Mleko migdałowe – właściwości, kalorie. Jak zrobić?

mleko migdałowe

 

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Mleko migdałowe jest pochodzenia roślinnego, dlatego najczęściej sięgają po nie osoby, które są wegetarianami, a także ci, którzy cierpią na nietolerancję laktozy. Jest to świetny zamiennik popularnego krowiego mleka. Mleka migdałowego należy szukać na półkach ze zdrową żywnością, ale można je przygotować także w domu, przepis na mleko migdałowe domowe jest niezwykle prosty.

Mleko migdałowe cechuje szereg korzystnych właściwości, dlatego warto podawać je nawet niemowlakom i małym dzieciom.

Przed jego zakupem warto zapoznać się ze składem, jednak najlepszym rozwiązaniem jest domowe mleko migdałowe, gdyż jest bardzo łatwe do przygotowania, ale i zdecydowanie tańsze od sklepowego. Dodatkowo w ten sposób można uniknąć niechcianych substancji słodzących oraz stabilizatorów.

Mleko migdałowe – co to jest?

Mleko migdałowe, jak sama nazwa wskazuje, wykonane jest z migdałów, czyli orzechów. Pijąc je regularnie można dostarczyć do organizmu wiele cennych substancji odżywczych. Warto wybierać mleko migdałowe bez cukru, który często dodawany jest jako jeden z głównych składników, dlatego najlepiej wykonać je samemu.

Coraz popularniejsze jest również mleko migdałowe w proszku, którego największą zaletą jest długi termin ważności, ponieważ wynosi około dwa miesiące od otwarcia. Wystarczy 2-3 łyżeczki produktu rozpuścić w ciepłej, bądź zimnej wodzie i napój jest gotowy do picia.

Dowiedz się: Co jeść, żeby nie chorować? 10 produktów żywnościowych, które podnoszą odporność

Mleko migdałowe – właściwości

Właściwości mleka migdałowego pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu i dostarczają szeregu wartościowych składników, a wszystko to za sprawą migdałów, które:

  • zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy,
  • obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
  • korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia,
  • poprawiają pamięć,
  • redukują napięcie,
  • działają antydepresyjnie,
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Mleko migdałowe zalecane jest również w czasie diety, gdyż poprzez dużą zawartość błonnika, sprawia, że uczucie głodu zostaje zaspokojone na długo, bez chęci podjadania. Ze względu na niski indeks glikemiczny, migdały, a tym samym również mleko migdałowe, są dobrym produktem dla diabetyków. Migdały są także skarbnicą żelaza, cynku, kwasu foliowego oraz wapnia.

Dodatkowo, migdały zawierają również witaminę E, która ma właściwości antyoksydacyjne, ale i pozytywnie wpływa na kondycję skóry, dlatego migdały są również częstym składnikiem kremów. Jest to produkt zalecany alergikom, gdyż nie ma w sobie ani glutenu i laktozy.

Mleko migdałowe - zastosowanie

Znając już szereg właściwości mleka migdałowego, warto również wiedzieć w jaki sposób można je spożywać. Niektórzy piją je w szklance, a inni dodają do wypieków czy deserów.

Mleko migdałowe – do czego go używać?

  • mleko migdałowe do kawy – wielu smakoszy kawy nie wyobraża jej sobie bez j mleka. Mleko krowie, warto zastąpić właśnie migdałowym, które doda aromatu i zniweluje charakterystyczny smak goryczy, który daje kawa;
  • do ciast i deserów – to świetny zamiennik mleka krowiego, który sprawdzi się, jako dodatek do różnorakich ciast i słodkich przekąsek. Mleko migdałowe jest delikatnie słodkie, o rzadkiej konsystencji;
  • do naleśników – miłośnicy naleśników zdecydowanie powinni wypróbować mleko roślinne do ich przygotowania. Może być to właśnie mleko migdałowe, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj mleko sojowe, owsiane czy ryżowe.

Mleko migdałowe jest także bardzo często wykorzystywane w kosmetyce. Można je znaleźć w balsamach do ciała, kremach do twarzy, maseczkach, peelingach czy odżywkach do włosów.

Jak zrobić mleko migdałowe?

Jak zrobić mleko migdałowe? Zanim rozpoczną się poszukiwania gotowego produktu na półkach sklepowych, warto spróbować wykonać samodzielnie mleko migdałowe. Jak je zrobić? Przepis na mleko migdałowe jest niezwykle prosty i tani, a do tego istnieje gwarancja, że nie znajdą się w nim żadne dodatkowe polepszacze smaku.

Jak samemu zrobić mleko migdałowe? Potrzebne będą takie składniki, jak:

  • woda,
  • migdały,
  • blender,
  • miska,
  • gaza.

Migdały należy zalać wodą i wstawić na noc do lodówki do namoczenia. Rano należy odsączyć wodę, która nie będzie już potrzebna, a migdały przełożyć do blendera i dolać do nich cztery szklanki przegotowanej wody. Po dokładnym zmiksowaniu trzeba sięgnąć po gazę, zwracając uwagę, by miała jak najmniejsze dziurki. Całość należy przecedzić przez szmatkę i przelać do szklanego słoika. W ten sposób mleko migdałowe domowe jest gotowe, pozostałą papkę warto wykorzystać np. do przygotowania ulubionego deseru.

Sprawdź: Maść propolisowa - zastosowanie, działanie. Jak zrobić?

Mleko migdałowe – kalorie

Wiele osób zastanawia się ile właściwe kalorii ma mleko migdałowe? Dla porównania warto zestawić je z mlekiem krowim.

W 100 ml napoju migdałowego, w zależności od marki, znajduje się ok. 30-40 kcal, natomiast w mleku krowim ok.40-50 kcal. Poza liczbą kalorii warto również znać pozostałe wartości odżywcze mleka migdałowego.

Mleko migdałowe – skład wartości odżywczych (w 100 ml):

  • białko – ok. 1g,
  • tłuszcz – ok. 2g,
  • węglowodany – ok. 1,5g,
  • błonnik – ok. 1g.

Mleko krowie – wartości odżywcze (w 100 ml):

  • białko – ok. 3,5g,
  • tłuszcz – ok. 1g,
  • węglowodany – ok. 5g,
  • błonnik – 0g.

Gdzie kupić mleko migdałowe?

Należy szukać go w sklepach ze zdrową żywnością lub we wszystkich większych supermarketach, również na półkach z żywnością ekologiczną. W pierwszej kolejności warto sięgnąć po mleko migdałowe niesłodzone lub przygotować je samodzielnie w domu.