Muesli z ziołowym jogurtem, orzechami laskowymi, żurawiną i ogórkiem kiszonym

Składniki

  • 50g płatków owsianych
  • 5g świeżych listków kolendry
  • 5g świeżych listków mięty
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 16g orzechów laskowych
  • 50g ogórka kiszonego
  • 8g suszonej żurawiny
  • kilka listków kolendry i mięty do dekoracji
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Liście mięty i kolendry posiekaj nożem jak najdrobniej, przełóż do moździerza i zacznij ucierać na pastę. Dodaj dwie łyżki jogurtu naturalnego do moździerza i dalej rozcieraj zioła na gładką, zieloną masę, a następnie dolej pozostałą część jogurtu i wymieszaj łyżką dokładnie  wszystkie składniki. Orzechy laskowe pokrój na drobniejsze kawałki. Ogórka kiszonego pokrój najdrobniej, jak potrafisz. Płatki wsyp do miseczki i zalej je ziołowym jogurtem, rozsyp orzechy, ogórka i żurawinę. Udekoruj zachowanymi listkami kolendry i mięty. Gdy płatki owsiane zmiękną od jogurtu, można potrawę spożywać.

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny
  • Nestle Health Science

Porady specjalistów

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe  
Ewelina Bancerz-Poźniak - Dietetyk Nestle Health Science

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe