Gorczyca czarna: na popęd, reumatyzm i… piegi!

W średniowiecznych klasztorach obowiązywał zakaz spożywania musztardy – właśnie ze względu na gorczycę, uznawaną już od starożytności za afrodyzjak. Na tym jednak nie kończy się dobroczynne działanie tej rośliny.

Inna nazwa gorczycy czarnej (Sinapis nigra) to czarna kapusta. Surowcem zielarskim gorczycy czarnej są dojrzałe nasiona (Semen Sinapis nigrae) oraz olejek gorczyczny (Oleum Sinapis). Roślina ta zawiera wiele związków biologicznie czynnych. Najważniejsze z nich to:

  • olej tłusty ( ok. 30 %),
  • związki śluzowe,
  • związki białkowe,
  • flawonoidy,
  • fitosterole,
  • glikozydy (m.in. synigrynę),
  • olejek eteryczny.

Gorczyca czarna, tak jak gorczyca biała, znana była już od starożytności. Podobnie uważano, że roślina ta jest afrodyzjakiem. Z tego powodu w średniowiecznych klasztorach kategorycznie nie wolno było spożywać musztardy.

Nasiona gorczycy czarnej pobudzają apetyt, stymulują wydzielanie soku żołądkowego oraz regulują metabolizm. Podobnie do surowca gorczycy białej mają właściwości osłonowe, przeciwzapalne i moczopędne. Z kolei olejek gorczyczny stosowany miejscowo silnie rozgrzewa (należy być ostrożnym w stosowaniu), a także ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjnie.

Preparaty zawierające nasiona gorczycy są wykorzystywane m.in. do usuwania piegów, ponieważ silnie podrażniają skórę. Plastry i okłady nasączone tym surowcem zielarskim polecane są w leczeniu dolegliwości reumatycznych. Ze względu na właściwości osłonowe nasiona gorczycy czarnej wykorzystywane są do łagodzenia ostrych stanów zapalnych dróg oddechowych. Substancje biologicznie czynne zawarte w nasionach pod wpływem ciepła uwalniają się z plastrów i okładów, powodując miejscowe zaczerwienienie, uczucie intensywnego pieczenia i w konsekwencji rozszerzają podskórne naczynia krwionośne. W tego rodzaju zabiegach należy być bardzo ostrożnym, gdyż nieumiejętnie prowadzona kuracja może doprowadzić do silnego podrażnienia, a w ostateczności do martwicy skóry.

Olejek gorczyczny dodaje się do kąpieli w celu złagodzenia dolegliwości związanych z chorobami na tle nerwowym. Może być on również używany do miejscowego nacierania.

Zbyt długie przetrzymywanie na skórze okładów lub plastrów nasączonych nasionami gorczycy czarnej może powodować bolesne podrażnienia skóry lub nawet jej martwicę.

Spożywanie nadmiernej ilości ostrej musztardy może spowodować podrażnienie przewodu pokarmowego, dolegliwości ze strony nerek lub uszkodzenie prostaty.

Czytaj także: Gorczyca biała – panaceum na ból żołądka

Źródła:

  • Wielgosz T., Wielka księga ziół polskich, Wydawnictwo Elipsa, Poznań,
  • Klasztorna apteka- zioła ojca Kiliana, Wydawnictwo Salwator, Kraków 2008,
  • Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987

Oceń artykuł

(liczba ocen 18)

Pytanie: W jakiej formie najchętniej wybierasz preparaty na odbudowę chrząstki stawowej?

  Tabletki

  Proszek do rozpuszczania

  Zastrzyki

  Płyn

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!