Pokrzywa – właściwości lecznicze, zastosowanie i działanie

Pokrzywa

Autor

Katarzyna Pawlik

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Pokrzywa to bogata w właściwości lecznicze roślina, która od dawna stosowana jest w medycynie naturalnej. Jest cennym źródłem witamin: A, C,E i K. Ma między innymi działanie przeciwzapalne i antybakteryjne - wspomaga leczenie stanów zapalnych układu moczowego. Stosuje się ją również w nieżycie żołądka, trądziku, bólach głowy i chorobach płuc.

Pokrzywa zwyczajna pokryta jest wieloma parzącymi włoskami, a to poprzez związki chemiczne zawarte w roślinie - histaminę oraz kwas mrówkowy. Jej liście zbiera się w okresie od czerwca do września. Lecznicze działanie mają również jej korzenie, które uznawane są za środek łagodzący katar sienny, a także wpływają na zwiększenie poziomu czerwonych krwinek w organizmie.

Pokrzywa – właściwości i działanie

Pokrzywa kryje w sobie mnóstwo leczniczych właściwości, a to wszystko dzięki substancjom i związkom chemicznym, które ma w swoim składzie, a są to m.in.:

  • witaminy A, C, E i K – odpowiadają one kolejno za wzrok, wzmocniony układ odpornościowy, działanie antyoksydacyjne i krzepliwość krwi,
  • pierwiastki takie jak: magnez (przeciwdziała osteoporozie i zapobiega chorobom serca), wapń (odpowiada za mocne kości i prawidłową krzepliwość krwi), fosfor (wpływa korzystnie na układ nerwowy), siarka (wzmacnia włosy, stawy i niweluje trądzik) , potas (reguluje ciśnienie krwi), żelazo (wytwarza hemoglobinę i wzmacnia układ odpornościowy), krzem (zapobiega łamaniom się paznokci oraz wypadaniu włosów), sód (reguluje gospodarkę wodną organizmu), jod (odpowiada za prawidłową pracę tarczycy),
  • kwas pantotenowy, czyli witamina B5 – uczestniczy w metabolizmie białek, węglowodanów oraz tłuszczu. Kwas ten podnosi odporność błon śluzowych oraz wpływa skutecznie na regenerację komórek skóry,
  • garbniki, inaczej taniny, które dają pokrzywie gorzki posmak – ich rolą jest przeciwdziałanie biegunkom o niewielkim stopniu nasilenia,
  • flawonoidy – usuwają z organizmu wolne rodniki, a więc mają działanie przeciwnowotworowe,
  • kwasy organiczne (m.in. glikolowy, mrówkowy i glicerolowy) – chronią organizm przed drobnoustrojami,

Sok z pokrzywy – działanie

Sok z pokrzywy ma wiele cennych, zdrowotnych właściwości. Jest on najbardziej skoncentrowaną formą i poprzez to działa:

  • moczopędnie – wpływa na wzrost wydalania z organizmu mocznika, co jest ważną właściwością dla osób cierpiących na kamicę nerkową oraz redukujących masę ciała,
  • oczyszczająco – w początkowej fazie picia soku z pokrzywy, na skórze mogą pojawić się krostki, jednak nie należy się zrażać, ponieważ to właśnie skutek oczyszczania skóry. Najlepiej stosować go przez okres około 3 tygodni,
  • antyhistaminowo – jest skuteczny w walce z alergią poprzez zawarte w sobie antyoksydanty, które pomagają hamować nasilające się objawy alergiczne wskutek wzmocnienia układu odpornościowego i zwalczania wolnych rodników,
  • przeciwbólowo – posiada właściwości immunologiczne, a wiec zalecany osobom, które cierpią na stany reumatyczne,
  • przeciwzapalnie – pomaga w chorobach układu moczowego poprzez swoją moczopędność, która pobudza pracę nerek, w konsekwencji oczyszczając je,

Herbata z pokrzywy

Picie herbaty z pokrzywy dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych i mineralnych. Posiada właściwości, które łagodzą objawy świądu, alergii i wszelkich zapaleń. Od dawna świetnym detoksem dla organizmu są napary z pokrzywy. Skutecznie działają w:

  • gojeniu ran,
  • zapalenia stawów,
  • w walce z cukrzycą

Maksymalna dzienna dawka spożycia herbaty z pokrzywy to 4 filiżanki. Nie każdy lubi jej specyficzny smak, dlatego dla poprawy walorów można doprawić ją sokiem z malin, miodem czy cytryną. Istnieją na rynku również smakowe wersje naparu, jednak najwięcej substancji odżywczych ma herbata, która w składzie zawiera 100% suszu.

Herbatę z pokrzywy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w większości supermarketów, w sklepach zielarskich oraz drogeriach. Dostępne są dwa warianty:

  • ekspresowa,
  • w liściach,

Herbata pokrzywowa – parzenie

Jeśli chodzi o parzenie herbaty z pokrzywy to jest ono niezwykle proste. Około 4 płaskie łyżeczki należy zalać wrzącą wodą, 2/3 filiżanki, a następnie odstawić na 20 minut, by susz opadł na dno. W sytuacji, w której napar ma mieć bardzo intensywny smak, należy przed zalaniem wodą skruszyć dokładnie liście w moździerzu.

Pokrzywa – przeciwwskazania

Stosowanie pokrzywy ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, jednak należy mieć na uwadze, także jej skutki uboczne. Unikać jej powinny szczególnie osoby, które:

  • cierpią na zaburzenia żołądkowe,
  • przyjmują inne leki, które mogą wejść w interakcje z ekstraktem z pokrzywy,
  • mają wysypkę,
  • nadmiernie się pocą

Czytaj też:

Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła