Kaszka ryżowa - dla niemowlaka, na wodzie, bez cukru. Jak zrobić?

Miseczka z kaszką ryżową
Źródło:123RF
Kaszka ryżowa – dla wielu dzieci pierwszy smak po mleku matki. Kiedy kaszka ryżowa dla niemowlaka powinna znaleźć się w menu naszej pociechy? Czym różni się kaszka ryżowa bezmleczna o tej, która zawiera mleko modyfikowane? Czy produkty bez cukru naprawdę są bezcukrowe? Jak zrobić kaszkę ryżową?

Spis treści

Czym jest kaszka ryżowa?

Kaszka ryżowa, oprócz warzywnych przecierów, należy do pierwszych pokarmów o względnie stałej konsystencji, które wprowadzamy do dziecięcego menu. Wytwarzana jest z mąki ryżowej lub płatków ryżu, a więc ze zboża, które w odróżnieniu od pszenicy lub żyta, nie zawiera glutenu, czyli białka roślinnego będącego dla niektórych dzieci silnym alergenem. Wybór tego typu gotowych produktów na sklepowych półkach jest ogromny, istnieje też mnogość przepisów pozwalających samodzielnie przygotować kaszkę ryżową dla niemowlaka. Ze względu na składniki i sposób przyrządzenia wyróżniamy między innymi:

  • Kaszkę ryżową na mleku
  • Kaszkę ryżową bezmleczną
  • Kaszkę ryżowo-bananową
  • Kaszkę ryżową bez cukru

Którą z nich wybrać dla niemowlęcia? W jakim wieku wprowadzić ją do dziecięcego menu?

Kaszka ryżowa dla niemowlaka

W pierwszych miesiącach życia dieta niemowlęcia jest monotonna, a wręcz nudna. Na śniadanie mleko, na obiad mleko, na kolację mleko. I tak przez długie tygodnie. W przypadku dzieci karmionych piersią wszystko zmienia się około szóstego miesiąca życia, zaś u tych maluchów, które piją mleko modyfikowane – w czwartym miesiącu. Wówczas do menu wprowadzić można ostrożnie pierwsze produkty, które nie są mlekiem. Jest wśród nich kaszka ryżowa – dla niemowlaka idealna, jako produkt delikatny a w dodatku bezglutenowy. Na początku maluch powinien otrzymywać niewielką porcję (2-3 łyżeczki). Należy się liczyć z tym, że nowy smak nie przypadnie dziecku do gustu – może wówczas odwracać główkę, krzywić się a nawet płakać. Pamiętajmy, by nie wciskać w takich sytuacjach pokarmu do buzi na siłę. 

Kaszka ryżowa bezmleczna – na wodzie

Wielu rodziców wybiera kaszkę ryżową bezmleczną, czyli taką, która w swoim składzie nie zawiera sproszkowanego mleka modyfikowanego. Jeżeli przyrządzimy ją na wodzie, będziemy mieć pewność, że podana dziecku porcja nie zawiera:

  • Laktozy, czyli cukru, który przez część dzieci nie jest tolerowany i którego spożycie może wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe
  • Glutenu oraz innych białek znajdujących się w mleku krowim, które dla dzieci podatnych na alergię mogą mieć silne działanie uczulające.

Pamiętajmy jednak, że bezsprzecznym wskazaniem do eliminacji glutenu w życiu dziecka jest celiakia, czyli nietolerancja tego białka, skutkująca takimi objawami jak ból brzucha, czy wymioty. Niemowlęta, które na gluten nie są uczulone, powinny około 6-7 roku życia zacząć spożywać produkty, w których białko to jest obecne, co ma na celu przyzwyczajenie układu pokarmowego do spożywania takich pokarmów, jak choćby pieczywo. Oznacza to, że poza szczególnymi, uzasadnionymi wskazaniami medycznymi nie powinno się dzieci „chronić” przed glutenem. Nie należy zatem ograniczać spożycie produktów zbożowych wyłącznie do kaszki ryżowej (po ukończeniu 6 miesięcy).

Kaszka ryżowa bez cukru

Producenci oferują często kaszki ryżowe „bez cukru”. Cudzysłów nie został w tym przypadku użyty przypadkowo. O ile bowiem faktycznie w wielu przypadkach udaje się wyeliminować cukier spożywczy, czyli sacharozę, zaś w kaszkach bezmlecznych nie ma też laktozy, to jednak znaleźć można w składzie dziecięcych preparatów takie substancje, jak:

  • fruktoza,
  • maltodekstryna,
  • syrop glukozowy. 

Wszystko to również są cukry. Co więcej, często także kaszki ryżowe rzekomo owocowe, zawierają jedynie owoce w proszku lub sztuczne aromaty.

Kaszka ryżowa po 4. miesiącu 

Ze względu na czas wprowadzenia do diety, spotykamy się często z nazwą „kaszka ryżowa po 4. miesiącu”. Faktycznie, niektóre kaszki można wprowadzić do jadłospisu niemowlęcia od 17. tygodnia życia począwszy (5 miesiąc), pamiętać jednak należy, że cezura ta dotyczy głównie dzieci karmionych od urodzenia pokarmem sztucznym, z butelki, a nie piersi matki. Należy też uważnie przeanalizować skład oraz inne informacje zawarte na etykietach – nie wszystkie kaszki ryżowe można spożywać po 4 miesiącu. Są takie, które ze względu na swoje właściwości są odpowiednie dla dzieci starszych – po szóstym, a nawet dwunastym miesiącu życia.  

Jak zrobić kaszkę ryżową gotową?

Jak zrobić kaszkę ryżową? Jeśli zakupiliśmy gotowy produkt w sklepie, wystarczy postępować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. 

  • kaszkę ryżową zawierającą mleko modyfikowane wsypujemy w odmierzonej precyzyjnie ilości do zagotowanej (i wystudzonej) wody a następnie energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji,
  • kaszkę ryżową bezmleczną przygotowujemy w podobny sposób, używając do tego celu przegotowanej wody, ale też opcjonalnie mleka matki lub mleka modyfikowanego. 

Jak zrobić samemu kaszkę ryżową?

Gotowa kaszka ryżowa kosztuje około 6-8 złotych za 180-200 gramów. Zdecydowanie taniej wyjdzie więc przygotowanie tego typu posiłku samodzielnie, jako że za cały kilogram surowca zapłacimy około 4-6 zł, a jedynym dodatkiem może być mleko modyfikowane lub zwykła woda. 

Kaszkę ryżową samodzielnie można przygotować z:

  • mąki ryżowej, czyli drobno zmielonych ziaren tego zboża,
  • płatków ryżu , czyli poddanych działaniu pary wodnej, a następnie sprasowanych ziaren.

W obu przypadkach używamy 1 łyżki surowca na 100 ml wody lub mleka. Mąkę mieszamy z w wybraną cieczą, która stanowić będzie bazę posiłku, dokładnie mieszamy, a następnie gotujemy przez około 2 minuty. W przypadku płatków ryżowych, wystarczy ich zalanie wrzątkiem i wymieszanie. 

Czytaj też:

Bibliografia

  • 1. Halina Weker i Marta Barańska (red). Żywienie niemowląt i małych dzieci, Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym, Warszawa 2014, Instytut Matki i Dziecka
  • 2. Hanna Szajewska, Piotr Socha2, Andrea Horvath, Anna Rybak, Anna Dobrzańska , Maria Katarzyna Borszewska-Kornacka, Alicja Chybicka, Mieczysława Czerwionka-Szaflarska, Danuta Gajewska, Ewa Helwich, Janusz Książyk, Hanna Mojska1, Anna Stolarczyk, Halina Weker, Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria 2014, T11
  • 3. Kaszki po czwartym miesiącu, www.czytajsklad.com

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA