Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗

Mąka sojowa odtłuszczona: cena. Gdzie kupić, do czego użyć?

Mąka sojowa zawiera bardzo duże ilości białka, dlatego stanowi doskonały zamiennik wielu produktów i półproduktów w diecie wegańskiej. Mączkę sojową charakteryzuje też brak glutenu oraz niski indeks glikemiczny. Poznaj właściwości tej odtłuszczonej oraz pełnotłustej. Zobacz, co można z nich zrobić i ile kosztują.
Mąka sojowa w drewnianej misce
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Mąka sojowa

Ze względu na bardzo dużą zawartość białka w składzie, mąka sojowa jest jednym z najczęściej stosowanych półproduktów w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, stanowiąc doskonałą alternatywę m.in. dla kurzych jaj. Jednak ze względu na wysokie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne coraz częściej staje się ona obiektem zainteresowania także osób nie stroniących na co dzień od produktów pochodzenia odzwierzęcego. 

Uważa się, że mąka sojowa:

  • ułatwia odchudzanie dzięki znacznej zawartości sycących białek, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika,
  • obniża poziom cholesterolu, redukuje ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych,
  • stabilizuje poziom glukozy we krwi, nadaje się do spożycia przed diabetyków. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, wynoszący zaledwie 25,
  • ze względu na dużą ilość wapnia, wspiera procesy mineralizacji kości,
  • za sprawą znacznych ilości witamin z grupy B, podnosi sprawność działania układu nerwowego oraz odpornościowego,
  • zaspokaja pełne dzienne zapotrzebowanie na potas (100 gramów produktu), stabilizując gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, usprawniająmetabolizm białek i węglowodanów, obniżając ciśnienie tętnicze,
  • może być spożywana przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu – w swoim składzie nie zawiera tego białka, poza produktami, które zostały zanieczyszczone w procesie produkcji. 

Należy przy tym pamiętać, że istnieje kilka typów mąki sojowej, które wykazują się istotnym zróżnicowaniem pod względem właściwości, co wprost związane jest ze sposobem pozyskiwania.

Reklama

Mąka sojowa odtłuszczona i pełnotłusta

Mąka sojowa wytwarzana albo z drobno zmielonych ziaren soi, pozbawionych zewnętrznej skorupy, albo z płatków soi poddanych uprzedniej ekstrakcji tłuszczu. W pierwszym przypadku otrzymuje się mąkę sojową pełnotłustą. W drugim – produktem jest mąka sojowa odtłuszczona. 

Wyróżnić można kilka podstawowych różnic między nimi:

●      mąka sojowa pełnotłusta ma kolor jasnożółty i jest plastyczna, łatwo poddająsię formowaniu. Ma silny, sojowy zapach i posmak. Zawiera znaczną ilość tłuszczów (około 20-23 proc.), przy czym przeszło połowę stanowiąkorzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość białka wynosi prawie 40 procent,

●      mąka sojowa odtłuszczona jest niemal biała. Uchodzi za doskonałe spoiwo przy wyrobie różnego typu produktów spożywczych. Jest bezzapachowa i mniej intensywna w smaku. Zawiera śladową tylko ilość tłuszczu (około 1-2 procent)  i jest znacznie bogatsza w białko (ponad 50 procent). 

Co istotne, mąka sojowa pełnotłusta jest produktem wysokokalorycznym – 100 gramów produktu dostarcza aż 434 kcal (około 60-70 więcej niż mąka pszenna). Dla porównania – 100 g mąki odtłuszczonej to tylko 327 kcal, co jest jednym z najniższych wskaźników w tej grupie półproduktów spożywczych. 

Reklama

Właściwości odżywcze mączki sojowej

O tym, jak bardzo różnią się od siebie właściwości odżywcze mączki sojowej odtłuszczonej oraz pełnotłustej, najłatwiej przekonać się, analizując poniższą tabelę, w której zebrane zostały podstawowe informacje dotyczące zawartości poszczególnych składników (dane: USDA, w przeliczeniu na 100 gramów):

 

Mąka sojowa 

pełnotłusta surowa

Mąka sojowa odtłuszczona

Kaloryczność

434 kcal (1816 kJ)

327 kcal (1367 kJ)

Woda

5,16 g

7,25 g

Białko

37,81 g

51,46 g

Węglowodany

          Błonnik

          Cukry 

31,92 g

9,6 g

7,5 g

33,92 g

17,5 g

16,42 g

Tłuszcze

          Nasycone

          Jednonienasycone

          Wielonienasycone

20,65 g

2,987 g

4,561 g

11,657 g

1,22 g

0,136 g

0,208 g

0,553 g

Potas

2515 mg

2384 mg

Fosfor

494 mg

674 mg

Magnez

429 mg

290 mg

Wapń

206 mg

241 mg

Tiamina (witamina B1)

0,581 mg

0,698 mg

Ryboflawina (B2)

1,160 mg

0,253 mg

Niacyna (B3)

4,320 mg

2,612 mg

Kwas pantotenowy (B5)

1,590 mg

1,955 mg

Witamina B6

0,461 mg

0,574 mg

Foliany

345 µg

305 µg

Beta karoten

72 µg

24 µg

Reklama

Do czego mąkę sojową?

Mąka sojowa na skalę przemysłową lub półprzemysłową wykorzystywana jest głównie jako dodatek do mąki zwykłej przy wytwarzaniu takich produktów, jak chleb, makaron czy płatki śniadaniowe, głównie z przeznaczeniem dla odbiorców kultywujących wegański styl życia. 

Jest też jednym z komponentów używanych do produkcji mleka sojowego oraz past sojowych. W warunkach domowych, można ją z powodzeniem używać przede wszystkim do zagęszczania zup i sosów, a także wypieku ciast i placków. Należy pamiętać o głównych jej właściwościach, takich jak charakterystyczny zapach i posmak, a także znaczna zdolność absorpcji wody. Tak jak wspomnieliśmy wyżej, mąka pełnotłusta, ze względu na dużą zawartość tłuszczu łatwo poddaje się formowaniu, natomiast odtłuszczona doskonale nadaje się do roli spoiwa. 

Reklama

Cena mąki sojowej

Dodatkową zaletą jest cena mąki sojowej, która nie należy do szczególnie wygórowanych. Za jeden kilogram zapłacimy od 6 do 9 złotych. To wprawdzie 2 razy więcej, niż w przypadku mąki pszennej, jednak znacznie taniej w porównaniu z wieloma typami tych egzotycznych. 

Mąka sojowa najczęściej sprzedawana jest w opakowaniach 1-kilogramowych, rzadkością są natomiast produkty o masie 500 g lub mniejszej. Z rzadka  można też dostać ją w większych jednorazowych ilościach, na przykład 25 kilogramów. Gdzie kupić mąkę sojową? Przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością, a także produktami kuchni azjatyckich, w tym indyjskiej czy chińskiej. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Soy flour, full-fat, raw, U.S Department of Agriculture, https://fdc.nal.usda.gov
  • Soy flour, defatted, U.S Department of Agriculture, https://fdc.nal.usda.gov
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Ryż parboiled - prostszy i lepszy sposób na obróbkę termiczną
Ryż parboiled w drewnianej misce
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Kasza manna: ile ma kcal i jak powstaje? Właściwości i cena
Kasza manna w drewnianej miseczce
Podobne artykuły
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie

Reklama


Niesamowite ptaki, których śpiew słychać wiosną!
Sprawdź!