Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗

Olejek jojoba - zastosowanie na twarz i włosy. Jakie ma właściwości?

W obecnych czasach coraz większą uwagę zwraca się na naturalność produktów, których używamy do pielęgnacji ciała oraz włosów. Jednym z zyskujących na popularności kosmetyków jest olejek jojoba, czyli uniwersalny olej roślinny. Można zastosować go jako samodzielny produkt, a także jako dodatek do innych olejów. Przekonaj się, kiedy warto go użyć i jakie daje efekty.
Olejek jojoba na włosy
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Olejek z nasion jojoba to naturalny produkt o właściwościach bardzo podobnych do budowy ludzkiego sebum.
  • Głównymi zaletami zastosowania oleju jest nawilżenie oraz regeneracja skóry oraz włosów. Poznaj jego inne właściwości oraz efekty, z jakimi się wiąże jego użycie.
  • Lecznicze i kosmetyczne właściwości olejku sprawiają, że wykorzystywany jest nie tylko w pielęgnacji, ale także leczeniu trądziku, czy łupieżu. Sprawdź, ile kosztuje i gdzie można znaleźć olejek jojoba.
Spis treści

Reklama

Czym jest olejek jojoba?

Olej jojoba to znany w kosmetyce olejek pozyskiwany z nasion wiecznie zielonego krzewu Simmondsia Chinensis, który porasta rozległe obszary Ameryki Środkowej.

Cechuje go jasnożółta, niemal przezroczysta barwa, a także lekko wyczuwalny zapach. Swoim składem chemicznym jest natomiast bardzo podobny do budowy ludzkiego sebum, a więc naturalnej ochronnej warstwy lipidowej skóry.

Dzięki temu olej jojoba ma wszechstronne zastosowanie i bardzo dobrze się wchłania, przenikając do głębszych warstw skóry, nie zatykając przy tym porów.

Pierwsza komercyjna uprawa jojoby miała miejsce w Izraelu na pustyni Nagew i na terenach wokół Morza Martwego. Jego popularność i zastosowanie na szeroką skalę można zauważyć w latach 70. XX wieku, kiedy stał się ważnym elementem przemysłu kosmetycznego.

Za przyczynę zwiększenia jego popularności można uznać zakaz wielorybnictwa, a w konsekwencji brak dostępności oleju z wielorybów.

Nasiona jojoby to aż 50 procent tłuszczów, w związku z tym w procesie tłoczenia na zimno to z nich pozyskuje się drogocenny olej jojoba, będący tak naprawdę woskiem.

W temperaturze pokojowej ów wosk przyjmuje jednak płynną konsystencją i pozwala na szerokie zastosowanie olejku.

Reklama

Właściwości olejku jojoba

Olej jojoba pozwala skutecznie zachować równowagę sebum w skórze, dzięki czemu stanowi idealny wybór dla osób, które posiadają tłustą oraz suchą skórę. Pozwala on bowiem zarówno nawilżyć cerę dodając jej blasku, jak i skutecznie ją ujędrnić.

W skład olejku jojoba wchodzą takie składniki jak skwalen, witamina A oraz E, a także palmitynian cetylu, czy fitosferole. Każdy z nich odpowiedzialny jest za inne właściwości.

Skwalen chroni przed utratą wody oraz promieniowaniem słonecznym, jednocześnie wykazując właściwości antygrzybiczne.

Witamina E to składnik, który neutralizuje działanie wolnych rodników, pozwalając zachować na dłużej młody wygląd. Z kolei witamina A jest skuteczna w walce z trądzikiem, a jej zastosowanie może okazać się pomocne przy gojeniu się ran.

Palmitynian cetylu jest składnikiem posiadającym silne właściwości natłuszczające i nawilżające. Fitosferole to substancje uelastyczniające skórę i spowalniające proces powstawania zmarszczek.

Taka kompozycja składników jest bardzo zbliżona do wspomnianego już sebum wytwarzanego przez ludzką skórę.

Skład chemiczny substancji sprawia, że olej jojoba to jeden z bardziej stabilnych olejów. Przed długi czas zachowuje on trwałość oraz nie jełczeje.

Reklama

Zastosowanie olejku jojoba

Ze względu na swoją uniwersalność olejek jojoba można stosować, zarówno jako kosmetyk, jak i jako dodatek np. do olejków eterycznych, które swoje zastosowanie znajdują między innymi przy masażu aromaterapeutycznym.

Ponadto, może być także dodatkiem do innych olejków roślinnych. Jego wytrzymałość przedłuża trwałość innych olejów o mniej gęstej konsystencji.

Co ciekawe, jego odporność na ciepło (nawet do 300 stopni Celsjusza) sprawia, że żadna naturalnie występująca temperatura otoczenia nie stanowi dla niego zagrożenia.

Olej jojoba najczęściej stosowany jest, jako kosmetyk w postaci nierozcieńczonej, nawet przy problemach z trądzikiem.

Warto po niego sięgnąć zarówno przy usuwaniu makijażu, jak i nawilżaniu cery, skóry wokół paznokci, czy włosów.

Może on stanowić także skuteczny element w kuracjach przeciwłupieżowych, czy wspierać profilaktykę występowania opryszczki wargowej.

Reklama

Olejek jojoba na włosy

Olej z jojoby służy nie tylko do pielęgnacji cery oraz ciała, lecz także do pielęgnacji skóry głowy i włosów, zwłaszcza tych, które są osłabione i cienkie.

Zawarte w nim składniki mają zdolność wnikania w strukturę włosa, a wcierane w skórę głowy wzmacniają także cebulki włosa.

Stosując olejek jojoba na włosy należy pamiętać o równomiernym rozprowadzeniu. Po nałożeniu preparatu trzeba pozostawić go na minimum pół godziny, a w kolejnym kroku dokładnie zmyć.

Dla uzyskania głębokiego efektu pielęgnacyjnego można go również pozostawić na włosach na całą noc i spłukać dopiero rano.

Warto pamiętać, że olej jojoba można nakładać zarówno na włosy mokre, jak i suche. Ciekawym rozwiązaniem będzie także dodanie kilku kropel do używanej odżywki.

Jego regularne stosowanie przy myciu włosów może pomóc w zapobieganiu występowania łupieżu oraz zmniejszyć uczucie swędzenia skóry głowy.

W zależności od nasilenia łupieżu, można olej jojoba użyć do włosów, jako element wstępnej kuracji przed umyciem ich odpowiednim szamponem lub jako odżywkę do skóry głowy po umyciu włosów.

Efektem takiego działania będą miękkie i lśniące włosy, ponieważ dzięki swojej strukturze olej stosowany do pielęgnacji włosów nie przetłuszcza ich i dodatkowo nie obciąża.

Co więcej, olejek jojoba przyspiesza regenerację mieszków włosowych, skutecznie pobudza cebulki do ich odbudowy, chroniąc tym samym przed wypadaniem włosów. Z tego względu polecany jest także dla osób z problemem łysienia.

Z uwagi na fakt, że naturalny olejek jojoba to delikatny składnik, bardzo rzadko wywołuje on niepożądane efekty. Jest przyjazny zarówno dla włosów, jak i dla skóry.

Jednak ze względu na swoją budowę chemiczną nie sprawdzi się dla wszystkich typów porowatości kosmyków.

Najlepiej stosować go przy olejowaniu włosów średnioporowatych i wysokoporowatych. W innych przypadkach nie wywoła negatywnych skutków, lecz kosmyki włosów mogą być odporne na jego działanie.

Reklama

Olejek jojoba na twarz

Olej jojoba to jednak przede wszystkim naturalny kosmetyk stosowany do pielęgnacji skóry. Co najważniejsze, jest to jeden z niewielu preparatów sprawdzający się przy każdym typie cery, regulując wodno-lipidową warstwę skóry.

Jego lekka konsystencja szybko się wchłania, nie zatykając porów. Z tego względu olejek jojoba na twarz może być wykorzystywany do pielęgnacji skóry suchej i tłustej.

Jego rzadko spotykaną właściwością jest samoregulacja, co pozwala na dostosowywanie swojego działania do potrzeb i problemów skórnych.

Olejek jojoba sprawdzi się także w przypadku trądziku, ponieważ charakteryzują go właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antygrzybiczne. W przypadku cery tłustej i trądzikowej olejek z nasion jojoba zapobiega zatykaniu się porów i reguluje wydzielane przez organizm sebum.

Dzięki podobnej strukturze chemicznej do naturalnego sebum, które wytwarza skóra, olej jojoba wyrównuje cerę, dodając sebum tam, gdzie jest ono potrzebne i redukując jego ilość w miejscach, gdzie występuje go za dużo.

W konsekwencji zmniejsza się ryzyko powstawania blizn potrądzikowych, a niedoskonałości są znacznie mniej liczne. Olej jojoba stosowany jest także przy leczeniu zaskórników, łuszczycy, czy egzemy.

Reklama

Olejek jojoba w ciąży

Ten naturalny kosmetyk nie tylko nie zatyka porów, pozwalając skórze oddychać, jednocześnie ją nawilżając i natłuszczając, ale także reguluje wydzielanie gruczołów łojowych.

Co więcej, jego stosowanie jest bezpieczne zarówno dla kobiet w ciąży, młodych matek, które karmią piersią, jak i dzieci.

Co za tym idzie, nie ma żadnych przeciwskazań do stosowania olejku jojoba, zarówno przez świeżo upieczone mamy, jak i kobiety, które dopiero spodziewają się dziecka.

Idealnie sprawdzi się on przy walce z rozstępami, które pojawiają się na ciele kobiety w tym okresie, zwłaszcza w okolicach brzucha.

Reklama

Jakie efekty daje olejek jojoba?

Olejek jojoba to produkt całkowicie naturalny, który nie tylko nawilży skórę potrzebującą regeneracji, ale także wesprze w zapobieganiu reakcjom alergicznym, czy ochroni przed działaniem niekorzystnych warunków atmosferycznych.

Stosowanie oleju jojoba na skórę suchą kompleksowo ją nawilży, zapewni jej jędrność, elastyczność, wygładzi zmarszczki płytkie, a także wyrówna jej koloryt.

Tym samym opóźni także procesy starzenia i odmłodzi skórę. Może zastąpić krem na dzień i na noc.

Najpierw przy jego pomocy można usunąć z twarzy makijaż, a następnie czystym wacikiem oczyścić twarz, by ponownie nałożyć na nią cienką warstwę oleju.

Ile kosztuje olejek jojoba?

Olejek jojoba jest preparatem stuprocentowo naturalnym, tłoczonym na zimno z certyfikatem uprawy ekologicznej. Warto zwrócić uwagę, czy takie informacje znajdują się na sprzedawanych w drogeriach opakowaniach produktów.

Zdarza się, że produkty oznaczone, jako olejek z nasion jojoba posiadają domieszkę innych składników, które mogą wpływać na jego właściwości, zarówno kosmetyczne, jak i lecznicze.

Cena oleju jojoba zależy przede wszystkim od pojemności jego opakowania. Do najczęstszych z nich zaliczają się opakowania 50 ml i 100 ml. Zdarza się jednak, że w sprzedaży spotkamy także większe pojemności – nawet 1000 ml.

Cena najmniejszej buteleczki powinna oscylować w okolicach 20 złotych. Największe opakowania to natomiast koszt około 200 złotych.

Nie ma jednak powodów do obaw co do daty ważności. Olejek jojoba jest jednym z nielicznych dostępnych na rynku kosmetyków bez daty ważności.

Jeśli jest on odpowiednio przechowywany w mlecznej lub brązowej butelce w temperaturze pokojowej, swoje właściwości utrzymuje nawet przed 25 lat.

Gdzie kupić olejek jojoba?

Olej jojoba znaleźć można zarówno w popularnych drogeriach stacjonarnych, jak i internetowych. Ze względu na swoje lecznicze działanie i właściwości bardzo często można znaleźć go także w aptekach stacjonarnych oraz w tych oferujących swój asortyment w Internecie.

Kupując ten produkt zarówno w sklepie, jak i za pośrednictwem strony internetowej, nie należy zapominać o zapoznaniu się ze składem znajdującym się na buteleczce lub w opisie. Dlaczego?

Na rynku dostępne są przykładowo olejki, których jedynym składnikiem nie jest olejek z nasion jojoba, lecz także inne substancje (niekoniecznie naturalne), mogące negatywnie wpłynąć na jego właściwości.

Czytaj również

Bibliografia

  • Forbes Health, Jojoba Oil: Uses, Benefits And Side Effects, https://www.forbes.com/health/body/jojoba-oil/ [dostęp: 29.01.2023]
  • Healthline, 13 Reasons to Add Jojoba Oil to Your Skin Care Routine, https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/jojoba-oil-for-face [dostęp: 29.01.2023]
  • Fleur & Bee, Jojoba Oil for Skin: 10 Benefits, How to Use, https://fleurandbee.com/blogs/news/jojoba-oil-for-skin [dostęp: 29.01.2023]
  • Wikipedia EN, Jojoba oil, https://en.wikipedia.org/wiki/Jojoba_oil [dostęp: 29.01.2023]
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Olejki
Olejek żywokostowy - działanie, zastosowanie i cena. Na co pomaga?
Zywokost
Olej z rokitnika - poznaj jego właściwości i sprawdź, jakie ma dawkowanie
Pomarańczowe owoce rokitnika
Olejek narcyzowy - jak stosować? Działanie, właściwości i zastosowanie
Kwiaty narcyza
Podobne artykuły
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości, zastosowanie i skutki uboczne. Kiedy pić i jak stosować?
Nasiona i olej z rośliny czarnuszki
Olej z czarnuszki - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga?
Ostropest
Olej z ostropestu - właściwości, przeciwwskazania i opinie. Jak długo stosować?
Olej rycynowy w leczeniu
Olej rycynowy - działanie przeczyszczające i przeciwbólowe. Kiedy i jak stosować?
Dynia i olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga?

Reklama


Niesamowite ptaki, których śpiew słychać wiosną!
Sprawdź!