Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗

Przekąski na Halloween - oryginalne przepisy na przystawki 2024

Przekąski na Halloween to kulinarna metoda na to, by urozmaicić ostatni dzień października. Jeżeli chcecie umilić sobie rozrywkę nie tylko ciekawymi strojami, strasznymi historiami, ale też smacznymi i zdrowymi przekąskami, zapoznajcie się z propozycjami na przysmaki, które są łatwe w przygotowaniu.
Propozycje przekąsek na Halloween
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Halloween to świetna okazja do tego, by zaszaleć w kuchni i stworzyć dla siebie i bliskich pyszne i zdrowe przekąski tematyczne.
  • Wiele przysmaków przygotujesz, stawiając na zamienniki produktów bardziej kalorycznych czy zawierających sztuczne dodatki.
  • Halloween to również okazja do zabawy dla dorosłych. Zamiast niezdrowych drinków alkoholowych, postaw na te bezalkoholowe. Zobacz, jak stworzyć taki napój.
SPRAWDŹ TEŻ: Makijaż na Halloween - łatwe i szybkie pomysły
Spis treści

Zdrowe przekąski na Halloween

31. października przypada święto Halloween. Ma ono pochodzenie celtyckie i odnosi się do obrządku, podczas którego żegnano lato, a witano zimę. Halloween było też okazją do tego, by uczcić zmarłych. W przeszłości, w trakcie święta oddawano cześć duchom przodków i odstraszano tych złych przybyszów z zaświatów.

Halloween szczególnie hucznie jest obchodzone w krajach kultury anglosaskiej, w tym w Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii. Coraz większą popularność zdobywa również w Polsce. Dziś zwykle nie łączymy tego święta z jakimkolwiek kultem.

Kojarzy się nam raczej jako barwny element kultury związany:

  • ze zbieraniem cukierków przez dzieci i słynnym hasłem: „cukierek albo psikus?”,
  • przebraniami w różne upiorne postaci, np. czarownicy, wampira,
  • malowaniem buziek,
  • strojeniem domów i ogrodów lampionami i dyniami.

Symbolem Halloween od lat jest dynia, która zajmuje ważne miejsce wśród składników halloweenowych przepisów.

Halloween to świetna okazja, by zorganizować imprezę ze zdrowymi smakołykami. W końcu królową tego święta jest dynia, która zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Warto podążyć tym jesiennym tropem i przygotować coś samodzielnie. Niestety, większość gotowych, przysmaków na Halloween to produkty wysoko przetworzone o słabym składzie, m.in. z dużą ilością cukru. Dlatego warto przygotować własną, zdrową alternatywę.

Popularne przekąski na Halloween, które warto wypróbować to:

  • różne warzywa i owoce, w których można wyciąć straszne buzie, np. w kolorowej papryce;
  • szaszłyki wykonane z naturalnych produktów;
  • przysmaki, np. jajka z oliwkami, które mogą udawać odwłoki pająków;
  • jajka z motywem dyni,
  • słodkie halloweenowe przekąski z dodatkiem migdałów, z których można zrobić paznokcie czarownicy.

Poniżej przedstawimy dokładniej poszczególne przystawki na Halloween. Będą to zarówno klasyczne, zdrowe przekąski na halloween dla dorosłych, jak i halloween przepisy dla dzieci.

Dynie z mandarynek

Zależy Ci na czasie, a jednocześnie chcesz w ciekawy sposób udekorować stół, przy którym razem będziecie świętować? Postaw na „udawane” dynie z mandarynek. Wykorzystaj wizualne podobieństwo pomiędzy nimi, by stworzyć świat małych dyni.

Wystarczy, że na skórce mandarynki domalujesz pisakiem oczka i uśmiech albo inną, bardziej upiorną minkę. Aby zwiększyć halloweenowy efekt, wykorzystaj pisak fluorescencyjny, który świeci w ciemności, a jednocześnie nadaje się do stosowania z żywnością.

Możesz też zdecydować się na wycięcie w mandarynce konkretnego wzoru, używając do tego noża. Uważaj, by nie przeciąć skórki zbyt głęboko i nie uszkodzić owocu. Gotowe dynie rozłóż na stole, ale również na parapetach, np. w obecności zapalonych świeczek. Gwarantujemy, że halloweenowa atmosfera będzie w ten sposób zapewniona! Takie „dynie” można jeść w przerwie pomiędzy rozmowami czy strasznymi, halloweenowymi opowieściami.

Reklama

Przekąski na Halloween dla dzieci

Obecnie Halloween to przede wszystkim atrakcja dla dzieci. Z powodu nadejścia tego dnia z reguły najbardziej cieszą się najmłodsi, którzy w końcu mogą przebrać się w przerażającą postać, ducha, czarnoksiężnika czy też nosić na twarzy np. namalowane specjalną farbką do skóry pająki.

Oprócz oprawy wizualnej i ciekawych zabaw, warto też zaplanować odpowiednie menu na Halloween dla dzieci. Powinny w nim dominować zdrowe i smaczne przysmaki.

Tego typu przekąski na Halloween dla dzieci to m.in.:

  • ciasteczka dyniowe,
  • kruche ciasteczka w formie duszków,
  • owoce wystylizowane na upiorne postaci, np. obrane banany z oczkami z migdałów albo orzechów,
  • paluchy wiedźmy z chleba tostowego, masła orzechowego i dżemu.

Pamiętaj, by przed przygotowaniem jakiejkolwiek przekąski halloweenowej dla dzieci, upewnić się, że nie zawiera ona alergenów, które mogłyby wywołać reakcję alergiczną u maluchów. Jeżeli jesteś organizatorem przyjęcia, zapytaj wcześniej rodziców lub opiekunów zaproszonych dzieci, czy ich pociechy mają alergie lub nietolerancje pokarmowe. To ułatwi stworzenie zdrowego i bezpiecznego jedzenia dla najmłodszych.

Dostosuj halloweenowe przekąski dla dzieci do ich wieku i możliwości związanych z jedzeniem konkretnych pokarmów. Przykładowo, jeżeli decydujesz się np. na zaserwowanie winogrona, którego owoce można ułożyć obok siebie w kształt pająka, pamiętaj o tym, by przekroić je na pół i pozbyć się z środka pestek. Winogrono z pestką w środku może zwiększać ryzyko zadławienia się, zwłaszcza w grupie kilkulatków.

Jedzenie na halloween dla dzieci powinno nie tylko ciekawie wyglądać, ale przede wszystkim być zdrowe, smaczne i bezpieczne.

Ciastka dyniowe dla dzieci

Przysmakiem, który z pewnością zwróci uwagę dzieci, są ciastka z dynią. Aby rozbudzić wyobraźnię najmłodszych, zamiast ciastek dyniowych fit, można przygotować ciasteczka w kształcie dyni.

Poniżej prezentujemy przepis na ciastka dyniowe dla dzieci. Uwaga! Mogą też przypaść do gustu dorosłym, dlatego warto przygotować ich więcej.

Jakie składniki są niezbędne na ciasteczka z dyni dla dzieci? Oto lista produktów na 32 ciastka:

  • 40 dag puree z dyni,
  • 25 dag płatków owsianych,
  • cynamon,
  • 80 g erytrolu lub ksylitolu do słodzenia,
  • 2 łyżki syropu klonowego (możesz zastąpić go miodem),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cynamon,
  • wedle uznania: pestki słonecznika, orzechy.

Aby przygotować puree z dyni, najpierw ją pokrój, usuń pestki i podziel na mniejsze łódeczki. Umieść je w nagrzanym piekarniku na około 20-30 minut. Po tym czasie pozbądź się skórek i zblenduj na gładką masę. Wszystkie wymienione składniki prócz pestek słonecznika i orzechów, dokładnie ze sobą wymieszaj. Posiekaj na drobne kawałeczki pestki słonecznika i orzechy, dodaj je do masy. Rozłóż na blaszce do pieczenia papier. Uformuj ciastka z masy i kładź w odstępach w brytfannie. Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut. Wyłóż i pozwól im ostygnąć.

Jeżeli cenisz bardziej klasyczne przepisy, postaw na tradycyjną recepturę na ciastka z piekarnika. Zaopatrz się jedynie w wykrawaczkę w formie dyni. Takie ciasta w kształcie dyni dzieci mogą ozdabiać jadalnym lukrem wedle własnego uznania. Po zakończonej zabawie możecie urządzić wystawę wszystkich pysznych ciasteczek.

Reklama

Przekąski na Halloween dla dorosłych

Halloween to również świetna okazja dla dorosłych do tego, by w gronie przyjaciół miło spędzić czas. Halloweenowe jedzenie powinno upiornie wyglądać, ale smakować musi dobrze, a przy tym warto, by było zdrowe.

Twoi znajomi lub inne bliskie osoby, które zaprosisz na przyjęcie z pewnością docenią fakt, że serwowane przysmaki będą przygotowane z nieprzetworzonych składników, a przy tym będą niskokaloryczne.

Klasyczne, zdrowe przepisy na halloweenowe przekąski oparte są na darach jesieni, w tym na dyni. Można też sięgnąć po łatwo dostępne w tym okresie roku:

  • ziemniaki - np. pieczone na ognisku z dodatkiem innych warzyw,
  • jabłka, które mogą być dodatkiem np. do owocowych szaszłyków z winogronem,
  • orzechy - mogą stanowić „upiorne” uzupełnienie dania, np. wykonasz z nich przerażające oczy lub zęby.

Proste przekąski na Halloween dla dorosłych to również kanapki, które możesz wystylizować na różne straszne postaci, np. posługując się:

  • zielonym pesto,
  • hummusem,
  • warzywami powycinanymi w upiorne elementy, np. wykorzystasz w ten sposób oliwki, paprykę czy ogórka.

Przepis na Halloween, który warto docenić, to ten na przerażające spaghetti z dodatkiem pasty z brokułu ze stworzoną buzią z sera, oliwek i papryki czerwonej.

Bezalkoholowe drinki na Halloween

Halloween to dla niektórych osób okazja do tego, by sięgnąć po alkohol. Zamiast tak niezdrowego rozwiązania, znacznie lepiej postawić na bezalkoholowe drinki na Halloween. Wystarczy tak dobrać składniki, by napój nabrał ciekawego wyglądu i smaku.

Upiorne drinki na Halloween mogą swoją kolorystyką odwoływać się do tego święta. Warto np. postawić na napoje z dodatkiem czerwonego soku lub tak zmieszać różne rodzaje, by uzyskać czarne drinki bezalkoholowe na Halloween.

Z kolei, gdy masz swoje ulubione drinki bezalkoholowe, których kolor w żaden sposób nie łączy się z halloweenowymi barwami, warto np. sięgnąć po gotowe ozdoby albo samodzielnie przygotować dekoracje z patyczka na szaszłyki i papieru. Możesz też udekorować szklankę np. obierkami z pomarańczy albo mandarynki, ozdobionymi upiornymi uśmiechami.

Oto propozycja przygotowania prostego drinka na Halloween w przerażająco czerwonym kolorze, z myślą o wszystkich przebranych za wampiry. Przygotuj:

  • 1 l soku z wiśni,
  • skórkę z 2 pomarańczy,
  • 1,5 laski cynamonu,
  • 3 plasterki obranego imbiru,
  • 5 goździków,
  • opcjonalnie: pół czerwonego chili (zrezygnuj z tego składnika, gdy przygotowujesz go dla osób, które nie lubią ostrych smaków).

W dużym rondelku uduś wszystkie składniki. Gotuj przez około 5 minut. Odstaw do ostygnięcia na kilka godzin. Napój nabierze krwistoczerwonej barwy. Przecedź go. Możesz zaserwować go w kieliszkach na szampana. Boki kieliszków możesz ozdobić czerwonym lukrem, przypominającym krew.

Reklama

Słodkie przekąski na Halloween

Halloween jest okazją do dobrej zabawy. Jak w przypadku praktycznie każdego święta i tym razem warto sięgnąć po słodkie przekąski. Zwykle są nieco bardziej kaloryczne niż np. warzywne przysmaki, jednak, gdy zdecydujemy się na ich samodzielne przygotowanie będą znacznie zdrowsze niż te, kupione bezpośrednio w sklepie.

Niestety, tego typu słodkości zazwyczaj zawierają w sobie:

  • mnóstwo cukru,
  • syrop glukozowy,
  • syrop karmelowy,
  • woski,
  • spulchniacze,
  • mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych,
  • difosforany,
  • konserwanty,
  • sztuczne barwniki.

Takie substancje w większych ilościach są szkodliwe dla zdrowia, bo:

  • podnoszą poziom tzw. złego cholesterolu (który choć może straszyć, nie jest ciekawą alternatywą na halloweenową imprezę), czyli czynnik mogący wywołać np. miażdżycę,
  • sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Swoje smakołyki na Halloween w wygodny sposób przygotujesz w warunkach domowych. Niezwykle efektownie prezentować będą się np. owoce w czarnym karmelu, w tym jabłka, które na myśl przywodzą zatrute jabłko ugryzione przez królewnę Śnieżkę. Możesz też przygotować tartę z musem dyniowym.

Zdrowe, szybkie i proste przekąski na Halloween to również ciasteczka upieczone z mąką żytnią albo ciastka owsiane z jabłkami i cynamonem. Możesz je udekorować np. w straszne pająki, czaszki czy nietoperze, wykorzystując do tego lukier.

Popularne słodkie przekąski na Halloween to również deserki przekładane z dodatkiem jogurtu naturalnego, orzechów i puree dyniowego. Warto też sięgnąć po galaretkę, którą możesz ciekawie udekorować.

Żelki pająki

Ty lub Twoja pociecha uwielbiacie żelki? Warto tę miłość pielęgnować, ale w znacznie zdrowszym wydaniu niż to sklepowe. W ramach halloweenowego świętowania możesz przygotować samodzielnie żelki pająki albo żelki w jakimkolwiek innym kształcie, nawiązującym do Halloween. Mogą to np. żelki dynie albo dżdżownice. Decydując się na wykonanie własnymi rękoma żelek, masz wpływ nie tylko na skład Twoich przekąsek, ale również na ich kaloryczność.

Domowe żelki:

  • zawierają żelatynę, która pozytywnie wpływa na kości, skórę oraz paznokcie,
  • dostarczają witamin i minerałów obecnych w owocach wykorzystywanych do ich stworzenia.

Do ich przygotowania użyj:

  • 2 szklanki owoców, np. pomarańczy, truskawek, wiśni;
  • 1/4 szklanki soku z cytryny;
  • 3 łyżki żelatyny w proszku.

Wszystkie owoce zblenduj i odsącz na sitku. Uzyskasz około 1 litr soku. Połowę przelej do garnka, a do drugiej połowy dosyp żelatynę i odstaw na kilka minut. Garnek podgrzej, a następnie dolej sok z dodatkiem żelatyny. Starannie zamieszaj i dodaj sok z cytryny. Wymieszaj ponownie i spróbuj. Jeśli całość jest zbyt kwaśna, możesz ją dosłodzić, korzystając ze zdrowszych zamienników cukru.

Gotowy sok przelej do foremek w upiornym kształcie, np. pająka i odstaw na kilka godzin do lodówki. Po upływie np. 8-10 godzin wyjmij żelki z foremek.

Reklama

Słone przekąski na Halloween

Wśród szybkich przekąsek na Halloween znajdują się także te słone. Nie musisz ograniczać się:

  • krakersów,
  • paluszków,
  • chipsów.

Tego typu przysmaki mogą być częścią przekąski, np. paluszki ustawisz w taki sposób, że będą łączyć się w jednym miejscu i takie rozstawione polejesz np. jogurtem tak, by przypominał pajęczynę. Krakersy możesz ozdobić, dorabiając im buźki.

Możesz też samodzielnie wyczarować inne przysmaki, które swoim wyglądem będą odwoływać się do stylistyki halloweenowej. 

Słone przekąski na Halloween, które warto przygotować to m.in.:

  • kanapki w kształcie trumienki,
  • ryż sklejony w jedno, przypominający swoją formą mózg,
  • pomidory ozdobione małymi kuleczkami serowymi i zielonymi oliwkami - w ten sposób stworzysz buzię potwora,
  • hot dogi z kiełbaskami stylizowanymi na palce, np. na kawałku mięsa na końcu zostawisz ślad musztardy, co będzie kojarzyć się z paznokciem,
  • kulki serowe z oliwkami zawinięte w szynkę stylizowane na oczy.

Papryka faszerowana na Halloween

Danie, które jest niskokaloryczne, a jednocześnie syte, to z pewnością faszerowana papryka z piekarnika. Jakie składniki będą Ci potrzebne do realizacji tej receptury?

Faszerowana papryka przepis - niezbędne składniki:

  • 2 piersi z kurczaka;
  • 1 łyżeczka kminku;
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej;
  • 1 łyżeczka chili w proszku;
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;
  • 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów,
  • 2 filiżanki ryżu usmażonego i uduszonego w bulionie drobiowym z dodatkiem cebuli, czosnku, przecieru pomidorowego,
  • 4 papryki czerwone.

Usmaż kawałki kurczaka z dodatkiem przypraw i pomidorów. Połącz z ryżem, który wcześniej poddusisz w bulionie drobiowym i wskazanymi w przepisie dodatkami. Odetnij górną część papryki i nafaszeruj paprykę wskazaną mieszanką.

Jak przygotować paprykę faszerowaną na Halloween? Pamiętaj o tym, by odpowiednio powycinać twarz potwora - jego oczy i zęby oraz nos - w papryce. Buzia potwora w pełni przypomina tą, którą zwykle widzimy na dyni. W ten sposób wprowadzisz halloweenowy klimat przy stole.

Jeżeli zależy Ci na tym, by była to papryka faszerowana fit, staraj się używać jak najmniej przetworzonych produktów do jej przyrządzenia. Ostateczną liczbę kcal papryki faszerowanej określisz na podstawie użytych w niej produktów i kalkulatora kalorii.

Reklama

Straszne przekąski na Halloween

W ten wyjątkowy dzień wszyscy miłośnicy Halloween tworzą przerażająco wyglądające przysmaki.  Straszne jedzenie na Halloween może przybierać różne formy. Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkich smaków, to z pewnością zadowolą Cię ciasteczka w upiornych wersjach.

Natomiast fanom słonych przekąsek polecamy straszne kanapki na Halloween. Można też np. z sera powycinać różne znaki kojarzące się bezpośrednio z tym świętem.

Straszne przekąski na Halloween najprościej uzyskasz dekorując swoje jedzenie:

  • tworząc oczy;
  • wycinając w nich wzory.

Coraz popularniejszym rodzajem strasznej potrawy na Halloween są paluchy wiedźmy, które wcale nie są tak trudne do wykonania, jak mogłoby się wydawać.

Paluchy wiedźmy

Prezentują się bardzo efektownie, a przy tym są smaczne. Przedstawiamy Wam zdrowszą wersję paluchów wiedźmy. Na czym opiera się przepis na paluchy wiedźmy?

Oto lista składników na 30 sztuk:

  • 10 dag zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki ksylitolu,
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 185 g mąki orkiszowej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • migdałki do stworzenia pazurów,
  • białko jajka do przyklejenia migdałów.

Z powyższych składników, prócz dwóch ostatnich, ugnieć ciasto. Podziel na 2 części, owiń folią i umieść w lodówce. Wyjmij. Gdy ciasto nabierze temperatury pokojowej, podziel je na małe kawałeczki i z każdego uformuj paluchy czarownicy. Każdy wałeczek powinien być znacznie cieńszy niż nasz palec, ponieważ ciasto urośnie jeszcze piekarniku. W kilku miejscach zrób nacięcia takie, jak występujące na naturalnym palcu. Rozdziel migdała na pół i doklej białkiem w miejscu pazurków.

Gotowe ciastka paluchy wiedźmy włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza, z termoobiegiem. Piecz przez około 10 minut. Po wyjęciu ciastka palce wiedźmy powinny nieco się powiększyć. Dobrze przypieczone mogą w okolicach migdała stwarzać wrażenie zaniedbanych paznokci czarownicy.

Aby uzyskać efekt krwawych paluchów wiedźmy, serwuj je z konfiturami lub dżemem albo bezpośrednio z musem owocowym. Krwawe paluchy na Halloween serwuj dzieciom i dorosłym.

Reklama

Przekąski na Halloween z ciasta francuskiego

Wśród przysmaków, które zasługują na uwagę, warto też wymienić przekąski na Halloween z ciasta francuskiego.

Tego typu ciasto jest bardzo kaloryczne i zawiera duże ilości:

  • węglowodanów,
  • cholesterolu,
  • tłuszczu.

Z tego względu przekąski z ciasta francuskiego na Halloween nie powinny być jedzone przez osoby borykające się:

  • z miażdżycą,
  • problemami trzustki,
  • dolegliwościami wątroby,
  • problemami pęcherzyka żółciowego.

Zdrowszym i mniej tuczącym zamiennikiem ciasta francuskiego jest ciasto Filo, które swoim wyglądem i strukturą przypomina ciasto francuskie. Możesz je wykorzystać do stworzenia prostych przekąsek na Halloween.

Parówki mumie

Z uwagi na ciekawy wygląd, coraz większą popularnością cieszą się parówki mumie. Wystarczy pokroić ciasto francuskie w prostokątne paseczki i owinąć nimi parówkę, a następnie wstawić do piekarnika. Takie mumie z parówek nie są do końca zdrowym przysmakiem.

Możesz jednak sprawić, że będą znacznie bardziej wartościowe dla zdrowia, zwracając uwagę na skład parówek. Wybieraj te, które zawierają duże ilości mięsa. Uważaj też na wszelkie konserwanty i barwniki. Kaloryczność dania zmniejszysz przygotowując zamiast parówek mumii w cieście francuskim te w cieście Filo. Piecz w temperaturze około 190 st. Celsjusza przez 20 minut.

Mumie z parówek w cieście francuskim lub w cieście Filo, po upieczeniu ozdób, dorabiając jej przerażającą buźkę.

Przekąski na Halloween to świetny sposób na to, by poczuć upiorny klimat tego święta. Warto przetestować powyższe przepisy, zwłaszcza, że większość z nich jest strasznie łatwa do realizacji.

Czytaj również

Bibliografia

  • Mgr M. Klukowska, Pomysły i przepisy, U Wojtusia na talerzu, Instagram, https://www.instagram.com/u_wojtusia_na_talerzu/?hl=pl, [dostęp: 24.10.2023].
  • Pinterest, inspiracje kulinarne na Halloween, https://pl.pinterest.com/pin/51650726966181262/, [dostęp: 24.10.2023].
  • Przepis, Paluchy wiedźmy, https://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/10/paluchy-wiedzmy.html, [dostęp: 24.10.2023].
  • Paluchy wiedźmy, Cookmagazine, https://cookmagazine.pl/paluchy-wiedzmy/2/, [dostęp: 24.10.2023].
  • 5 Easy Halloween Snacks For Kids, Hello Yummy, https://helloyummy.co/easy-halloween-snacks-for-kids/, [dostęp: 24.10.2023].
  • Fit ciastka dyniowe, https://elinowak.pl/fit-ciastka-dyniowe/, [dostęp: 24.10.2023].
Katarzyna Augustyniak-Woźnica - dziennikarka wyróżniona w konkursie Kryształowe Pióra 2024
Artykuł napisany przez
Katarzyna Augustyniak-Woźnica - dziennikarka wyróżniona w konkursie Kryształowe Pióra 2024
Dziennikarka, przyszła prawniczka. Autorka wielu publikacji o tematyce społeczno-kulturalnej, marketingowej, prawniczej, kulinarnej, medycznej i dziecięcej. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Jagiellońskim i studentka prawa na Uniwersytecie Opolskim. Prywatnie opiekunka kotki Kici.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Przepisy
Przekąski na Halloween - oryginalne przepisy na przystawki 2024
Propozycje przekąsek na Halloween
Syrop glukozowy - gdzie kupić i jak zrobić? Szkodliwość
Glukoza
Tofu naturalne - jak przyprawić i jeść?
Tofu naturalne na kuchennym blacie
Podobne artykuły
Tempeh gotowy do spożycia
Tempeh - jak go zrobić i gdzie kupić? Właściwości i przepisy
Produkty idealne na dietetyczne śniadanie
Dietetyczne śniadanie - przepisy na niskokaloryczne posiłki
Produkty na dietetyczną kolację
Dietetyczna kolacja – na ciepło i sałatki. Przepisy
Ciasto jogurtowe idealne dla diabe
Ciasto dla cukrzyka - przepisy na ciasto dla diabetyka
Obiad z ryżem
Dania z ryżem – pomysły na szybkie potrawy

Reklama


Jakie produkty powodują wyrzut insuliny? 📈
Dowiedz się!