Nietolerancje pokarmowe a ból brzucha

Nastolatka leżąca w łóżku i trzymająca się za podbrzusze
Źródło: 123RF
Nietolerancje i alergie pokarmowe to problem zdrowotny dotyczący coraz większej liczby osób. Dolegliwości tego typu były tematem sesji badawczych People’s Lab, przeprowadzonych we wrześniu tego roku w ramach projektu „Brzuch mówi: NO-SPA”.
 

Zdaniem gastroenterologa, profesora Wojciecha Cichego, w obszarze alergii i nietolerancji pokarmowej wiedza wśród pacjentów jest nadal niedostateczna. Pojęcia te są bardzo często używane zamiennie, tymczasem dotyczą innych schorzeń i mają w pewnych aspektach odmienny przebieg. Mylenie alergii z nietolerancją może znacząco wpłynąć na szybkość rozpoznania choroby oraz rozpoczęcia właściwego leczenia.

Sprawdź: Czy to alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa

O alergii pokarmowej mówimy wtedy, kiedy nasz układ immunologiczny w niewłaściwy sposób reaguje na dany pokarm. Jego spożycie uruchamia system, który ma za zadanie bronić organizm przed szkodliwym czynnikiem – mowa tu o różnego rodzaju reakcjach na skórze, nudnościach, wymiotach, biegunkach czy problemach z oddychaniem. Tempo wystąpienia reakcji alergicznej może być różne. Zależy to od rodzaju alergii pokarmowej (które dzieli się na IgE zależne i nie-IgE zależne). Niektóre dają o sobie znać od razu, w przypadku innych czas oczekiwania na wystąpienie objawów jest wydłużony – od kilku do kilkunastu godzin od spożycia uczulającego pokarmu. W jaki sposób radzić sobie z alergiami pokarmowymi. Najprostszym skutecznym sposobem walki jest wyeliminowanie z diety składników uczulających. Trzeba jednak wybrać się do lekarza, który skonsultuje przypadek i zaleci odpowiednie leczenie.

Poznaj: Objawy alergii pokarmowej

Nietolerancja pokarmów

W przypadku nietolerancji pokarmowej dochodzi do reakcji bez udziału systemu immunologicznego. Ma ona związek bezpośrednio z niedoborem enzymatycznym. Niewystarczająca ilość danego enzymu zaburza proces trawienny i wywołuje nietolerancję glutenu, fruktozy czy laktozy. Oznacza to, że osoba spożywająca pokarm zawierający np. laktozę i jednocześnie cierpiąca na niedobór enzymu odpowiedzialnego za jej trawienie (w tym przypadku laktaza), będzie miała kłopot z przetworzeniem tej substancji oraz będzie odczuwać nieprzyjemne dolegliwości (m.in. bóle brzucha, migrena). Aby jednak wywołać objawy nietolerancji pokarmowej potrzebna jest odpowiednio wysoka dawka danej substancji. Symptomy nietolerancji nie występują od razu. Mogą pojawić się z opóźnieniem i nie zawsze są kojarzone z czynnością jedzenia. Najczęściej są to dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, biegunka, wzdęcia), spowodowane uszkodzeniem ściany jelita przez florę bakteryjną, którą wytworzył niestrawiony produkt.

"Nietolerancja jest wynikiem naszych nawyków żywieniowych – tłumaczy profesor Cichy. – Jeśli rezygnujemy np. z produktów mlecznych, nie dostarczamy organizmowi zawartych w nich specyficznych substancji. Tym samym enzymy odpowiedzialne za trawienie, np. laktozy przestają funkcjonować. Kiedy po jakimś czasie do organizmu dostarczony jest pokarm zawierający ten właśnie dwucukier, organizm ma problem z jego przetworzeniem. Skutkuje to bólem brzucha. Kiedy na stałe wyeliminujemy z diety nabiał, możemy być pewni, że nietolerancja pokarmowa jedynie się pogłębi. Organizm trzeba ćwiczyć. Dostarczając mu małych ilości pokarmu zawierających laktozę, przyzwyczajamy go do tej substancji i uczymy, jak ma na nią reagować. Oczywiście produkty mleczne należy wprowadzać do diety powoli, na początek jogurty i kefiry, a w dalszej kolejności nawet mleko. Trzeba pamiętać, że tego typu produkty zawierają wapń czy witaminę D niezbędne do prawidłowego wzrastania, a potem metabolizmu kości. To tym bardziej przemawia za uwzględnieniem nabiału w codziennej diecie.

Dieta i konsultacja lekarska

Jak pokazuje badanie People’s Lab, osoby doświadczające objawów nietolerancji pokarmowej lub alergii przede wszystkim unikają produktów, które wywołują niepożądane objawy tj. twardość brzucha, wzdęcia i biegunkę. Natomiast kiedy dopada je ból brzucha, stosują głównie metody naturalne – herbatki i okłady. Profesor Wojciech Cichy radzi osobom podejrzewającym alergię czy też nietolerancję pokarmową pójść po poradę do lekarza, który skieruje ich na badania, a przede wszystkim zaleci właściwą dietę. Jak podkreśla, jest ona podstawą terapii i dobrego samopoczucia.

Materiały prasowe

Zobacz: Domowe sposoby na alergię

Oceń artykuł

(liczba ocen 17)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA