Estragon - właściwości lecznicze przyprawy i zastosowanie

Estragon to jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchni europejskiej. We Francji jest ono nawet nazywane „królem wśród przypraw”. Do czego wykorzystać suszony estragon i czy posiada on właściwości lecznicze?
Zielone liście rośliny estragon
Źródło: 123RF
Spis treści

Co to jest estragon?

Estragon, zwany też bylicą draganek i bylicą głupich, to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. W stanie dzikim występuje w południowo-wschodniej Europie, Ameryce Północnej i na wybranych obszarach Azji. Estragon wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni, choć znane są również jego zastosowania w medycynie ludowej. W sklepach można znaleźć przede wszystkim estragon suszony. Latem
z powodzeniem można uprawiać go w przydomowym ogródku czy na balkonie.

Estragon - właściwości

W ziołolecznictwie estragon jest stosowany zwłaszcza w celu poprawy procesu trawienia - roślina ta wspomaga apetyt i stymuluje produkcję soków żołądkowych. Zazwyczaj dodaje się ją do mieszanki innych ziół, ponieważ samo jej działanie jest zbyt słabe. Estragon spożyty w dużej ilości działa moczopędnie. Oprócz tego posiada właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Olejek eteryczny rośliny bywa wykorzystywany w kosmetyce. Czasami stosuje się go również do zwalczania dolegliwości reumatycznych. Estragon zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność oraz witaminę A, która posiad dobroczynny wpływ na nasz wzrok i skórę.

Estragon - zastosowanie

Estragon to przyprawa, którą warto stosować w diecie bezsolnej – nie powoduje zwiększania ciśnienia, jednocześnie skutecznie wzmacniając smak potraw. Jej spożywanie nie przyczynia się również do wypłukiwania soli mineralnych z pokarmów. Estragon możemy dodawać do potraw zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Używając świeżych liści warto jednak pamiętać, by nie dodawać ich na samym początku gotowania – zbyt długa obróbka termiczna rośliny sprawia, że staje się ona gorzka. Estragon to bardzo aromatyczna przyprawa, dlatego należy uważać, by nie przesadzać z jej ilością.

Estragon - przyprawa niezbędna w kuchni

Estragon to zioło o niezwykłym aromacie i charakterystycznym zapachu i smaku. Wykorzystuje się go przede wszystkim do potraw kuchni francuskiej, np. ratatouille, czyli warzywnego gulaszu z bakłażana, cukinii i papryki. Doskonale nadaje się także do przyprawiania ryb, sałatek i dań z dziczyzny. Estragon jest częścią mieszanki ziół prowansalskich, w skład której wchodzą także m.in. rozmaryn i tymianek.

Przepis na ratatouille

Składniki na 4 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 500 g cukinii
  • 1 papryka
  • 1 kg świeżych pomidorów bez skóry
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól
  • Oliwa
  • Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki i świeża bazylia

Bakłażana pokroić w kostkę, wrzucić do miski, posypać łyżką soli i wymieszać. Przełożyć na sitko
i odstawić na pół godziny, by warzywo puściło sok. Pomidory pokroić na ćwiartki, usuwając z nich szypułki.

Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić cukinię pokrojoną w plastry i smażyć aż zrumieni się z każdej strony. Następnie przełożyć ją do większego garnka.

Na tę samą patelnię wlać łyżkę oliwy i obsmażyć pokrojoną na paski paprykę. Po upływie około 3-4 minut dodać j ą do garnka z cukinią. Na patelnię wlać kolejną porcję oliwy i wrzucić odciśniętego, osuszonego bakłażana. Smażyć, czekając aż się zrumieni i przełożyć do garnka z podsmażonymi już warzywami.

Na patelni podsmażyć rozgniecione ząbki czosnku i posiekaną cebulę, do momentu aż będzie szklista. Dodać pomidory i przyprawy, całość smażyć przez około 10 minut. Następnie zawartość patelni przełożyć do garnka z warzywami i zagotować. Gotować przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu,
w tym czasie kilka razy warzywa delikatnie przemieszać.

Gotowe danie posypujemy siekaną zieleniną. Najlepiej podawać je ze świeżą bagietką.

Zobacz też:

Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Więcej z kateogrii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dolegliwości żołądkowe. Co stosować na ból brzucha?
Przeczytaj artykuł
Jak działa jaskółcze ziele na brodawki różnego pochodzenia?
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Dolegliwości żołądkowe. Co stosować na ból brzucha?
Jak działa jaskółcze ziele na brodawki różnego pochodzenia?
Zioła na nadciśnienie. Które najlepiej stosować?
Jaskółcze ziele na kurzajki - właściwości. Jak stosować?
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?

Przychodnia online dla Ciebie

Szybka konsultacja lekarska online przez telefon.

Zacznij leczenie, przedłuż receptę na przyjmowane leki - szybko i bez kolejek.

Wybierz konsultację

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Ból owulacyjny - ile trwa i jak go załagodzić?
Dieta ketogeniczna – na czym polega? Zasady i jadłospis
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?

Reklama