Jakie witaminy ma marchewka?

Marchewka jest skarbnicą beta-karotenu
Źródło:123RF

Autor

Olga Szymkowiak

Marchew jest prawdziwą skarbnicą beta-karotenu. Jakie witaminy i minerały zawiera to warzywo i co można z niego przygotować?
 

Jakie witaminy są w marchewce?

Spożywając marchew, dostarczymy swojemu organizmowi witamin z grupy B: 

  • ryboflawiny, 
  • niacyny, 
  • tiaminy,
  • witaminy B6. 

Odpowiadają one przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pozytywnie wpływają na nastrój, łagodzą napięcia i poprawiają sprawność intelektualną. W marchwi znajdziemy również witaminę K,która jest niezbędna w utrzymaniu prawidłowego krzepnięcia krwi. To pomarańczowe warzywo zawiera również witaminy: C i E, kwas foliowy, a także szereg minerałów, m.in. potas, wapń, sód, fosfor i magnez.

Marchewka – źródło beta-karotenu

Marchew jest skarbnicą karotenoidów, czyli związków, które są jednocześnie przeciwutleniaczami 
i barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor warzywa. W marchwi znajdziemy wszystkie rodzaje karotenoidów, m.in. luteinę i alfa-karoten, najwięcej jest w niej jednak beta-karotenu, czyli prowitaminy A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A. 

Beta-karoten jest znany z tego, że przyśpiesza opalanie i przedłuża jego trwałość. Warto jednak pamiętać, że wspomaga on również prawidłowe funkcjonowanie wzroku, pozytywnie wpływa na wygląd skóry i wzmacnia odporność. Jako przeciwutleniacz, wykazuje także działanie antynowotworowe. 

Marchew w codziennej diecie

W 100 gramach marchewki znajduje się zaledwie 41 kcal. Słupki marchewki będą stanowić zatem świetną przekąskę dla osób dbających o linię. Można podać je np. z hummusem lub tzatzikami. Dzieciom i osobom starszym podaje się ją, jako składnik zdrowej, lekkostrawnej diety, działający dobrze na żołądek i usprawniający perystaltykę jelit.Co ciekawe, z marchwi przygotujemy nie tylko surówkę czy zupę, ale także wyśmienite ciasto.

Czytaj:

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA