Jak obliczyć zawartość alkoholu we krwi?

Po zakrapianym spotkaniu lub całonocnej imprezie zastanawiamy się, po ilu godzinach od wypicia alkoholu jesteśmy zdolni do prowadzenia pojazdu. Wpływ na stężenie alkoholu w organizmie ma mnóstwo czynników.

Spis treści

Normy dopuszczalne

Ilość alkoholu we krwi oblicza się za pomocą promili – jednostki, która oznacza, że na 1 decylitr krwi przypada 100 mg alkoholu. Szczegółowe wyniki daje jedynie badanie laboratoryjne, a następnie alkomat, który sprawdza poziom alkoholu w wydychanym powietrzu.

Polska ustawa o przeciwdziałaniu alkoholizmowi wskazuje na granice, w których możemy mówić o stanie nietrzeźwości: stan po spożyciu alkoholu stwierdza się między 0,2 a 0,5 promili alkoholu we krwi, natomiast nietrzeźwości powyżej 0,5 promila.

Objawy przedawkowania alkoholu

Pierwsze objawy, sięgające 0,3 promila, dotyczą głównie problemów z koncentracją i rozproszenia uwagi, dlatego już w tym momencie prowadzenie pojazdu jest niebezpieczne. Jeśli stężenie alkoholu we krwi wynosi od 0,8 do 1,5 promila, pojawiają się wyraźne oznaki spożycia – problemy z koordynacją ruchową, opóźnienie czasu reakcji, agresywność, brawura. Jazda samochodem pod wpływem alkoholu grozi więc poważnymi konsekwencjami.

Reklama

Śmiertelna granica

Z każdym kolejnym promilem osoba spożywająca alkohol ma coraz większe problemy z koordynacją ruchową, dochodzi do tego bełkotliwa mowa, senność, problemy z logicznym myśleniem. Powyżej 4 promili możliwe jest zapadnięcie w śpiączkę. Za śmiertelną dawkę uważa się 5 promili alkoholu w organizmie, choć zdarzały się przypadki, że granica ta wynosiła nawet kilkanaście promili.

Obliczanie stężenia alkoholu we krwi

Jeśli więc pojawią się pierwsze objawy przedawkowania alkoholu, należy zaprzestać spożywania kolejnych napojów. Objawy po spożyciu zależą od kilku czynników, między innymi rodzaju alkoholu, masy ciała, czasu od momentu spożycia oraz ilości wypitego alkoholu. Znając wyżej wymienione dane można obliczyć, ile wynosi stężenie alkoholu we krwi.

Reklama

Samookreślenie zawartości alkoholu

Możliwe jest przybliżone określenie zawartości alkoholu w organizmie, przy znajomości czynników, które trzeba wziąć przy tym pod uwagę. Należy przede wszystkim przyjrzeć się temu, czy alkohol pijemy przed czy po posiłku.

Picie na pusty żołądek powoduje, że stężenie alkoholu wzrasta do maksymalnego poziomu już w pół godziny od spożycia. Jedzenie w trakcie picia alkoholu sprawia natomiast, że stężenie to wzrasta po 2-3 godzinach. Najlepiej sięgać po potrawy bogate w węglowodany, a także owoce.

Pod uwagę należy również wziąć szybkość rozkładu alkoholu. Z reguły zakłada się, że w ciągu godziny w przypadku mężczyzn rozkłada się 10-12 g alkoholu, u kobiet natomiast 8-10 g. Dla porównania, 10 g alkoholu zawiera się w:

  • pół butelki 5-procentowego piwa
  • lampka 12-procentowego wina
  • kieliszek 40-procentowej wódki

Dzięki tej wiedzy możliwe jest samodzielne określenie zawartości alkoholu we krwi i ograniczenie skutków jego działania. Odpowiedzialne picie alkoholu powinno opierać się zarówno na znajomości tych proporcji, jak i reakcji swojego organizmu.

Aby mieć pewność, że możesz bezpiecznie siąść za kółkiem, skorzystaj z alkomatu.

Oceń artykuł

(liczba ocen 17)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!