Najzdrowsze miejsce w internecie

Czy można jeść masło orzechowe codziennie?

Masła orzechowe przygotowywane z orzeszków ziemnych, a także innych rodzajów orzechów oraz dodatków cieszą się sporą popularnością. Zawierają zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, są także dobrym źródłem witamin oraz minerałów. Wykorzystywane są powszechnie do smarowania pieczywa, przygotowywania przekąsek, ciast i deserów. Jednak masło orzechowe jest dość wysokokaloryczne, dlatego pojawia się pytanie - czy można spożywać je codziennie? Które masło orzechowe wybrać, a może lepiej postawić na domową produkcję? Sprawdź cenne informacje związane z masłem orzechowym.
Masło orzechowe
Źródło: Materiały Partnera
Spis treści

Masło orzechowe w codziennej diecie

W klasycznym maśle orzechowym, przyrządzonym z samych orzechów arachidowych, czasem też orzechów laskowych, migdałów czy orzechów nerkowca kryje się bogactwo cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Poza sporą zawartością tłuszczu, a co za tym idzie wysoką kalorycznością, ciężko wskazać przeciwwskazania do jego spożywania na co dzień.

Masła orzechowe zawierające prażone orzechy ziemne, często z kawałkami orzeszków są powszechne w diecie wegańskiej. Dostarczają także energię, błonnik i białko dla sportowców. Dlatego wybór masła orzechowego jako stałego składnika diety jest dobry, o ile jego ilość będzie rozsądna, a jakość bez zarzutu.

Zdrowe i dobre masło orzechowe - czyli jakie?

Choć z założenia orzechy każdego rodzaju są zdrowe, to już wybór produktów określanych jako masło orzechowe nie zawsze. Najlepsze masło orzechowe będzie przyrządzone z samych orzechów, z ewentualnym dodatkiem innych zdrowych składników, takich jak miód, kakao, kokos czy bakalie. Nie powinno natomiast zawierać zbędnych dodatków, na przykład cukru, słodzików, oleju palmowego, barwników, sztucznych aromatów czy zagęstników.

Wybór maseł orzechowych na sklepowych półkach

Po jakie masło orzechowe warto zatem sięgnąć, będąc w sklepie? Przyda się przed wyborem lektura etykiet opisujących składniki. Można też skorzystać z oferty sklepu firmowego OstroVit, gdzie masło orzechowe dostępne jest w licznych wariantach smaku, z orzeszków ziemnych, ale i innych rodzajów. Kupując sprawdzone produkty można mieć pewność dobrego składu i wysokiej jakości.

Domowe masło orzechowe crunchy i kremowe

Smaczna pasta orzechowa jest dość prosta do samodzielnego przygotowania, choć domowe masło orzechowe może odbiegać konsystencją od tego sklepowych półkach, ma też często nieco inny smak. Dobre masło orzechowe powstanie z orzechów najlepszej jakości - to podstawa.

Wybrane orzechy, na przykład orzeszki ziemne należy blendować aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy chcemy uzyskać efekt crunchy, z kawałkami orzechów ziemnych lub innych, najlepiej dodać je pokruszone do gładkiego masła. Do smaku warto też dodać szczyptę soli lub odrobinę miodu, które będą jednocześnie pełnić rolę naturalnej substancji przedłużającej trwałość.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1700 kcal - przykładowy jadłospis, przepisy. Efekty
Dieta 1700 kcal
Przeczytaj artykuł
Ciągłe uczucie głodu - przyczyny. Jak się go pozbyć?
Mężczyzna odczuwający ciągły głód
Przeczytaj artykuł
Zapotrzebowanie kaloryczne - jak obliczyć samodzielnie?
Kaloryczny posiłek
Podobne artykuły
Najbardziej sycące produkty - 7 niskokalorycznych produktów
Jak szybko schudnąć? Z ud, brzucha, z nóg i po ciąży
Jak schudnąć 10 kg? Jadłospis i dieta bez efektu jojo
Analiza składu ciała - waga i normy. Na czym polega BIA?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama