Znajdź chorobę

Alergia na białka mleka krowiego - przyczyny, objawy, badania i leczenie

Alergia na białka mleka jest najczęściej występującą alergią pokarmową. Dotyczy przede wszystkim dzieci i zanika wraz z wiekiem. Objawia się zmianami skórnymi, kaszlem oraz wymiotami. Mimo, że nie ma na nią skutecznego leku to odpowiednio dobrana dieta łagodzi symptomy alergii na mleko i zapobiega ich nawracaniu. Poznaj przyczyny, objawy i sposoby leczenia alergii na białka mleka.

Spis treści

Białko mleka krowiego jest najczęstszym alergenem pokarmowym. Schorzenie to dotyka przede wszystkim małe dzieci. Szacuje się że około 5-15% noworodków może posiadać ten typ alergii. U większości dzieci objawy choroby ulegają samoistnemu ustąpieniu wraz z wiekiem (około 2-3 roku życia). Ten typ alergii należy do rzadkości u osób dorosłych. Mimo, iż nie ma skutecznego lekarstwa na tę chorobę, odpowiednio prowadzona dieta może prowadzić do ustąpienia objawów i zapobiegania ich nawrotom. Do rozwoju objawów alergii dochodzi zazwyczaj w okresie od kilku minut do kilku godzin od spożycia mleka, a ich nasilenie jest zróżnicowane od lekkiego do ciężkiego w zależności od stopnia nadwrażliwości.

Alergia na białka mleka - przyczyny

Wszystkie typy reakcji alergicznych na pokarmy związane są z nieprawidłowym działaniem układu odpornościowego (immunologicznego). Prawidłowo zajmuje się on obroną organizmu przed atakami różnych szkodliwych związków i mikroorganizmów, takich jak bakterie lub wirusy. W przypadku alergii na białka mleka krowiego rozpoznaje on niektóre białka mleka jako szkodliwe i rozpoczyna z nimi walkę (chociaż same w sobie nie stanowią zagrożenia). Wówczas układ immunologiczny pobudza tworzenie w organizmie szeregu substancji takich jak np. histamina – które powodują wystąpienie objawów reakcji alergicznej po spożyciu mleka.

Zobacz wideo: Alergia jest dziedziczna

Mleko krowie zawiera szereg uczulających białek. Najczęściej nadwrażliwość powodują 4 białka:

  • β laktoglobulina – która jest najczęstszym i najważniejszym alergenem, uczula zdecydowaną większość osób (80%), brak jest tego białka w mleku ludzkim,
  • kazeina – uczula ponad połowę chorych, wystąpienie po raz pierwszy objawów alergii na białko mleka krowiego u osób dorosłych wskazuje właśnie na uczulenie spowodowane kazeiną,
  • α laktoalbumina,
  • albumina surowicy bydlęcej.

Najczęściej występuje uczulenie na więcej niż jeden składnik mleka. Należy również pamiętać, że wyżej wymienione białka występują również w innych produktach wytwarzanych z mleka. Dodatkowo u osób uczulonych na mleko krowie objawy alergii mogą wystąpić również po spożyciu mleka koziego, owczego, a rzadko sojowego. Niekiedy do rozwoju alergii dochodzi u niemowlaków karmionych wyłącznie piersią, w tym przypadku należy przeanalizować dietę matki.

Nie należy mylić alergii na białka mleka krowiego z nietolerancją laktozy. W obu przypadkach występują niepokojące objawy po spożyciu mleka, różna jest natomiast przyczyna obu schorzeń. Mechanizm alergii omówiono powyżej. Natomiast w przypadku nietolerancji laktozy za rozwój objawów odpowiedzialny jest defekt w trawieniu jednego z cukrów (laktoza) zawartych w mleku, który skutkuje wystąpieniem objawów. Podobnie jak w przypadku alergii na mleko, osoby z nietolerancją laktozy powinny unikać produktów mlecznych, ale z zupełnie innych przyczyn.

Alergia na mleko - objawy

Objawy alergii na białko mleka krowiego mogą być bardzo zróżnicowane. Łączy je jedno – spożycie mleka powoduje wystąpienie niepokojących symptomów, chociaż sam czas wystąpienia zmian może się wahać od kilku minut do kilku godzin.

Objawy występujące krótko po spożyciu mleka to:

  • pokrzywka,
  • swędząca wysypka, zlokalizowana najczęściej wokół ust,
  • pojawienie się kaszlu lub świstów podczas oddychania,
  • wymioty lub ulewanie u dzieci.

W dłuższym odstępie czasu mogą wystąpić:

  • luźne stolce (niekiedy zawierające krew),
  • biegunka lub zaparcia,
  • bóle, wzdęcia brzucha,
  • nieżyt nosa (alergiczny),
  • nadmierne łzawienie oczu, alergiczne zapalenie spojówek,
  • napady kolki u niemowlaków,
  • nieprawidłowy wzrost u dzieci.

Najczęściej występuje kilka różnych objawów choroby w tym samym czasie.

Rzadko dochodzi do rozwoju ciężkich reakcji alergicznych – wstrząsu anafilaktycznego. Jest to stan, który zagraża życiu. Jeśli krótko po spożyciu mleka wystąpią: znaczne problemy z oddychaniem z towarzyszącym swędzeniem, zaczerwienieniem twarzy, zaburzeniami świadomości spowodowanymi nagły spadkiem ciśnienia krwi - należy pilnie zgłosić się do lekarza lub wezwać pogotowie!

Najważniejsze jest skojarzenie mechanizmu spożycia mleka z rozwojem niepokojących objawów. Stanowi to klucz do właściwego, i przede wszystkim wczesnego, zdiagnozowania choroby, a tym samym właściwego jej leczenia.

Alergia na mleko - wizyta u lekarza

Alergia na białko mleka krowiego występuje głównie u małych dzieci, dlatego najczęściej diagnostyką choroby oraz jej leczeniem zajmują się lekarze pediatrzy. Jeśli pierwsze objawy alergii wystąpiły u dorosłych - terapią zajmują się lekarze pierwszego kontaktu. W przypadku nasilonej alergii lub gdy jej złożony charakter wymaga specjalistycznych metod diagnostycznych – chorzy kierowani są do lekarzy alergologów.

Przykładowe pytania które warto zadać lekarzowi:

  • Czy jest to alergia na białka mleka krowiego czy nietolerancja laktozy?
  • Jakie rodzaje testów będą potrzebne do zdiagnozowania choroby? Czy wymagają one specjalnego przygotowania?
  • Czy moje dziecko „wyrośnie” z tej alergii?
  • Czy jest dostępne jakieś leczenie, czy wystarczy tylko unikanie mleka i produktów mlecznych?
  • Jakie pokarmy mogą zawierać produkty mleczne?

Pytania które mogą być zadane przez lekarza:

  • Kiedy po raz pierwszy wystąpiła reakcja uczuleniowa na mleko?
  • Proszę opisać jak wyglądała?
  • Czy zdarza się każdorazowo po spożyciu mleka (produktów mlecznych)?
  • Jak szybko po spożyciu mleka (produktów mlecznych) pojawiają się objawy reakcji alergicznej?
  • Jak ciężkie są takie objawy?
  • Czy udaje się zmniejszyć występowanie objawów poprzez unikanie mleka lub przyjmowanie leków przeciwalergicznych?
  • Co zaostrza objawy?
  • Czy ktoś w rodzinie był uczulony na mleko krowie?


Bibliografia

  • Edward Rudzki,„Alergeny” ,.,
  • red. Prof. Dr hab. Andrzeja Szczeklika,„Choroby wewnętrzne” ,.,
  • .,„Evidence-Based Medicine Guidelines” ,John Wiley and Sons,
  • J. Maleki, A. Wesley Burks, Ricki M. Helm,“ Food allergy”,.,
  • S. Hasan Arshad,„Allergy: an illustrated colour text”,.,
  • Richard Lawley, Laurie Curtis, Judy Davis,„The food safety hazard guidebook”,.,
Pytanie: Czy zdecydujesz się na bankowanie krwi pępowinowej swojego dziecka?

  Tak. Uważam, ze to dobre zabezpieczenie jego zdrowia

  Nie wiem, muszę głębiej zapoznać się z tematem

  Nie. Sądzę, że nie będzie to konieczne