Reklama
Czym jest dieta wysokobiałkowa i dlaczego zyskuje na popularności?
Dieta wysokobiałkowa to sposób żywienia, w którym zwiększona jest podaż białka kosztem węglowodanów i/lub tłuszczów. Zwykle oznacza to spożycie od 1,6 do nawet 2,2 g białka na kilogram masy ciała dziennie (gdzie standardowe zapotrzebowanie wynosi 0,9 g/kg mc) – co przekłada się na ok. 100–150 g dla osoby aktywnej[2]. Główne korzyści tego modelu żywieniowego to:[3]
- dłuższe uczucie sytości po posiłku,
- stabilizacja poziomu glukozy we krwi,
- wsparcie procesu budowania i utrzymania masy mięśniowej,
- poprawa regeneracji po treningu.
Właśnie dlatego dieta wysokobiałkowa jest tak popularna wśród osób trenujących siłowo, biegaczy, a także tych, którzy chcą zredukować tkankę tłuszczową. Jednak należy pamiętać, że dany model odżywiania może nie być zalecany oraz dobrze tolerowany u wszystkich. Osoby zmagające się np. ze schorzeniami nerek lub dną moczanową powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu ustalenia odpowiedniej ilości białka oraz jego źródeł w diecie.
Reklama
Jogurt wysokobiałkowy – przekąska, która wspiera cele dietetyczne
Do najważniejszych źródeł białka w codziennej diecie należą m.in. mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory czy rośliny strączkowe. W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się jednak produkty mleczne o wysokiej zawartości białka, a wśród nich – jogurty wysokobiałkowe. Tego typu jogurty są szczególnie cenione za wysoką zawartość pełnowartościowego białka, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. Dzięki ich wygodnej formie kubeczkowej lub butelkowanej można włączyć je do jadłospisu o różnych porach dnia – zarówno jako przekąskę w pracy, element śniadania, jak i posiłek potreningowy.
Reklama
Na co zwracać uwagę, wybierając jogurt wysokobiałkowy?
W sklepach dostępnych jest wiele wariantów produktów wysokobiałkowych — różnią się one m.in. zawartością białka, kalorycznością, dodatkami smakowymi czy stopniem przetworzenia.
Aby wybrać jogurt najlepiej dopasowany do swoich celów dietetycznych, warto zwrócić uwagę na kilka elementów składu, które mają realny wpływ na jego wartość odżywczą.
Oto kilka kluczowych elementów:
- Białko: Wybieraj jogurty, które zawierają co najmniej 20 % jego wartości energetycznej. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w jej utrzymaniu*.
- Cukry: Zwróć uwagę, czy na etykiecie widnieje informacja o braku dodatku cukru.
- Tłuszcz: Jogurty bez tłuszczu są korzystne na diecie redukcyjnej lub u osób dbających o niski bilans energetyczny.
- Skład wzbogacony: Część jogurtów wysokobiałkowych — jak np. YoPRO — zawiera dodatkowe składniki funkcjonalne, takie jak magnez (który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni*) czy witamina B9 (kwas foliowy, która przyczynia się do zmniejszeniu uczucia zmęczenia i znużenia*). To elementy, które dodatkowo podnoszą wartość odżywczą produktu.
Oprócz składu istotną rolę odgrywa także na smak, który ma duży wpływ na to, czy produkt na stałe wpisze się w codzienną dietę konsumentów, czy też nie. Okazuje się, że jogurty wysokobiałkowe wcale nie muszą być nudne – przykładowo YoPRO oferuje m.in. takie warianty jogurtów pitnych jak: o smaku wanilia, stracciatella, truskawka-malina, mango czy wanilia-ciasteczko. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!
*Ważna jest zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia.