Rola jogurtów wysokobiałkowych w diecie wysokobiałkowej

Jogurty wysokobiałkowe to coraz popularniejszy wybór wśród osób aktywnych fizycznie oraz tych, którzy chcą zadbać o sylwetkę i zdrowie. Dieta wysokobiałkowa zyskała uznanie za swoją skuteczność w kontroli apetytu, budowie masy mięśniowej i wsparciu regeneracji[1]. W artykule pokazujemy, jak jogurty wysokobiałkowe wpisują się w ten sposób żywienia, dlaczego są tak cenione i na co zwrócić uwagę przy ich wyborze.
Kobieta w czarnej bluzce je jogurt YoPRO w parku, uśmiechając się i patrząc w bok na tle zieleni
Źródło: materiały partnera
Spis treści

Reklama

Czym jest dieta wysokobiałkowa i dlaczego zyskuje na popularności?

Dieta wysokobiałkowa to sposób żywienia, w którym zwiększona jest podaż białka kosztem węglowodanów i/lub tłuszczów. Zwykle oznacza to spożycie od 1,6 do nawet 2,2 g białka na kilogram masy ciała dziennie (gdzie standardowe zapotrzebowanie wynosi 0,9 g/kg mc) – co przekłada się na ok. 100–150 g dla osoby aktywnej[2]. Główne korzyści tego modelu żywieniowego to:[3]

  • dłuższe uczucie sytości po posiłku,
  • stabilizacja poziomu glukozy we krwi,
  • wsparcie procesu budowania i utrzymania masy mięśniowej,
  • poprawa regeneracji po treningu.

Właśnie dlatego dieta wysokobiałkowa jest tak popularna wśród osób trenujących siłowo, biegaczy, a także tych, którzy chcą zredukować tkankę tłuszczową. Jednak należy pamiętać, że dany model odżywiania może nie być zalecany oraz dobrze tolerowany u wszystkich. Osoby zmagające się np. ze schorzeniami nerek lub dną moczanową powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu ustalenia odpowiedniej ilości białka oraz jego źródeł w diecie.

Reklama

Jogurt wysokobiałkowy – przekąska, która wspiera cele dietetyczne 

Do najważniejszych źródeł białka w codziennej diecie należą m.in. mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory czy rośliny strączkowe. W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się jednak produkty mleczne o wysokiej zawartości białka, a wśród nich – jogurty wysokobiałkowe. Tego typu jogurty są szczególnie cenione za wysoką zawartość pełnowartościowego białka, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. Dzięki ich wygodnej formie kubeczkowej lub butelkowanej można włączyć je do jadłospisu o różnych porach dnia – zarówno jako przekąskę w pracy, element śniadania, jak i posiłek potreningowy.

Reklama

Na co zwracać uwagę, wybierając jogurt wysokobiałkowy? 

W sklepach dostępnych jest wiele wariantów produktów wysokobiałkowych — różnią się one m.in. zawartością białka, kalorycznością, dodatkami smakowymi czy stopniem przetworzenia.

Aby wybrać jogurt najlepiej dopasowany do swoich celów dietetycznych, warto zwrócić uwagę na kilka elementów składu, które mają realny wpływ na jego wartość odżywczą.

Oto kilka kluczowych elementów:

  • Białko: Wybieraj jogurty, które zawierają co najmniej 20 % jego wartości energetycznej. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w jej utrzymaniu*.
  • Cukry: Zwróć uwagę, czy na etykiecie widnieje informacja o braku dodatku cukru.
  • Tłuszcz: Jogurty bez tłuszczu są korzystne na diecie redukcyjnej lub u osób dbających o niski bilans energetyczny.
  • Skład wzbogacony: Część jogurtów wysokobiałkowych — jak np. YoPRO — zawiera dodatkowe składniki funkcjonalne, takie jak magnez (który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni*) czy witamina B9 (kwas foliowy, która przyczynia się do zmniejszeniu uczucia zmęczenia i znużenia*). To elementy, które dodatkowo podnoszą wartość odżywczą produktu.

Oprócz składu istotną rolę odgrywa także na smak, który ma duży wpływ na to, czy produkt na stałe wpisze się w codzienną dietę konsumentów, czy też nie. Okazuje się, że jogurty wysokobiałkowe wcale nie muszą być nudne – przykładowo YoPRO oferuje m.in. takie warianty jogurtów pitnych jak: o smaku wanilia, stracciatella, truskawka-malina, mango czy wanilia-ciasteczko. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!

*Ważna jest zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia.

Bibliografia

  • Leidy HJ, Clifton PM, Astrup A, Wycherley TP, Westerterp-Plantenga MS, Luscombe-Marsh ND, Woods SC, Mattes RD. The role of protein in weight loss and maintenance. American Journal of Clinical Nutrition. 2015;101(6):1320S–1329S. doi:10.3945/ajcn.114.084038.
  • Białko w diecie sportowca - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
  • Leidy HJ, Clifton PM, Astrup A, Wycherley TP, Westerterp-Plantenga MS, Luscombe-Marsh ND, Woods SC, Mattes RD. The role of protein in weight loss and maintenance. American Journal of Clinical Nutrition. 2015;101(6):1320S–1329S. doi:10.3945/ajcn.114.084038.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Na co jest dobry smalec gęsi? Poznaj jego właściwości i zastosowanie
Gęsi smalec do smarowania
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Pestki dyni po wysuszeniu
Zupka chińska — ile ma kalorii i jak ją zrobić? Czy można ją jeść w ciąży?
Zupka chińska na czerwonym tle
Podobne artykuły
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Wędzone ryby na talerzu
Ryby wędzone - które najsmaczniejsze? Rodzaje i właściwości
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama


Powrót do przedszkola bez infekcji?
Czy to możliwe? Sprawdź