Estragon - właściwości lecznicze przyprawy i zastosowanie

Zielone liście rośliny estragon
Źródło: 123RF
Estragon to jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchni europejskiej. We Francji jest ono nawet nazywane „królem wśród przypraw”. Do czego wykorzystać suszony estragon i czy posiada on właściwości lecznicze?

Co to jest estragon?

Estragon, zwany też bylicą draganek i bylicą głupich, to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. W stanie dzikim występuje w południowo-wschodniej Europie, Ameryce Północnej i na wybranych obszarach Azji. Estragon wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni, choć znane są również jego zastosowania w medycynie ludowej. W sklepach można znaleźć przede wszystkim estragon suszony. Latem
z powodzeniem można uprawiać go w przydomowym ogródku czy na balkonie.

Estragon - właściwości

W ziołolecznictwie estragon jest stosowany zwłaszcza w celu poprawy procesu trawienia - roślina ta wspomaga apetyt i stymuluje produkcję soków żołądkowych. Zazwyczaj dodaje się ją do mieszanki innych ziół, ponieważ samo jej działanie jest zbyt słabe. Estragon spożyty w dużej ilości działa moczopędnie. Oprócz tego posiada właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Olejek eteryczny rośliny bywa wykorzystywany w kosmetyce. Czasami stosuje się go również do zwalczania dolegliwości reumatycznych. Estragon zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność oraz witaminę A, która posiad dobroczynny wpływ na nasz wzrok i skórę.

Estragon - zastosowanie

Estragon to przyprawa, którą warto stosować w diecie bezsolnej – nie powoduje zwiększania ciśnienia, jednocześnie skutecznie wzmacniając smak potraw. Jej spożywanie nie przyczynia się również do wypłukiwania soli mineralnych z pokarmów. Estragon możemy dodawać do potraw zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Używając świeżych liści warto jednak pamiętać, by nie dodawać ich na samym początku gotowania – zbyt długa obróbka termiczna rośliny sprawia, że staje się ona gorzka. Estragon to bardzo aromatyczna przyprawa, dlatego należy uważać, by nie przesadzać z jej ilością.

Estragon - przyprawa niezbędna w kuchni

Estragon to zioło o niezwykłym aromacie i charakterystycznym zapachu i smaku. Wykorzystuje się go przede wszystkim do potraw kuchni francuskiej, np. ratatouille, czyli warzywnego gulaszu z bakłażana, cukinii i papryki. Doskonale nadaje się także do przyprawiania ryb, sałatek i dań z dziczyzny. Estragon jest częścią mieszanki ziół prowansalskich, w skład której wchodzą także m.in. rozmaryn i tymianek.

Przepis na ratatouille

Składniki na 4 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 500 g cukinii
  • 1 papryka
  • 1 kg świeżych pomidorów bez skóry
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól
  • Oliwa
  • Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki i świeża bazylia

Bakłażana pokroić w kostkę, wrzucić do miski, posypać łyżką soli i wymieszać. Przełożyć na sitko
i odstawić na pół godziny, by warzywo puściło sok. Pomidory pokroić na ćwiartki, usuwając z nich szypułki.

Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić cukinię pokrojoną w plastry i smażyć aż zrumieni się z każdej strony. Następnie przełożyć ją do większego garnka.

Na tę samą patelnię wlać łyżkę oliwy i obsmażyć pokrojoną na paski paprykę. Po upływie około 3-4 minut dodać j ą do garnka z cukinią. Na patelnię wlać kolejną porcję oliwy i wrzucić odciśniętego, osuszonego bakłażana. Smażyć, czekając aż się zrumieni i przełożyć do garnka z podsmażonymi już warzywami.

Na patelni podsmażyć rozgniecione ząbki czosnku i posiekaną cebulę, do momentu aż będzie szklista. Dodać pomidory i przyprawy, całość smażyć przez około 10 minut. Następnie zawartość patelni przełożyć do garnka z warzywami i zagotować. Gotować przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu,
w tym czasie kilka razy warzywa delikatnie przemieszać.

Gotowe danie posypujemy siekaną zieleniną. Najlepiej podawać je ze świeżą bagietką.

Zobacz też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: W jakim celu najczęściej używasz ziół?

  kosmetycznym

  kulinarnym

  medycznym (leczniczym)

  nie używam w ogóle

  innym

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA