Omlet owsiany z sosem jogurtowym i pomarańczą

Omlet owsiany z sosem jogurtowym i pomarańczą

Składniki

  • 80g jajka kurzego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • pół łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego
  • 1 czubata łyżka otrębów pszennych
  • pół kaki (hurmy amerykańskiej) średniej wielkości
  • 2 suszone daktyle
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Jajka wymieszać z płatkami owsianymi oraz otrębami pszennymi. Rozgrzać patelnię teflonową, posmarowaną wcześniej odrobiną oleju rzepakowego. Masę jajeczną przelać na rozgrzaną patelnię, gdy zetnie się przykryć i obrócić na drugą stronę. Dusić jeszcze kilka minut po przykryciem.

W tym czasie gdy omlet się dusi, obrać i pokroić kaki w kostkę, a następnie zblendować . Omlet posmarować musem i całość posypać pokrojonymi daktylami.

Izabela Nowak

Przepis przygotowała
Izabela Nowak

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny
  • Nestle Health Science

Porady specjalistów

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe  
Ewelina Bancerz-Poźniak - Dietetyk Nestle Health Science

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe