Makaron ryżowy z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową

Makaron ryżowy z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową

Składniki

  • 3 pomidory koktajlowe
  • 50g papryki czerwonej słodkiej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 50g makaronu ryżowego
  • 80g mięsa z piersi kurczaka bez skóry
  • 80g fasoli szparagowej zielonej
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Następnie dopraw ziołami oraz upiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30min w specjalnym rękawie. Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wrzuć fasolę szparagową do wrzącej wody i gotuj przez ok. 10 min. Paprykę upiecz w piekarniku w ok. 200 stopniach C przez 20 min. (aby nie sczerniała - jedynie zmiękła). Wszystkie składniki pokrój (z wyjątkiem pomidorków koktajlowych - które dodasz dopiero jak danie będzie już na talerzu) i wrzucić do 1 garnka bądź większej patelni. Mieszaj wszystko na małym ogniu dodając oliwę z oliwek. Możesz doprawić warzywa ulubionymi ziołami lub czarnuszką, a także dodać odrobinę startego imbiru dla zaostrzenia smaku.

Izabela Nowak

Przepis przygotowała
Izabela Nowak

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe  
Ewelina Bancerz-Poźniak - Dietetyk Nestle Health Science

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe