Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗
Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗
Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗

Ksylitol czy stewia?

Ksylitol i stewia to najpopularniejsze propozycje dla tych, którzy zastanawiają się czym zastąpić cukier. Czym się od siebie różnią? Który wybrać? A może sięgnąć po jeszcze inne alternatywy dla „białej śmierci”?
Stewia
Źródło:123RF
Spis treści

O tym, że biały cukier niekorzystnie wpływa na zdrowie wiedzą nawet małe dzieci. Próchnica, otyłość, choroby serca, cukrzyca to tylko niektóre choroby, co do których przyczyniają się maleńkie białe kryształki. Nic więc dziwnego, że świadomi konsumenci coraz chętniej sięgają po alternatywne metody słodzenia. Prym wiodą ksylitol i stewia.

Czy ksylitol jest zdrowy?

Ksylitol to cukier z brzozy. Jest nie tylko słodki, więc z powodzeniem może być dodatkiem do dań, ale ma też właściwości prozdrowotne. M.in. ułatwia mineralizację, czyli przyswajanie minerałów przez organizm np. wapnia przez kości. Jest dodawany do past do zębów dla najmłodszych dzieci, które w początkach dbania o higienę jamy ustnej powinny unikać fluoru (dopóki nie nauczą się wypluwać pasty do zębów). Zawartość ksylitolu w pastach do zębów pomaga mineralizować szkliwo i zabezpieczać je przed działaniem bakterii. Ale uwaga! Nie oznacza to, że ksylitol można włączyć do diety dzieci i serwować posiłki z dodatkiem tego słodu. Poprawne trawienie ksylitolu wymaga w pełni ukształtowanego, dojrzałego układu pokarmowego. 

Ksylitol ma mniej kalorii niż klasyczny cukier, jedna łyżeczka ma ok.14 kcal (biały cukier – ok. 30 kcal), ale to nie koniec dobrych wiadomości - ma czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru, przez co może być stosowany przez diabetyków. 

Ksylitol może być stosowany jako zamiennik cukru w kawie i herbacie, a także do pieczonych ciast i innych słodkości – w przeciwieństwie do stewii czy miodu, które zmieniają smak wypieków.

Reklama

Co to jest stewia?

Stewia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej i tam wykorzystywana jako naturalny słodzik od setek lat. Nie zawiera kalorii, dostarcza:

  • witaminy C, 
  • kwasu foliowego, 
  • żelaza, 
  • magnezu, 
  • potasu,
  • wapnia. 

Przypisuje jej się działanie antynowotworowe, przeciwbiegunkowe, obniżające ciśnienie, przeciwzapalne i podnoszące odporność. Jeśli chodzi o minusy to stewia pozostawia w ustach specyficzny, lekko gorzkawy posmak, przywołujący na myśl gorycz niektórych ziół.

Mimo to ma wielu fanów na całym świecie, jest też bezpieczna dla diabetyków. Można poddawać ją obróbce termicznej, a więc dodawać także do ciast, natomiast zdecydowanie wpływa ona na końcowy efekt smakowy. 

Reklama

Czym zastąpić cukier? Pozostałe zamienniki 

Ksylitol i stewia to nie jedyne zamienniki cukru. 

Do popularnych słodzików należą:

Warto poszukać najlepszej dla siebie alternatywy i nawet stopniowo zmieniać nawyki żywieniowe. Nie należy też rewolucjonizować swojej diety z dnia na dzień, gdyż może to niekorzystnie wpłynąć na układ trawienny. 

Sprawdź też: 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Danie z makaronem vermicelli
Płatki owsiane a otręby - czym się różnią i które są zdrowsze?
Produkty zbożowe
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie

Reklama


Czym jest TouchCare i jak zmienia życie pacjentów?
Dowiedź się!