Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Czy można jeść masło orzechowe codziennie?

Masła orzechowe przygotowywane z orzeszków ziemnych, a także innych rodzajów orzechów oraz dodatków cieszą się sporą popularnością. Zawierają zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, są także dobrym źródłem witamin oraz minerałów. Wykorzystywane są powszechnie do smarowania pieczywa, przygotowywania przekąsek, ciast i deserów. Jednak masło orzechowe jest dość wysokokaloryczne, dlatego pojawia się pytanie - czy można spożywać je codziennie? Które masło orzechowe wybrać, a może lepiej postawić na domową produkcję? Sprawdź cenne informacje związane z masłem orzechowym.
Masło orzechowe
Źródło: Materiały Partnera
Spis treści

Reklama

Masło orzechowe w codziennej diecie

W klasycznym maśle orzechowym, przyrządzonym z samych orzechów arachidowych, czasem też orzechów laskowych, migdałów czy orzechów nerkowca kryje się bogactwo cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Poza sporą zawartością tłuszczu, a co za tym idzie wysoką kalorycznością, ciężko wskazać przeciwwskazania do jego spożywania na co dzień.

Masła orzechowe zawierające prażone orzechy ziemne, często z kawałkami orzeszków są powszechne w diecie wegańskiej. Dostarczają także energię, błonnik i białko dla sportowców. Dlatego wybór masła orzechowego jako stałego składnika diety jest dobry, o ile jego ilość będzie rozsądna, a jakość bez zarzutu.

Reklama

Zdrowe i dobre masło orzechowe - czyli jakie?

Choć z założenia orzechy każdego rodzaju są zdrowe, to już wybór produktów określanych jako masło orzechowe nie zawsze. Najlepsze masło orzechowe będzie przyrządzone z samych orzechów, z ewentualnym dodatkiem innych zdrowych składników, takich jak miód, kakao, kokos czy bakalie. Nie powinno natomiast zawierać zbędnych dodatków, na przykład cukru, słodzików, oleju palmowego, barwników, sztucznych aromatów czy zagęstników.

Reklama

Wybór maseł orzechowych na sklepowych półkach

Po jakie masło orzechowe warto zatem sięgnąć, będąc w sklepie? Przyda się przed wyborem lektura etykiet opisujących składniki. Można też skorzystać z oferty sklepu firmowego OstroVit, gdzie masło orzechowe dostępne jest w licznych wariantach smaku, z orzeszków ziemnych, ale i innych rodzajów. Kupując sprawdzone produkty można mieć pewność dobrego składu i wysokiej jakości.

Reklama

Domowe masło orzechowe crunchy i kremowe

Smaczna pasta orzechowa jest dość prosta do samodzielnego przygotowania, choć domowe masło orzechowe może odbiegać konsystencją od tego sklepowych półkach, ma też często nieco inny smak. Dobre masło orzechowe powstanie z orzechów najlepszej jakości - to podstawa.

Wybrane orzechy, na przykład orzeszki ziemne należy blendować aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy chcemy uzyskać efekt crunchy, z kawałkami orzechów ziemnych lub innych, najlepiej dodać je pokruszone do gładkiego masła. Do smaku warto też dodać szczyptę soli lub odrobinę miodu, które będą jednocześnie pełnić rolę naturalnej substancji przedłużającej trwałość.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Tłuszcze nasycone - jak je odróżnić od nienasyconych? Dzienna dawka
Produkty bogate w tłuszcze nasycone
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama


Skąd się bierze "uczulenie na fruktozę"? 🍎
Dowiedź się!