Dlaczego powinieneś pić napoje przez słomkę?

Słodkie i gazowane napoje działają szkodliwie na zęby. Ale picie przez słomkę zmniejsza negatywne skutki. Jak zadbać o zęby latem?
Spis treści

W upalne dni częściej sięgamy po zimne i gazowane napoje. Działają na nasz organizm orzeźwiająco, ale zawarte w nich kwasy i spore ilości cukru sieją spustoszenie w jamie ustnej. Zbyt schłodzone mogą powodować pęknięcia szkliwa i doprowadzić do nadwrażliwości zębów. To ryzyko można zminimalizować, pijąc napoje przez słomkę – przekonują naukowcy z Academy of General Dentistry.

Słodkie i gazowane napoje obniżają pH

Zawierające kwas fosforowy i cytrynowy napoje gazowane znacznie obniżają poziom pH śliny, powodując demineralizację szkliwa. - Kwasy nie tylko atakują nasze zęby w momencie picia napoju, ale również przez godzinę po ich spożyciu – wyjaśnia dr n. med. Mariusz Duda z Duda Clinic Implantologia i Stomatologia Estetyczna w Katowicach. Ponadto nasycone dwutlenkiem węgla napoje mają w sobie duże ilości cukru, który osadza się na zębach i jest idealną pożywką dla bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy. Natomiast sztuczne barwniki mogą spowodować, że uśmiech nie będzie już śnieżnobiały. Zęby mogą po prostu stać się szare lub żółte.

Równie szkodliwe działanie mają napoje niegazowane, np. mrożona herbata lub energetyki. Ich spożywanie może prowadzić do erozji szkliwa i cienkiej warstwy tkanek twardych odpowiadających za utrzymanie kształtu i struktury zębów.

Ale na tym nie kończy się lista problemów z zębami, jakich można nabawić się, spożywając ulubione latem napoje. Podczas picia zbyt zimnych, np. o temperaturze 5-10 stopni Celsjusza, zęby mogą doznać szoku termicznego, czego efektem będzie pęknięte szkliwo. Spowodowuje to nadwrażliwość zębów, a w powstałych w szkliwie szczelinach osadzać się będą bakterie.

Słomka zmniejsza ryzyko erozji szkliwa

Jak przekonują naukowcy z Academy of General Dentistry, picie napojów przez słomkę redukuje szkodliwy wpływ cukrów i kwasów na zęby, dzięki czemu szkliwo nie jest narażone na demineralizację. Ale samo spożywanie napojów w ten sposób nie wystarczy. Ważne jest to, w jaki sposób to robimy. – Jeden z końców słomki należy umieścić w tylnej części jamy ustnej. Wówczas zęby mają minimalny kontakt ze szkodliwymi w napoju kwasami i cukrami – mówi dr Mariusz Duda.

Ta metoda picia zimnych, nasyconych dwutlenkiem węgla i słodkich napojów minimalizuje ryzyko erozji szkliwa, ale nie zapobiega. Dlatego po ich spożyciu należy pamiętać, by przepłukać usta wodą lub żuć gumę - zawiera ona ksylitol, który stymuluje wytwarzanie śliny. Pomaga ona przywrócić odpowiednie pH w ustach. Należy pamiętać, że bezpośrednio po spożyciu napojów zawierających kwasy nie powinno się szczotkować zębów. – Trzeba odczekać około 30 minut. W przeciwnym razie możemy zetrzeć szkliwo i jeszcze bardziej zaszkodzić zębom – radzi stomatolog.

Więcej z kateogrii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Najbardziej sycące produkty - oto 7 niskokalorycznych produktów
Przeczytaj artykuł
Badanie słuchu u dzieci i noworodków - na czym polega?
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Najbardziej sycące produkty - oto 7 niskokalorycznych produktów
Badanie słuchu u dzieci i noworodków - na czym polega?
Dieta przy nadciśnieniu - co jeść i czego unikać?
Fenotyp - co to jest fenotyp krwi i cechy fenotypowe?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Co pyli w lipcu 2021?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?
Udar słoneczny - ile trwa, objawy udaru cieplnego?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie. Jaka jest norma?
Jaką dietę stosować podczas chemioterapii? Sprawdzamy!

Reklama