa będzie najlepsza dla Ciebie, zależy od Twojego gustu - najłatwiej go poznać, próbując różnych odmian.

Podstawowe rozróżnienie to Arabica i Robusta. Pierwsza jest łagodniejsza, ze stosunkowo niską zawartością kofeiny. W drugiej smak i aromat kawy jest bardziej drapieżny, cierpki, ostry.

Zawartość kofeiny jest wyższa, jednak kawa jest wyraźnie gorzka, a takie zarysowanie goryczki nie każdemu będzie odpowiadać.

Na rynku znajdziemy też w dużych ilościach mieszanki Arabiki i Robusty w różnych proporcjach. Przyjemne cappuccino, czy latte najlepiej smakuje na bazie Arabiki, ale intensywny napój z dużą zawartością Robusty też może zdobyć Twoje serce.

Pamiętaj, że jeśli chcesz odkryć przyjemny posmak - czy to owoców, czy karmelu - znaczenie ma także stopień palenia ziaren kawy. W kawach jasno i średnio palonych dominują nuty owocowe. Wysoki stopień palenia kawy sprawia, że dominuje ciemna czekolada i dym. Trudniej też w nich poznawać charakterystyczne nowe smaki.

Możemy sięgać po kawy jednorodne, bądź mieszanki. Pierwsze zawierają ziarna kawy z jednego regionu, a nawet jednej uprawy.

Miłośnicy kawy chętnie poznają charakterystykę, jaką oferuje region czy kraj pochodzenia. Niektóre mają bardziej delikatny smak, inne są esencjonalne. Na smak kawy wpływ ma między innymi gleba, opady, temperatura ,czy wysokość upraw.

Poznając "single" sprawiamy, że picie kawy zmienia się w podróż po świecie. Alternatywą są mieszanki - mniej lub bardziej przemyślane kompozycje, które pozwalają osiągnąć konkretne cechy - wybraną słodycz, gorycz, czy kwasowość kawy.

Reklama

Rodzaje kawy - od ziarnistej po rozpuszczalną

Jaka kawa jest najlepsza? Największym uznaniem cieszą się kawy ziarniste. Duże znaczenie ma jednak wygoda w codziennym sporządzaniu tego eleganckiego napoju.

Każdy z nas stawia na inny sposób parzenia kawy - ekspres przelewowy, automatyczny, kolbowy, czy alternatywy.

Najszybsze w przyrządzaniu są kawy kapsułkowe i rozpuszczalne, w których jednak trudno o wyczucie konkretnych nut.

Kawa ziarnista

Tak, jak mówiliśmy, zdaniem koneserów jest to zdecydowanie najlepsza kawa. Do nas należy dobór grubości mielenia, dostosowany do rodzaju urządzenia.

Możemy więc wybrać kawę, która nam najbardziej odpowiada, a następnie stopniowo szukać odpowiedniej grubości. Tu oczywiście potrzebny jest młynek.

W ekspresie automatycznym zazwyczaj jest on zamontowany na stałe. Często urządzenia są wyposażone w możliwość regulacji młynka - możemy sami znaleźć idealną grubość mielenia.

Najlepsza kawa ziarnista to kawa speciality - z renomowanej plantacji, z umiejętnie palonych ziaren, wyselekcjonowana tak, by uzyskać naprawdę wysoką jakość.

Kawa mielona

Tu niepotrzebne są nam młynki. Plusem jest wygoda - nie musimy długo się zastanawiać, wystarczy przyrządzić napój w ulubiony sposób.

Jednakże świeże mielenie, w którym sami szukamy idealnej grubości, na pewno przynosi nam więcej korzyści. W kawie mielonej jej smak i aromat jest słabszy. Mamy też niższą zawartość kofeiny.

Jeśli zależy Ci na uproszczenie procesu i w codziennym biegu szukasz prostych rozwiązań, sięgnij po kawy mielone.

Kawa w kapsułkach

Kawy kapsułkowe nie cieszą się dużym uznaniem koneserów. Nie otrzymuje się nich z najlepszej kawy ziarnistej - ziarna są raczej niższego gatunku, a proces palenia kawy przeprowadza się przemysłowo.

Ekspres kapsułkowy jednak idealnie sprawdzi się wtedy, gdy naprawdę zależy Ci na czasie, a nie na wyodrębnianiu wyszukanych nut smakowych konkretnych ziaren.

Jeśli wiesz, jaką kawę lubisz, z łatwością wybierzesz odpowiedni dla siebie rodzaj napoju - latte, cappuccino, flat white, espresso, grande i wiele innych.

Warto jednak wiedzieć, że w niektórych kapsułkach znajduje się kawa rozpuszczalna, a nie mielona - rzutuje to na smak, aromat i zawartość kofeiny.

Kawa rozpuszczalna

Po kawę ziarnistą sięgają koneserzy. Na co dzień - w porannym pośpiechu, w przerwie w pracy - dobrze sprawdza się jednak kawa rozpuszczalna.

Ten rodzaj kawy często jest dość kwaśny. Trudno tu mówić o wyodrębnianiu smaku i aromatu ziaren. Często możemy jednak skorzystać z dodatkowych aromatów - na przykład wanilii, orzechów, czy czekolady.

Jak wybrać dobrą kawę?

Istotnym czynnikiem podczas wyboru kawy jest jej sposób parzenia. Jeśli planujesz sporządzać ją w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym, czy prasie francuskiej, sprawdź kawy przeznaczone do espresso.

Są to palone ziarna o ciemnobrązowym kolorze. Wyróżnia je to, że pod wpływem ciśnienia tracą nieco nieprzyjemnej goryczy. Mamy tu wyrazisty smak kawy z nutą słodyczy.

To samo dotyczy kaw do ekspresu automatycznego. Ekspresy przelewowe, chemexy, dripy zakładają delikatny smak, w którym można wyczuwać niuanse. Do nich wybieramy kawy, w których same ziarna są jaśniejsze.

Jeśli chcesz kupić dobrą kawę, zastanów się nad krajem pochodzenia. Z czasem poznajemy cechy charakterystyczne kawy z danego obszaru.

Wyjątkowym smakiem możemy cieszyć się, jeśli dobrej jakości ziarna kawy zostaną wypalone w uznanych palarniach. Powszechnie przyjęto, że ideałem jest włoska kawa.

W praktyce jednak włoskie palarnie są z reguły przemysłowe. Jeśli chcemy spróbować kaw speciality, potrzebujemy palarni niszowych i rzemieślniczych.

Najlepsza jest dość świeża kawa. Świeżość kawy wiąże się z tym, jaki czas upłynął od daty palenia. Jeśli chcemy wybrać najlepszą kawę ziarnistą, na opakowaniu kawy znajdziemy taką informację.

Mówimy jednak o tych wysokiej klasy produktach. Wybierajmy nieodległą datę palenia, choć nie oznacza to, że im świeższa, tym lepsza - za świeża też nie będzie najlepsza i powinna trochę poleżeć.

Kawę znajdziesz także w medme sklep. Możesz wybrać m.in.:

  • Costa Signature Blend Medium kawa palona ziarnista 500g - to kawa ziarnista o średnim stopniu palenia, czyli taka, którą możemy sporządzić na przykład w ekspresie przelewowym. Jest autorską kompozycją arabiki i robusty. Otrzymujemy niską kwasowość. Dominują nuty orzechowe, karmelu i owoców. Jednocześnie jest relatywnie mocna. Można z niej otrzymać espresso.
  • Pellini Espresso Bar Vivace Espresso ziarnista 1 kg - kawa ziarnista przeznaczona do sporządzania espresso. Arabica stanowi 80 proc. tej mieszanki, robusta nadaje kompozycji wyrazistości. To produkt o dużej zawartości kofeiny. Jest aromatyczna i dość słodka, o niskiej kwasowości. Mamy pewien pikantny posmak. Kofeina w dużej dawce na pewno pomoże przebrnąć przez poranny rozruch i popołudniowy spadek energii.
  • Alce Nero − Kawa 100% Arabica Espresso mielona − 250 g - to kawa do ekspresu ciśnieniowego lub parzenia w filiżance. Pozyskiwana jest z ekologicznej uprawy kawowca. Jej składnikiem jest wyłącznie Arabica, jednak pozyskiwana w różnych regionach - Nikaragui, Peru i Kostaryki. Ważnym aspektem jest tutaj fakt, iż ta kawa ma status fair trade. To oznacza, że jest pozyskiwana w sposób etyczny, bez wyzysku pracowników. Trzeba bowiem wiedzieć, że plantacje często wiążą się z urągającymi godności warunkami pracy.
  • Mount Hagen − Kawa rozpuszczalna Arabica / Robusta BIO − 100 g - w tym wypadku otrzymujemy połączenie odmiany Arabica i Robusta. Do tej mieszanki wykorzystano ziarna z upraw ekologicznych. Palarnia Mount Hagen specjalizuje się właśnie w produktach bio. Tu także mamy warunki Fair Trade. Oferuje także wiele innych kaw, w tym ziarnistych o różnych stopniach palenia ziaren. Stawia na odpowiedzialność społeczną i wobec środowiska naturalnego.
  • Nescafe Dolce Gusto Latte Macchiato Caramel Kawa w kapsułkach 8 x 13,2 g + 8 x 5 - to idealna kawa w codziennym biegu - słodkie, przyjemne karmelowe latte macchiato. Przeznaczone jest do ekspresów Dolce Gusto i tylko w takich może być sporządzane. Kawa składa się z dwóch kapsułek - jednej z kawą, drugiej z mlekiem. Uzyskujemy dobrą konsystencję, wyraźnie rozwarstwiony napój i ładną piankę. Karmelowe nuty są sposobem na umilenie popołudnia. Kawę sporządza się błyskawicznie - w domowym zaciszu możemy się cieszyć ekspresowym latte macchiato.

Reklama

Dobra kawa cieszy aromatem i stawia na nogi

Jaką kawę ziarnistą wybrać, jaka mielona będzie najlepsza, jaką stosować w ekspresach ciśnieniowych, a jaką, kiedy chcemy korzystać z kawiarki? Poszukiwanie idealnej kompozycji i profilu smakowego może być czasochłonne.

Z czasem odkrywamy, że na co dzień najbardziej odpowiada nam na przykład kawa z Brazylii, ale od czasu do czasu preferujemy produkty z Afryki i Azji. Nie ma na to innego sposobu niż wciąż odkrywać nowe propozycje.

Barista drzemie w wielu z nas - trzeba tylko rozejrzeć się w sklepach. Jeśli chcesz wybrać kawę i nie tracić czasu na wędrówki między półkami, sprawdź naszą ofertę.

W medme sklep proponujemy zróżnicowaną kawę z całego świata. Jest to dobrym rozwiązaniem, gdy dopiero poznajesz nowe smaki lub chcesz sprawdzić bardziej wyszukane profile.

Wyszukujemy bowiem nieustannie produktów u różnych dostawców, szukając atrakcyjnych promocji dla naszych klientów. Wygodna płatność i dostawa pod drzwi - oszczędność czasu i pieniędzy. Zapraszamy na zakupy w medme sklep!

Czytaj również
Aleksandra Seń
Artykuł napisany przez
Aleksandra Seń
Specjalistka od SEO, zorientowana na sektor medyczny oraz zagadnienia HR. Swoje umiejętności rozwijała pracując w firmach marketingowych i redakcjach online. Obecnie jest doktorantką studiującą kulturę i religię na Uniwersytecie Wrocławskim, gdzie skupia się na badaniach nad zbiorową pamięcią i dziedzictwem kulturowym. W czasie wolnym eksploruje górskie trasy i odkrywa wyjątkowe elementy designu z lat sześćdziesiątych.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Napoje
Złote mleko - przepis z kurkumą. Jak zrobić i na co pomaga?
Filiżanka mleka z kurkumą
Herbata z hibiskusa: właściwości i przeciwwskazania. Kto powinien ją pić?
Herbata z rośliny hibiskus
Nalewka z czosnku niedźwiedziego - właściwości. Jak ją zrobić i kiedy dawkować?
Nalewka z czosnku niedźwiedziego na białym tle
Podobne artykuły
Woda z brzozy
Jakie właściwości ma woda brzozowa? Poznaj działanie i zastosowanie
Wypicie piwa a jazda samochodem
Ile trzyma jedno piwo i jak dużo można wypić przed prowadzeniem auta?
Zastosowanie imbiru w leczeniu
Syrop z imbiru, miodu i cytryny, czyli domowy sposób na przeziębienie i kaszel
Grzaniec alkoholowy
Grzaniec - jak go zrobić? Rodzaje, właściwości i przepis
Parzenie melisy
Melisa - właściwości i działanie. Jak parzyć i ile razy dziennie pić?

Reklama


Czym się różni odporność swoista od nieswoistej?
Sprawdź!