Pierwszy w historii zabieg, który przywrócił słuch. Trwał 16 minut. Sprawdź❗
Pierwszy w historii zabieg, który przywrócił słuch. Trwał 16 minut. Sprawdź❗
Pierwszy w historii zabieg, który przywrócił słuch. Trwał 16 minut. Sprawdź❗

Seler naciowy - właściwości lecznicze i odżywcze. Jak wpływa na zdrowie?

Seler naciowy właściwości lecznicze zawdzięcza dużej zawartości życiodajnych witamin (A, B, C, E, K) oraz składników mineralnych (potas, fosfor, sód, magnez, wapń). Właściwości selera naciowego pozwalają też upatrywać w nim idealnego produktu żywnościowego dla wszystkich osób, które chcą w sposób zdrowy i zrównoważony zredukować masę ciała. Zobacz, jakie korzyści dla zdrowia niesie z sobą spożywanie selera.
Seler naciowy pokrojony na desce kuchennej
źródło:123RF
W skrócie
  • Seler naciowy jest od wieków znany i ceniony za swoje wyjątkowe właściwości.
  • Wykorzystywany jest przy leczeniu wielu chorób.
  • Zawiera nie tylko liczne witaminy czy minerały - jest też bogaty w wartości odżywcze.
Spis treści

Reklama

Właściwości lecznicze i odżywcze selera naciowego 

Seler naciowy (łac.: Apium graveolens) jest rośliną z rodziny selerowatych. Warzywo to od wieków cenione jest ze względu na wyjątkowe parametry odżywcze, ale też walory lecznicze. 

Seler naciowy, właściwości prozdrowotne zawdzięcza bogactwu zawartych w nim witamin oraz składników mineralnych, a także korzystnej proporcji białek, tłuszczów i węglowodanów (w tym błonnika) zarówno względem siebie nawzajem, jak też w odniesieniu do masy ogólnej produktu. 

Uwagę zwraca wyjątkowo niska kaloryczność selera, a także bardzo niski indeks glikemiczny. Wartości te sprawiają, że seler naciowy można spożywać w bardzo dużych ilościach, bez przybierania na masie, wyłącznie z korzyścią dla zdrowia. 

Reklama

Właściwości selera naciowego

Właściwości selera naciowego znajdują zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu chorób i zaburzeń wśród których wymienić można takie, jak:

  • nadciśnienie i zaburzenia funkcji nerek,
  • otyłość, cukrzyca,
  • kamica żółciowa,
  • zaburzenia pracy jelit,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • artretyzm (dna moczanowa),
  • osteoporoza,
  • nowotwory,
  • nadmierne starzenie się skóry.

Za tego typu działanie odpowiadają konkretne składniki selera, w tym przede wszystkim określone witaminy i minerały, wśród których znajdziemy silne antyoksydanty (witaminy C i E), związki stabilizujące pracę układu nerwowego (np. witamina B3), czy substancje obniżające ciśnienie tętnicze (np. potas).

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Witaminy w selerze naciowym

Witaminy w selerze naciowym stanowią relatywnie bogatą mieszankę o zróżnicowanych właściwościach. W jej skład wchodzą (wg danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych):

  • kwas askorbinowy (witamina C) – 3,1 mg. Działa antyoksydacyjnie, zapobiega starzeniu się i nowotworom,
  • tiamina (witamina B1) - 0.021 mg. Wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • ryboflawina (witamina B2) - 0.057 mg. Bierze udział w procesach przemiany materii i produkcji czerwonych krwinek, stabilizuje pracę układu nerwowego, zapewnia prawidłową pracę narządu wzroku,
  • niacyna (kwas nikotynowy, witamina B3, PP) - 0.320 mg. Wspiera prawidłową pracę mózgu, bezpośrednio uczestniczy w procesach metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów,
  • cholina (witamina B4 ) – 6,1 mg. Bierze udział w budowaniu struktur mózgu i układu nerwowego u płodu. Powinna być przyjmowana przez kobiety w ciąży,
  • kwas pantotenowy (witamina B5) - 0.246 mg. Uczestniczy w przemianach metabolicznych, działa przeciwzapalnie,
  • witamina B6 - 0.074 mg. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, krwionośny oraz immunologiczny,
  • witamina A - 449 µg. Poprawia kondycję skóry, odpowiada za prawidłowe widzenie, wspiera odporność, zapobiega nowotworom,
  • foliany (witaminy B9)– 36 µg. Stabilizują pracę systemu nerwowego oraz naczyniowo-sercowego,
  • witamina E - 0,27 mg. Działa antyoksydacyjnie,
  • witamina K - 29 µg. Wspiera wychwytywanie wapnia przez układ kostny.

Reklama

Składniki mineralne selera naciowego

Właściwości zdrowotne selera naciowego w dużym stopniu zawdzięczamy też obecności określonych składników mineralnych. 

  • Potas – 260 mg. Obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, reguluje pracę serca, bierze udział w przemianach węglowodanów i białek , stabilizuje gospodarkę elektrolitową organizmu oraz jego pH. Seler naciowy jest jednym z najbogatszych źródeł tego pierwiastka wśród wszystkich warzyw.
  • Sód – 80 mg. Przeciwdziała stanom zapalnym oraz reguluje gospodarkę wodną organizmu. Zmniejsza obrzęki. Działa korzystnie w przypadku schorzeń stawów.
  • Wapń – 40 mg. Wzmacnia kości, zapobiega osteoporozie.
  • Fosfor – 24 mg. Wzmacnia kości, stabilizuje pracę układu nerwowego.
  • Magnez – 11 mg. Zwiększa koncentrację. Ułatwia zasypianie. Zapobiega drżeniu mięśni.

Reklama

Właściwości odżywcze selera naciowego

Właściwości odżywcze selera naciowego czynią zeń idealny produkt dietetyczny. W 100 gramach produktu znajduje się:

●      95,4 g wody,

●      0,69 g białek,

●      0,17 g tłuszczów ogółem, w tym:

o  0,042 g nasyconych kwasów tłuszczowych,

o  0, 032 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,

o  0,079 g  kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.

●      2,97 g węglowodanów, w tym:

o  1,6 g błonnika pokarmowego,

o 1,34 cukrów (m.in. galaktozy, glukozy i fruktozy).

Efektem tego jest wybitnie niska kaloryczność – zaledwie 14 kcal/100 g (57kJ). Dla porównania, 100 gramów ziemniaków zawiera ok 75 kcal, marchwi - 46 kca,l a kalafiora i kapusty – około 25 kcal. Warto też podkreślić bardzo niski indeks glikemiczny selera naciowego, który wynosi zaledwie 15 IG. Dodatkową wartość stanowi znaczna zawartość błonnika, który reguluje procesy trawienne i zapewnia poczucie sytości przez długi czas po posiłku, ograniczając apetyt na kolejne dania.

Reklama

Seler naciowy w codziennej diecie - przykładowe przepisy

Seler naciowy to warzywo, z którego można zrobić wiele pysznych potraw. Poniżej prezentujemy kilka z nich. Warto jednak pamiętać, że przy przygotowywaniu dań z selera naciowego ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia!

Sałatka z selera naciowego - sałatka czy surówka z selera naciowego to świetny dodatek do obiadu lub idealna przekąska w ciągu dnia. Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego,
  • sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy,
  • marchew,
  • sól i pieprz.

Jabłko i marchewkę obieramy a następnie ścieramy na tarce, seler dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Wszystko mieszamy w misce i dodajemy sok oraz sól i pieprz. 

Dobrym urozmaiceniem sałatki może być także garść posiekanych orzechów włoskich.

Sok z selera naciowego - to pyszny napój i prawdziwa bomba witaminowa. Składniki:

  • 5-6 łodyg selera naciowego,
  • 1-2 jabłka.

Seler myjemy, jabłka obieramy ze skórki. Całość drobno kroimy i wrzucamy do sokowirówki. Tak powstały sok możemy jeszcze rozcieńczyć wodą.

Zupa z selera naciowego - kremowa i aromatyczna stanowi zdrowy i samkowity posiłek. Składniki:

  • seler naciowy (pęczek),
  • 4 ziemniaki,
  • szklanka mleka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • olej bądź oliwa,
  • przyprawy (sól, pieprz, tymianek, kurkuma).

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony w plasterki seler naciowy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalać wodą, dodać przyprawy oraz wyciśnięty czosnek. Gotować 25 minut. Dodać mleko - całość zblendować do gładkiej, kremowej konsystencji.

 

Czytaj również

Bibliografia

  • Celery, U.S. Departnment of Agroculture, https://fdc.nal.usda.gov [dostęp: 25.04.2022]
  • Normy żywienia dla populacji polskiej, pod red. M. Jarosza, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewskiej, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
  • A. Kujawa, Seler Naciowy, Wiadomości Rolnicze. Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, rok 1993, nr 22.
  • A. Najda, J. Dyduch, Seler naciowy - cenne warzywo (cz.II), Owoce, Warzywa, Kwiaty, rok 2006, nr 23.
  • C. M. Uklanska-Pusz, Wyśmienity seler naciowy, Mój Piękny Ogród, rok 2019, nr 9.
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Ugotowany młody bób w miseczce
Podobne artykuły
Sałatka z selerem naciowym
Seler naciowy - sprawdź przepisy na ciepłe potrawy z selera oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Szparagi - zielone i białe. Jakie mają właściwości i jak je ugotować?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam

Reklama


Jak się uchronić przed chorobami cywilizacyjnymi?
Sprawdź!