Zupa cydrowa na chlebie razowym z jajkiem

Składniki

  • 200g chleba razowego
  • 200ml cydru jabłkowego
  • 150-300ml wody
  • 6 listków natki pietruszki
  • 1 jajko "zerówkę" lub "jedynkę"
  • łyżka oliwy
  • świeżo mielony pieprz
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Chleb pokrój na kromki o grubości ok. 1cm. Odkrój z nich skórkę, a następnie pokrój w kostkę. Chleb przełóż do rondla i zalej cydrem oraz połową wody. Naczynie wstaw na ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Gdy chleb zmięknie, zacznij go miksować, stopniowo dolewając zachowaną wodę - aż do uzyskania gładkiej, ale zawiesistej konsystencji. Jajko ugotuj wedle upodobań - na miękko lub na półtwardo. Zupę przelej do talerza, rozsyp całe listki natki pietruszki i przełóż jajko rozdzielone dłońmi. Na zupę wylej oliwę i dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni