Bakłażan – wartości odżywcze, kalorie i właściwości oberżyny

Bakłażan, zwany także oberżyną, gruszką miłości czy fachowo psianką podłużną, to fioletowe warzywo o sprężystej skórce i miąższu, który jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Warto go jeść, bo zawiera mało kalorii, a przy tym jest bogaty w składniki mineralne.
Bakłażan
Źródło: 123RF

Spis treści

Bakłażan początkowo traktowany był jako roślina ozdobna, ale z biegiem czasu stał się przysmakiem na królewskich stołach państw śródziemnomorskich. Nie bez powodu. Warzywo ma wiele dobroczynnych właściwości dla zdrowia i sylwetki, a jego smak coraz częściej doceniają również Polacy.

Bakłażan kalorie

Bakłażany posiadają niską wartość kaloryczność – w 100 gramach miąższu znajdziemy około 22-24 kcal.

Bakłażan wartości odżywcze

Warzywo w 90% składa się z wody, zawiera niewielkie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Co ciekawe znajdziemy w nim za to sporo błonnika pokarmowego, więcej niż np. w jabłkach. Oberżyna jest także cennym źródłem składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, potas czy fosfor.

Reklama

Bakłażan witaminy

Jeśli natomiast chodzi o witaminy, to bakłażan nie jest ich bogatym źródłem. Zawiera znikome ilości witamin z grupy B, a także C i A.

Bakłażan właściwości

Oberżyna, ze względu na swoją niską wartość kaloryczną, może być składnikiem diet redukcyjnych. Przesadzać z nią nie powinny jednak osoby z problemami układu pokarmowego. Warzywo jest bowiem dość ciężkostrawne. Wyeliminować je z diety powinny więc również kobiety w ciąży, dzieci i osoby z reumatyzmem. Polecić je można za to diabetykom, osobom cierpiącym na nadciśnienie i choroby wieńcowej oraz odchudzającym się (choć wszystko zależy oczywiście od sposobu przygotowania tego warzywa).

Duża zawartość błonnika w bakłażanie może zadziałać dwojako. Z jednej strony oczywiście poprawia przemianę materii, ale z drugiej zbyt duże ilości tego składnika mogą wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Przede wszystkim należy więc obserwować swój organizm i dostosowywać dietę do jego potrzeb.

Bakłażany często podawane są jako dodatek do tłustych mięs, bo błonnik z warzywa zatrzymuje proces biosyntezy cholesterolu w wątrobie i obniża jego poziom. Mniejszy poziom cholesterolu to również mniejsze ryzyko miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Poza tym warzywo ma właściwości detoksykacyjne i jest polecane przy kuracji antybiotykowej. Coraz częściej mówi się również o jego przeciwnowotworowych właściwościach.

Bakłażany dobrze jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, bo pomagają zwalczać wirusy i bakterie. Mają także właściwości moczopędne, rozkurczowe i rozluźniające. Warzywo zawiera wiele składników mineralnych, a wśród nich m.in. potas, który działa przeciw osłabieniu mięśni gładkich i szkieletowych czy wapń przeciwdziałający osteoporozie i psuciu się zębów.

Reklama

Bakłażan wartości

Fioletowa skórka bakłażana zawiera związki fenolowe, wśród nich m.in. antocyjny. Są one silnymi przeciwutleniaczami, przez co opóźniają proces starzenia i poprawiają funkcjonowanie organizmu, chronią przed nowotworami, a także nadają zdrowy wygląd skórze i paznokciom.

Oceń artykuł

(liczba ocen 18)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!