Pieczywo bezglutenowe: chrupkie, chleb, bułki. Gdzie kupić?

Pieczywo bezglutenowe to ważny element każdej diety bezglutenowej. Nie każdy organizm toleruje gluten, ale trudno jednak wyobrazić sobie codzienny jadłospis bez pieczywa. Niestety uczulenie na ten składnik rodzi konieczność zrezygnowania z tradycyjnych wypieków, powstałych na bazie mąki pszennej, żytniej czy jęczmiennej. Nietolerancja glutenu nie może być jednak przesłanką do rezygnowania ze swoich upodobań żywieniowych i przyzwyczajeń.
Różne rodzaje pieczywa bezglutenowego
źrodło:123RF

Spis treści

Gluten to białko pochodzenia roślinnego, które występuje w niektórych ziarnach zbóż. Ten składnik dodaje wypiekom sprężystości i lepkości, a i często odpowiada za ich smak. Wiele osób jednak nie przyswaja glutenu i musi eliminować go z codziennej diety. Taka nietolerancja jest dość groźna i wywołuje poważne skutki dla organizmu.

Po spożyciu produktów zawierających ten składnik mogą występować dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunka, wymioty, wzdęcia) czy układu odpornościowego (uczucie ciągłego zmęczenia). Może wywoływać także niebezpieczne reakcje alergiczne takie jak wysypki, uczulenia czy nawet skurcze oskrzeli. Ale przede wszystkim może doprowadzić do zniszczenia kosmków jelitowych, a to z kolei powoduje ogromne problemy z wchłanianiem pożywienia.

Najczęściej spożywanym produktem z glutenem jest chleb. Warto zatem kupować pieczywo bezglutenowe i cieszyć się pełnym zdrowiem.

Pieczywo bezglutenowe

Pieczywo bezglutenowe to idealna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Osoby, które cierpią na celiakię, nietolerancję czy alergie na gluten nie muszą rezygnować z chleba bądź bułek, jednocześnie nie kupując tych wyprodukowanych na bazie białka roślinnego. Wiele takich produktów jest wypiekanych przy zastosowaniu mąki bezglutenowej, a to oznacza, iż są one całkiem bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu.

Aby zakupić odpowiedni produkt należy pamiętać, aby był on oznaczony specjalnym symbolem w postaci „przekreślonego kłosa”. Jest to znak ogólnoeuropejski, który gwarantuje bezpieczeństwo spożywania takiego produktu. Takie pieczywo musi być wypiekane w certyfikowanych piekarniach, które spełniają odpowiednie warunki. 

Pieczywo bezglutenowe jest naprawdę różnorodne. Może być tradycyjne w czystej postaci, bez jakichkolwiek dodatków. Ale może być też wzbogacone o przeróżne ziarna. Warto zatem kupić chleb bezglutenowy ze słonecznikiem czy nasionami chia. Można też znaleźć chleb z płatkami jaglanymi czy gryczanymi, a nawet siemieniem lnianym, a także ciemny, wypiekany z mąki gryczanej. Czym głównie charakteryzuje się pieczywo bezglutenowe? 

Oto jego podstawowe cechy:

  • identyczne walory smakowe w porównaniu z chlebem tradycyjnym, możliwe do osiągnięcia dzięki nowoczesnym technologiom,
  • wzbogacenie pełnowartościowymi mąkami bezglutenowymi, które dostarczają organizmowi błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i białko,
  • źródło minerałów i wielu witamin poprzez wzbogacanie składu o dodatkowe nasiona czy ziarna (siemię lniane, dynia czy nasiona chia),
  • długi termin przydatności do spożycia, bez używania chemicznych konserwantów,
  • różnorodność smaków i aromatów pieczywa bezglutenowego.

Pieczywo bezglutenowe aktualnie spełni oczekiwania każdego konsumenta i z pewnością mitem jest stwierdzenie, iż cała dieta bezglutenowa to nudna propozycja żywieniowa.  

Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy to podstawa diety każdej osoby, uczulonej na gluten. Ale bardzo często jest także spożywany przez osoby stosujące diety odchudzające. Ten produkt wytwarzany jest z mąki bezglutenowej lub mieszanek mącznych, pozbawionych glutenu. Chleb bezglutenowy może występować w różnych odmianach. Tradycyjny chleb bez glutenu nie zawiera żadnych dodatków, a swoim wyglądem przypomina tradycyjny chleb. Producenci oferują także chleby bezglutenowe wieloziarniste, które dodatkowo zawierają w swym składzie siemię lniane, płatki jaglane, słonecznik czy inne nasiona. Ciemny chleb bez glutenu wypiekany jest na bazie mąki gryczanej. 

Wiele osób piecze taki chleb samodzielnie w domu. Popularnym rodzajem jest ten, upieczony na zakwasie bezglutenowym, w prosty sposób przyrządzonym w domu. Taki chleb jest wilgotny, sprężysty i długo zachowuje swoją świeżość. Można także wypiekać chleb bezglutenowy bez użycia drożdży, które mogą być często zanieczyszczone glutenem. Chleb bez drożdży można jeść zaraz po ostygnięciu lub przechowywać go w lodówce, aby był dłużej przydatny do spożycia. 

Chleby bezglutenowe to klasyczne dietetyczne produkty, wypiekane na bazie mąki bezglutenowej. Można w tym celu używać na przykład mąki kukurydzianej, skrobiowej, ryżowej czy gryczanej. Osoby uczulone na gluten muszą całkowicie rezygnować z surowców, zawierających w swoim składzie gluten.  

Mąka bezglutenowa 

Mąka bezglutenowa, wykorzystywana do produkcji pieczywa bezglutenowego, to doskonała alternatywa dla klasycznej mąki pszennej. Ten rodzaj mąki występuje w 2 podstawowych rodzajach:

  • mąka niezawierająca glutenu w sposób naturalny,
  • mąka oczyszczona z glutenu. 

Mąki oczyszczone z glutenu to wszystkie gotowe mieszanki mączne, dostępne w sklepach. Ale największą popularnością cieszą się mąki naturalnie niezawierające glutenu. Pieczywo z nich wypiekane charakteryzuje się dość dużą kruchością, dobrym smakiem i zawartością składników odżywczych. 

Oto podstawowe rodzaje mąk bezglutenowych:

  • ryżowa – dobrze sprawdza się przy wypieku chleba, ale z uwagi na słabsze właściwości wiążące dobrze jest łączyć ją z innymi rodzajami,
  • kukurydziana – o żółtym kolorze i miałkiej konsystencji, 
  • z ciecierzycy – dobrze sklejająca ciasto, ale pozostawiająca delikatny smak ciecierzycy,
  • gryczana – z podpalanym i wyrazistym smakiem,
  • migdałowa – uzyskiwana z zmielonych migdałów, posiadająca niską zawartość węglowodanów,
  • sojowa – o bardzo intensywnym smaku i zapachu,
  • owsiana – o delikatnym smaku i neutralnym zapachu,
  • jaglana – żółta i kleista, ale neutralna w smaku. 

Mąki bezglutenowe, służące do wypieku pieczywa bezglutenowego, nie pozbawiają ciasta sprężystości czy kruchości. Oddają one dokładnie smak i zapach rośliny, z której były wytwarzane, a to często odczytywane jest jako kolejny walor tego produktu. Najmniej intensywny smak i zapach, a tym samym największą neutralność posiadają mąki: ryżowa, jaglana, owsiana i gryczana.

Pieczywo bez glutenu

Bezglutenowe pieczywowystępuje pod wieloma postaciami. W sklepach można kupić wiele gatunków chleba bez glutenu. Charakteryzuje się on nie tylko brakiem glutenu, ale także niższą zawartością błonnika i wyższym indeksem glikemicznym. Warto kupować także bułki bezglutenowe, z naturalnych mąk. Szeroki wybór takich bułek daje także duże możliwości urozmaicenia diety. Bułki wieloziarniste z mąki ryżowej i skrobi z dodatkiem nasion to smaczne dodatki do jadłospisu. 

Dla osób, które liczą kalorie i kontrolują kilogramy, doskonałą alternatywą jest chrupkie pieczywo bezglutenowe. To bardzo zdrowy sposób uzupełnienia jadłospisu. Pieczywo chrupkie tworzone jest na bazie mąki kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej. To bogate źródło błonnika, minerałów i witamin. Pieczywo chrupkie można także zrobić samodzielnie domu. Dodając do mąki bezglutenowej i płatków owsianych surowe kakao, czarnuszkę lub wiórki kokosowe można uzyskać za każdym razem inny smak takiego chrupkiego pieczywa.  

Pieczywo bezglutenowe można już kupić w każdym markecie, sklepie stacjonarnym czy internetowym. Warto też zaglądać do sklepów ze zdrową żywnością, gdyż wybór pieczywa bezglutenowego w takich miejscach jest zdecydowanie większy. W wielu miastach funkcjonują już od dawna sklepy z żywnością i produktami bezglutenowymi. Zdobycie takich produktów nie stanowi już problemu dla osób, uczulonych na gluten.   

Czytaj też:

Bibliografia

  • M. Kulczak, I. Błasińska, E. Słowik „Wybrane cechy fizyczne chleba bezglutenowego z udziałem preparowanej mąki grochowej i przetworów gryczanych”, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Poznaniu, 2014 r.,
  • M. Ruszkowska „Pieczywo bezglutenowe”, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa, Akademia Morska, Gdynia, 2014 r.
  • I. Rybicka, A. Gliszczyńska-Śmigło „Niedobory składników odżywczych w diecie bezglutenowej”, Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2016 r.,
  • A. Dittfeld, K. Gwizdek, D. Parol, M. Michalski „Dieta bezglutenowa – charakterystyka grup docelowych”, Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2017 r.,
  • E. Lange, J. Rachtan-Janicka „Dieta bezglutenowa- potrzeba czy moda?”, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW, Warszawa, 2014 r.

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

Powyższy artykuł prezentuje treści informacyjne i został opracowany wyłącznie przez redakcję serwisu. Artykuł zawiera informacje o wybranych produktach dostępnych w internetowym Sklepie Medme.pl i ma charakter autopromocyjny Sklepu Medme.pl Wybór prezentowanych produktów lub kategorii produktów został dokonany w sposób rzetelny, wyłącznie przez redakcję serwisu.