
Spis treści
- Właściwości lecznicze i odżywcze selera naciowego
- Właściwości selera naciowego
- Witaminy w selerze naciowym
- Składniki mineralne selera naciowego
- Właściwości odżywcze selera naciowego
Właściwości lecznicze i odżywcze selera naciowego
Seler naciowy (łac.: Apium graveolens) jest rośliną z rodziny selerowatych. Warzywo to od wieków cenione jest ze względu na wyjątkowe parametry odżywcze, ale też walory lecznicze. Seler naciowy właściwości prozdrowotne zawdzięcza bogactwu zawartych w nim witamin oraz składników mineralnych, a także korzystnej proporcji białek, tłuszczów i węglowodanów (w tym błonnika) zarówno względem siebie nawzajem, jak też w odniesieniu do masy ogólnej produktu.
Uwagę zwraca wyjątkowo niska kaloryczność selera, a także bardzo niski indeks glikemiczny. Wartości te sprawiają, że seler naciowy można spożywać w bardzo dużych ilościach, bez przybierania na masie, wyłącznie z korzyścią dla zdrowia.
Właściwości selera naciowego
Właściwości selera naciowego znajdują zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu chorób i zaburzeń wśród których wymienić można takie, jak:
- nadciśnienie i zaburzenia funkcji nerek,
- otyłość, cukrzyca,
- kamica żółciowa,
- zaburzenia pracy jelit,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- artretyzm (dna moczanowa),
- osteoporoza,
- nowotwory,
- nadmierne starzenie się skóry.
Za tego typu działanie odpowiadają konkretne składniki selera, w tym przede wszystkim określone witaminy i minerały, wśród których znajdziemy silne antyoksydanty (witaminy C i E), związki stabilizujące pracę układu nerwowego (np. witamina B3), czy substancje obniżające ciśnienie tętnicze (np. potas).
Witaminy w selerze naciowym
Witaminy w selerze naciowym stanowią relatywnie bogatą mieszankę o zróżnicowanych właściwościach. W jej skład wchodzą (dane: Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych:
- kwas askorbinowy (witamina C) – 3,1 mg. Działa antyoksydacyjnie, zapobiega starzeniu się i nowotworom,
- tiamina(witamina B1) - 0.021 mg. Wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego,
- ryboflawina(witamina B2) - 0.057 mg. Bierze udział w procesach przemiany materii i produkcji czerwonych krwinek, stabilizuje pracę układu nerwowego, zapewnia prawidłową pracę narządu wzroku,
- niacyna(kwas nikotynowy, witamina B3, PP) - 0.320 mg. Wspiera prawidłową pracę mózgu, bezpośrednio uczestniczy w procesach metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów,
- cholina(witamina B4 ) – 6,1 mg. Bierze udział w budowaniu struktur mózgu i układu nerwowego u płodu. Powinna być przyjmowana przez kobiety w ciąży,
- kwas pantotenowy(witamina B5) - 0.246 mg. Uczestniczy w przemianach metabolicznych, działa przeciwzapalnie,
- witamina B6- 0.074 mg. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, krwionośny oraz immunologiczny,
- witamina A– 449 µg. Poprawia kondycję skóry, odpowiada za prawidłowe widzenie, wspiera odporność, zapobiega nowotworom,
- foliany(witaminy B9)– 36 µg. Stabilizują pracę systemu nerwowego oraz naczyniowo-sercowego,
- witamina E– 0,27 mg. Działa antyoksydacyjnie,
- witamina K – 29 µg. Wspiera wychwytywanie wapnia przez układ kostny.
Składniki mineralne selera naciowego
Właściwości zdrowotne selera naciowego w dużym stopniu zawdzięczamy też obecności określonych składników mineralnych.
- Potas – 260 mg. Obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, reguluje pracę serca, bierze udział w przemianach węglowodanów i białek , stabilizuje gospodarkę elektrolitową organizmu oraz jego pH. Seler naciowy jest jednym z najbogatszych źródeł tego pierwiastka wśród wszystkich warzyw.
- Sód – 80 mg. Przeciwdziała stanom zapalnym oraz reguluje gospodarkę wodną organizmu. Zmniejsza obrzęki. Działa korzystnie w przypadku schorzeń stawów.
- Wapń – 40 mg. Wzmacnia kości, zapobiega osteoporozie.
- Fosfor – 24 mg. Wzmacnia kości, stabilizuje pracę układu nerwowego.
- Magnez – 11 mg. Zwiększa koncentrację. Ułatwia zasypianie. Zapobiega drżeniu mięśni.
Właściwości odżywcze selera naciowego
Właściwości odżywcze selera naciowego czynią zeń idealny produkt dietetyczny. W 100 gramach produktu znajduje się:
● 95,4 g wody,
● 0,69 g białek,
● 0,17 g tłuszczów ogółem, w tym:
o 0,042 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
o 0, 032 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
o 0,079 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.
● 2,97 g węglowodanów, w tym:
o 1,6 g błonnika pokarmowego,
o 1,34 cukrów (m.in. galaktozy, glukozy i fruktozy).
Efektem tego jest wybitnie niska kaloryczność – zaledwie 14 kcal/100 g (57kJ). Dla porównania, 100 gramów ziemniaków zawiera ok 75 kcal, marchwi - 46 kca,l a kalafiora i kapusty – około 25 kcal. Warto też podkreślić bardzo niski indeks glikemiczny selera naciowego, który wynosi zaledwie 15 IG. Dodatkową wartość stanowi znaczna zawartość błonnika, który reguluje procesy trawienne i zapewnia poczucie sytości przez długi czas po posiłku, ograniczając apetyt na kolejne dania.
Czytaj też:
Bibliografia
- Celery, U.S. Departnment of Agroculture, https://fdc.nal.usda.gov
- Mirosław Jarosz, Normy żywienia dla populacji polskiej, Instytut Żywności i Żywienia
Oceń artykuł
(liczba ocen 47)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!